Agile via vijf pijlers
Het transitietraject is gestroomlijnd aan de hand van vijf belangrijke pijlers: security, werkplekbeheer, infrastructuur, partnership en klanttevredenheid en back-end-inrichting. Conclusion Enablement is hierdoor verantwoordelijk voor onder andere de ondersteuning en het beheer van ProRails randapparatuur. Ook vallen de meer dan 5.000 werkplekken, server en storage in back-end-omgevingen, het platform- en incidentbeheer van ruim 200 applicaties, cloudbeheer en security-dienstverlening onder de verantwoordelijkheid van Conclusion Enablement.
Het traject wordt aangevlogen vanuit een agile manier van ontwikkeling en samenwerking. “Bij ProRail organiseren we ons werk via het Scaled Agile Framework (SAFe)”, legt Arjan uit. “Dit omvat principes van agile en lean, waardoor we werken in blokken van tien weken. Het is fijn dat we met Conclusion Enablement deze manier van werken kunnen voortzetten. We spelen zo makkelijker in op de actualiteit en daar hebben we al veel baat bij gehad. Zo was het door het vele thuiswerken vorig jaar noodzakelijk om prioriteit te geven aan de beveiliging van de werkplekken. Samen met Conclusion Enablement hebben we daarom Microsoft Endpoint Manager uitgerold op alle mobiele apparaten. Hiermee hebben we in korte tijd al flinke stappen gezet in de securitypijler uit onze aanbesteding. Onze agile-aanpak bood hier de flexibiliteit voor.”
Eindgebruikers voorop
De rode draad in het transitietraject is de eindgebruiker. Een belangrijke wens in de vernieuwde samenwerking was dan ook om de middelen, werkplekken en dienstverlening af te stemmen op de verschillende persona’s binnen ProRail. Arjan: “We hebben verschillende groepen eindgebruikers. Denk aan medewerkers die in een 24 x 7 rooster werken en gezamenlijk gebruikmaken van de werkplekken, maar ook buitenmedewerkers die langs het spoor lopen. Je kunt hun wel een laptop meegeven, maar zodra het regent werkt dat niet meer. Daarom zetten we naast het standaardiseren van onze werkplekken ook in op differentiëren, om een eenheidsworst in werkplekken te voorkomen. Samen met Conclusion Enablement zijn we bijvoorbeeld bezig om belevings- en tevredenheidsmetingen op te zetten voor de persona’s. Dit biedt ons handvatten om verbeteringen door te voeren en in gesprek te blijven met onze eindgebruikers.”
Conscious contracting
De huidige samenwerking tussen Conclusion Enablement en ProRail is anders dan anders. Partnership is niet voor niets een specifieke pijler in het transitietraject. “We zijn deze nieuwe samenwerking met Conclusion Enablement op een unieke manier aangegaan, volgens het begrip conscious contracting”, legt Arjan uit. “Dit betekent dat we geen typische klant-leveranciersrelatie nastreven. Van ‘u vraagt, wij draaien’ is dan ook geen sprake. In plaats daarvan werken we vanuit een wederzijds belang en gezamenlijke doelstellingen. Hierin staat de tevredenheid van onze gebruikers centraal om zo de continuïteit en kwaliteit van ProRails dienstverlening te waarborgen. We gaan hiervoor op zoek naar innovaties en ontwikkelingen die niet alleen in ons belang, maar ook in die van Conclusion Enablement zijn.”