Top trends voor Digitale Leiders: teamvertrouwen en -ontwikkeling

IT is een snel veranderende sector en trends ontwikkelen zich razendsnel. In deze blogreeks kijken we naar vijf trends die leiders onderscheiden van achterblijvers in de komende twaalf maanden: Teamvertrouwen en -ontwikkeling, Agile (Wendbaar) Leiderschap, Verandering als een leiderschapsvaardigheid, Datagedreven effectiviteit en Duurzaamheid. 

24 juli 2024   |   Blog   |   Door: Ludwine Dekker

Deel

Conclusion Consulting

Teamvertrouwen en teamontwikkeling

Wat wordt er verwacht van een leider in de komende periode? Veel, waaronder het creëren van veilige omgevingen en vertrouwen, het bouwen van een sterke teamcultuur in een hybride wereld en het faciliteren van individuele ontwikkeling van hun teamleden.

DDI toont aan dat minder dan de helft van de teamleden hun manager vertrouwt in het nemen van de juiste beslissingen en acties. Er zijn tal van opties om wel dat vertrouwen te creëren. We zoomen hier in op het tonen van kwetsbaarheid. Elke leider is bekend met de voortdurende stroom van vragen en escalaties die op je afkomen. Als je tegen het overgrote deel van deze vragen zegt 'ik weet het niet', past niet bij het beeld van de sterke, zelfverzekerde leider die goed beslissingen kan nemen. Vooral niet in een tijd met veel onzekerheden en dreigingen. Maar steeds zeggen dat jij het antwoord wel weet wekt ook geen vertrouwen. Het voelt ook niet authentiek aan en creëert geen samenwerking. Dus wat te doen?

Er is een groot 'Nee.' of 'Ik weet het niet.' op al deze vragen, versus 'Bedankt voor het delen je vraag. Ik heb het antwoord nu niet maar laten we wat tijd besteden aan het uitzoeken hiervan.'. Oftewel: een ‘growth mindset’ en de leider als facilitator. Kwetsbaar zijn bestaat niet uit pronken met je fouten (hoewel ze toegeven wanneer je er een maakt essentieel is). Het gaat om het bezig zijn met het uitzoeken, ophalen van informatie en problemen oplossen (in plaats van een kant en klaar antwoord). Dit laat zien dat je in hetzelfde schuitje zit als iedereen. En laten we eerlijk zijn, de beste manier om de enorme verscheidenheid aan trends in de komende twaalf maanden aan te pakken is als een team. 

Hulp nodig bij de ontwikkeling van authentiek leiderschap? Leer meer over HeartBeats dat focust op het combineren van mensgericht werken (Heart) en resultaat (Beats).

Onderscheid jezelf van de achterblijvers

En wordt een digitale leider!

Conclusion Consulting

Ludwine Dekker

Business Consultant