Zo verbeter je de digitale customer journey en verhoog je de conversie

Door: Paul de Metter, CTO van Conclusion Experience 

Door de explosieve groei in het aantal kanalen is de digitale customer journey steeds complexer geworden. Hoe zorg je ervoor dat alle touchpoints goed op elkaar zijn afgestemd? Hoe verzamel je relevante informatie en hoe zet je die later in de customer journey weer op de juiste manier in? 

26 september 2024   |   Blog   |   Door: Paul de Metter, CTO van Conclusion Experience

Deel

Paul de Metter

Haperende digitale customer journeys

Het zijn thema’s waar marketeers wakker van liggen, want in een digitale wereld moet je continu de verwachtingen van je (potentiële) klanten overtreffen; alleen dan blijf je relevant. De concurrent is immers slechts een muisklik verwijderd. In de praktijk zie je echter vaak dat digitale customer journeys haperen. Denk aan een aanbieding voor een product dat niet in jouw maat op voorraad blijkt te zijn of dat niet aansluit bij je wensen. Of aan een bestelprocedure die alleen werkt als je een account hebt, maar je weet niet meer welk e-mailadres je daarvoor hebt gebruikt. 

Hoe verhoog je de conversie bij complexe customer journeys?

Dergelijke hobbels zorgen ervoor dat investeringen in search engine optimization (SEO), search engine advertising (SEA), retargeting of digitale nieuwsbrieven lang niet altijd hun vruchten afwerpen. Maar dat is niet het ergste. Het kan er zelfs toe leiden dat klanten uit ergernis jouw bedrijf definitief de rug toekeren. Hoe zorg je ervoor dat je klanten wél met de juiste boodschap en via het juiste kanaal op het juiste moment benadert? De tijd dat je een heel eind komt als je het CMS voor de website, het CRM-pakket met klantgegevens en de e-mailmarketingapplicatie integreert ligt achter ons. Want het aantal touchpoints is zoveel groter geworden en daarmee is de digitale customer journey zo oneindig veel complexer.

Doelarchitectuur voor Digital Experience Platform

Welke functionaliteiten allemaal nodig zijn in een Digital Experience Platform (DXP), hangt helemaal af van jouw marketing- en salesstrategie en -doelstellingen. Die strategie is daarom leidend bij het ontwikkelen van een doelarchitectuur. Zo’n doelarchitectuur kan worden opgebouwd met verschillende applicaties, er is nooit één weg naar Rome. Dat is fijn, want het is bijvoorbeeld lang niet altijd mogelijk of gewenst om het bestaande applicatielandschap te vervangen. Iedere weg naar Rome heeft zijn eigen budget, tijdslijn en uitdagingen.  

 

Wil jij inzicht krijgen in hoe jouw ideale route naar optimale digital experience eruitziet? Lees meer in de whitepaper ‘De customer journey verbeteren? Deze rol speelt een Digital Experience Platform’. 

Whitepaper digital experience & performance

Vrijwel ieder bedrijf heeft als doelstelling om nieuwe klanten te werven en de omzet bij bestaande klanten te verhogen. Alleen door een bundeling van marketing- en IT-expertise kom je tot de juiste inrichting van een Digital Experience Platform (DXP). Zo verbeter je de digitale klantreis en verhoog je de conversie. Laat je inspireren door ons whitepaper

Ook interessant

Nieuws
EcoVadis beloont Conclusion met Sustainability Rating Gold

EcoVadis beloont Conclusion met Sustainability Rating Gold