Doorontwikkeling van het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ)

Van een rapportagemodule en beddenpagina tot een nieuw kliniekdashboard.

3 april 2023   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

LPZ Intensive care capaciteit

De doorontwikkeling van het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) stond in 2022 niet stil. Nadat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in 2021 voor Furore Conclusion koos als LPZ-partner, zijn er het afgelopen jaar meerdere nieuwe onderdelen bij gekomen en bestaande onderdelen geoptimaliseerd. Hoog tijd dus voor een terugblik op 2022. 

Rapportagemodule en openstellingspagina

Het jaar ging voor het LPZ van start met de realisatie van een eerder uitgesproken wens: in februari konden gebruikers voor het eerst aan de slag met de rapportagemodule. Daarin worden data omgezet in overzichtelijke visualisaties, waardoor gebruikers meer inzicht krijgen in het functioneren van het zorgproces van de aangesloten organisaties. Beleidskeuzes kunnen daardoor nu met data worden ondersteund, zowel op organisatie- als op regioniveau. 

Ook de openstellingspagina werd in februari in gebruik genomen. Deze pagina stelt gebruikers in staat om in één oogopslag een beeld te krijgen van de regionale beschikbaarheid van acute zorg, en maakt het dus makkelijker voor zorgverleners om snelle, maar toch weloverwogen keuzes te maken. 

Furore beddenpagina LPZ
Profielen- en beddenpagina

De maand maart stond in het teken van de profielenpagina; een bestaande functionaliteit, die in een nieuw jasje werd gestoken. Op deze pagina kunnen LPZ-gebruikers sneller zien wat de beschikbare faciliteiten zijn bij andere organisaties, op welk niveau die faciliteiten beschikbaar zijn en met wie ze contact op kunnen nemen als ze die faciliteiten nodig hebben. 

Op de beddenpagina (afbeelding hiernaast) kunnen gebruikers zowel binnen als buiten de eigen regio de beddencapaciteit inzien én zoeken naar specifieke bedtypes. Bij gebruikers bestond de wens om te zoeken naar landelijk beschikbare capaciteit. Aan die wens is recentelijk gehoor gegeven, de functionaliteit blijkt nu al zeer nuttig! Tevens ondersteunt de applicatie meer regio’s, zoals IC- en NICU-regio’s, waardoor beter voldaan kan worden aan de wensen van verschillende zorgprofessionals.

Uniforme vormgeving LPZ
Uniforme vormgeving

In juli kreeg het LPZ een eigen gezicht: de nieuwe, uniforme vormgeving werd grotendeels uitgerold. Het logo, het kleurenschema en de lettertypes kregen een update, met een betere cohesie tussen de verschillende modules tot gevolg.

Dankzij de rustige kleuren en overzichtelijke indeling ligt de focus van het systeem nu echt op de informatieoverdracht; er is geen visuele afleiding meer. De toegankelijkheid van de applicatie is bovendien toegenomen en de gebruikerservaring is geoptimaliseerd.

Furore bezoek meldkamer
Bezoek aan de meldkamer

In september mocht een delegatie van het LPZ/Furore Conclusion-team op bezoek bij de meldkamer van de regio Rotterdam-Rijnmond. Ze kregen daar niet alleen een indruk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de meldkamer, maar konden ook live zien hoe de applicatie – samen met nog vier andere tools – gebruikt wordt om beslissingen te nemen tijdens een telefoongesprek. 

UX Designer Dilip Birdja, die namens Furore Conclusion mee was op het bezoek, was vooral onder de indruk van de rust en professionaliteit in de meldkamer. ‘Het was waardevol om te zien hoe gebruikers met onze applicatie omgaan, en het gaf ons een heel goed gevoel dat wij een bijdrage hebben geleverd aan iets wat hen helpt bij de uitvoering van dit belangrijke werk.’

Furore beheeromgeving kliniekendashboard LPZ
Beheeromgeving en kliniekdashboard

Met de ingebruikname van de beheeromgeving werd in oktober een stap gezet in de professionalisering van de LPZ-applicatie. Het toevoegen en beheren van gebruikers en organisaties gaat nu een stuk efficiënter, en dat maakt het makkelijker om de grotere aantallen organisaties te beheren. 

Tot slot werd in november het langverwachte kliniekdashboard geïntroduceerd, waarmee op meer detailniveau de interne (acute) zorgcapaciteit in beeld kan worden gebracht. Daarmee komt het LPZ aan gebruikers tegemoet die de wens hadden om alle beschikbare informatie over hun eigen vakgebied in één overzicht te hebben, en kan er ook op kliniekniveau nóg efficiënter worden gewerkt.