Duurzame waardecreatie gaat hand in hand met responsible AI. Dat is een breed thema dat Conclusion heeft opgesplitst in zes pijlers. Om in de gaten te houden of die zes pijlers op de juiste manier worden ingevuld, ontwikkelde Conclusion het Responsible AI Framework. Dit raamwerk kijkt niet alleen naar code of wiskunde, maar ook naar de menselijke componenten die een kernonderdeel zijn van datgene wat technologie duurzaam waarde laat leveren. “Technologie is immers meer dan code en wiskunde, maar omvat ook zaken als beleid, governance en het organiseren van menselijke betrokkenheid”, zegt Valentin.
Het feit dat het AI-vakgebied nog relatief jong is als je het vergelijkt met een vakgebied als traditionele softwareontwikkeling, vergroot de uitdagingen, denkt Valentin. “Het mist ongeveer 20 jaar van vallen en opstaan als het gaat om uitvinden hoe je dingen goed bouwt. Denk aan geautomatiseerd testen, continuous integration en deployment, et cetera. AI maakt gebruik van veel lessen die zijn geleerd van traditionele softwareontwikkeling, maar het blijft een ander vakgebied met eigen uitdagingen die om eigen oplossingen vragen. Terwijl het vakgebied zich razendsnel ontwikkelt, blijven de normen en standaarden achter.”
Hij haalt het voorbeeld aan van het monitoren van energiegebruik van AI. “Als je niet oppast, ontwikkel je energieslurpende toepassingen. Het zou makkelijk zijn als er straks een plug & play monitoringtool komt die je off the shelf kunt gebruiken; een tool die gebruikmaakt van een standaard die iedereen omarmt. Nu moeten wij nog zelf een monitoringsysteem ontwikkelen en vervolgens in beheer nemen.” Iets wat veel tijd kost maar ook waarde toevoegt, want juist door het monitoren van de ecologische impact van AI-modellen bedenk je creatievere oplossingen, zo heeft Conclusion al bij meerdere klanten ervaren.