Overmatige drukte op de spoedeisende hulp is in veel ziekenhuizen een groeiend probleem. Om te zorgen dat spoedeisende-hulpafdelingen daar meer grip op krijgen, biedt het LPZ onder andere een visualisatie van de mNEDOCS: de modified National Emergency Department Overcrowding Scale. ‘Die score komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten,’ legt Dilip uit, ‘maar hij is gemodificeerd naar de Nederlandse context en wordt in het LPZ toegepast onder de noemer druktemeter. Gebruikers kunnen de druktemeter in het LPZ in realtime zien, maar terugkijken kon tot voor kort nog niet.’ Terwijl informatie over het verleden voor een SEH wel heel waardevol kan zijn om drukte te voorspellen.
In één oogopslag
Samen met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hebben Hidde en Dilip het afgelopen halfjaar hard gewerkt om gehoor te geven aan de gebruikerswens om inzicht te krijgen in de historische data op dit vlak. De pilot, waarin ze de historische data visueel hebben samengevoegd met de actuele data, is recent afgerond en de nieuwe druktefunctionaliteit is nu voor alle gebruikers beschikbaar.
‘Als je op maandagmiddag om twee uur in het dashboard kijkt, krijg je niet alleen de realtimescore van de drukte te zien, maar op de achtergrond ook de score van de drukte op alle eerdere maandagen om twee uur,’ vertelt Dilip enthousiast. ‘Je ziet dus niet alleen hoe de drukte zich op dit moment ontwikkelt, maar ook hoe een gemiddelde maandag eruitziet. Dat geeft SEH-medewerkers een beter beeld van wat ze mogelijk nog kunnen verwachten, en dat geeft ze weer meer grip op de pieken en dalen. Ze kunnen beter op drukte anticiperen en bijvoorbeeld op tijd extra personeel inschakelen.’