Dagelijks komen er zo’n 100 kandidaten op de Politie locaties voor een selectieprocedure om politieagent te worden. Nu moest er snel een alternatief komen voor deze fysieke selectieprocedure. Gerard Visser (teamchef Selectie bij de Politie) vroeg aan Ahmet Yüksel (senior business consultant HR bij Conclusion Consulting) om te helpen bij dit project. Samen met het MT en het implementatieteam hebben zij laten zien wat je kan bereiken in korte tijd. Of dit project betekenisvol is voor de maatschappij? Absoluut.
Wat kan je vertellen over de inhoud van dit project Gerard?
“Ik ben verantwoordelijk voor de selectie binnen de afdeling In-, Door- en Uitstroom bij de Politie. In totaal werken we met zo’n 70.000 collega’s aan een veilig Nederland. En om die veiligheid te garanderen, moeten we blijven groeien. Daarom willen we de komende 7 jaar 17.000 nieuwe politieagenten aannemen. Niet zomaar iemand die het blauwe uniform kan dragen, maar juist de agenten van de toekomst. We kijken naar hun intelligentieniveau, fysiek vermogen, taalniveau, eigenschappen en competenties. Met dit soort getallen en eisen kan je zeker stellen dat dit een ambitieus doel is. Zeker nu het niet meer verantwoord is om de kandidaten uit te nodigen op onze locaties vanwege het virus. We moeten denken aan hun veiligheid én die van onze collega’s. Tegelijkertijd is het stopzetten van het werven en selecteren geen optie, want dat heeft op langere termijn gevolgen voor de operationele sterkte van de Politie. Met andere woorden: hoe zorgen we dat de selectieprocedure zo snel en veilig mogelijk weer opgestart kan worden? Ik vroeg aan Ahmet om mee te werken aan dit project. Hij is een ervaren consultant die heel handig behoeftes uit de business kan doorvertalen.”
Ahmet, wat maakte jou van betekenis bij de Politie bij dit project?
“In totaal werk ik nu 6 jaar bij Conclusion Consulting, waarvan 2 jaar bij de Politie. Ik heb een achtergrond in verandermanagement, waar ik geleerd heb om analytisch naar een situatie te kijken en doordacht tot voorstellen te komen. Ook werk ik veel op het snijvlak van business en IT. Tijdens dit project lag de focus op het optimaliseren van de selectieprocedure voor de coronaperiode. Hierin was ik voornamelijk de coördinator en verbindende factor tussen alle partijen die een rol speelden bij het aanpassen van de selectieprocedure. Denk aan de selectiepsychologen, ICT-specialisten, selectie-experts en ga zo maar door. Met het MT en dit taskforceteam hebben we binnen een paar weken een proces opgezet dat voldeed aan de richtlijnen. Toegegeven, het was niet makkelijk. Er kwam enorm veel denkwerk, tijdsdruk en nieuwe implementaties bij kijken.”