Eenduidig registreren
Een van de einddoelen van VIPP 5 is dat zorginstellingen dossiergegevens moeten kunnen leveren aan de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van de patiënt, zodat die zelf zijn gegevens kan inzien en delen met andere zorgaanbieders. De eerste gegevensuitwisseling die moet kunnen plaatsvinden is die van de Basisgegevensset Zorg (BgZ).
Om zorgdata uit te kunnen wisselen, is het key dat zorginstellingen die data allemaal op dezelfde manier – dus eenduidig – registreren. Veel van de invoermogelijkheden in zorgsystemen zijn echter gebaseerd op vrije tekstinvoer. Voor de zorgverlener lijkt dat handig, want in een vrij tekstveld kan hij alles typen wat hij wil, maar vrije tekst is het tegenovergestelde van gestructureerde invoer. En gestructureerde invoer is nu juist de sleutel tot eenduidige registratie.
Geschikt voor hergebruik
Heel simpel gezegd betekent gestructureerde invoer dat de ingevoerde gegevens geschikt zijn voor hergebruik. Daarmee bedoelen we: hergebruik door de zorgverlener zelf, door collega’s, door kwaliteitsregisters, en met de komst van VIPP 5 dus ook door andere zorginstellingen. Vrije tekst leent zich daar niet goed voor, maar aanvinkopties op basis van codelijsten werken bijvoorbeeld wel. Dus als een arts een pinda-allergie constateert en dat registreert op de juiste plaats in het dossier, kunnen andere zorgverleners die informatie ook gebruiken.
Gestructureerd registreren is een wisselwerking tussen het systeem en de gebruiker: de zorgverlener. De mate waarin de zorgverlener vertrouwd is met het systeem speelt een grote rol, en ook zijn motivatie is belangrijk: als hij zich er voldoende van bewust is dat de patiënt toegang krijgt tot de gegevens die hij invoert, is de kans veel groter dat hij gestructureerd gaat registreren. In het volgende artikel in deze reeks geven we concrete tips om dat bewustzijn te vergroten.