Predictive maintenance met IoT bij ERIKS

Vroegtijdig en preventief onderhoud voorkomt dat machines of zelfs hele productieprocessen uitvallen. Voor industrieel dienstverlener ERIKS ontwikkelde Conclusion een onafhankelijk IoT-platform. ERIKS kan hierop zijn hoogwaardige werktuigbouwkundige componenten aansluiten en monitoren. Daarvan profiteren zowel de gebruikers als ERIKS zelf: het platform faciliteert het voorspellen van onderhoud en het voortijdig opsporen van storingen. De Total Cost of Ownership daalt, en de continuïteit is gewaarborgd.

Klant

ERIKS

ERIKS

Markt

Industrie

Thema

Emerging technologies

Publicatiedatum

1 februari 2021

Robotics neemt digitaal proces over

Innoveren met predicitve maintenance en IoT

ERIKS Nederland is een ervaren industriële dienstverlener met één missie: bedrijven beter en efficiënter maken. Daarvoor levert ERIKS hoogwaardige werktuigbouwkundige componenten aan ruim 200.000 klanten wereldwijd met een uitgebreid programma voor onderhoud en reparaties. Toekomstbestendigheid is voor ERIKS geen loze kreet: door nieuwe technologieën te onderzoeken en te omarmen helpt ERIKS zijn klanten te innoveren, excelleren en verwachtingen te overtreffen. Het IoT-platform dat Conclusion voor ERIKS ontwikkelde, is daar een voorbeeld van. Het maakt predictive maintenance op werktuigbouwkundige componenten mogelijk.

Condition based maintenance

Het IoT-platform sluit naadloos aan bij ERIKS’ opvatting over condition based maintenance, oftewel toestandsafhankelijk onderhoud: meet en inventariseer de toestand van je bedrijfsmiddel en voer onderhoud uit wanneer de conditie van het asset daar om vraagt, vóórdat falen optreedt. Het voorspellen van onderhoud van grote graafmachines bij de klanten van ERIKS bijvoorbeeld. Aan de hand van het niveau van het smeermiddel geven sensoren aan wat de status van zo’n machine is. Dit maakt het mogelijk om onderhoud of reparaties te voorspellen en efficiënt in het werkschema in te plannen. Zodat je er niet door overvallen wordt tijdens drukke projecten. Met inkomstenderving als gevolg.

Brug tussen machine en cloud

In de ontwikkeling van het IoT-platform zat de grootste uitdaging in het versturen van lokale sensordata vanaf de elektromotoren van de graafmachine naar een dashboard dat in de public cloud draait. Conclusion ontwikkelde hiervoor een Edge-oplossing in combinatie met een digital twin in de cloud. De Edge-computer staat in het veld en slaat de brug tussen machine, sensor en public cloud. De data uit deze Edge-oplossing wordt opgeslagen in een digital twin model in Microsoft Azure en getoond op een dashboard dat gemaakt is in Mendix. Zo zien de machinist en de planner hoe elektromotoren functioneren. Anticiperen gebeurt op basis van grafieken met afwijkingen. Bij dreigende verstoringen kan tijdig worden ingegrepen.

 “De grootste uitdaging is het versturen van lokale sensordata naar een dashboard dat in de cloud draait. Daarvoor heeft Conclusion voor ons een EDGE-oplossing gemaakt. De computer staat in het veld en slaat de brug tussen machine en de cloud.” Vertelt Tim Noordhoek, CTO bij ERIKS Digital.

Totaaloplossing met één dashboard  

Bijzonder aan het platform is de merkonafhankelijkheid ervan. Dat betekent dat ERIKS er zowel zijn eigen merken als zijn multi-brand machines op kan aansluiten. Eén dashboard voor het hele assortiment en onafhankelijk van productleveranciers. Dat biedt ook interessante perspectieven voor de toekomst, voor het toevoegen van krachtige componenten, zoals analyses en algoritmes. Dit geeft dan geen gedoe voor de rest van de keten of apparatuur.

Er zijn veel aanbieders van IoT oplossingen, maar deze zitten vaak vast aan een enkele productleverancier. Op ons dashboard kunnen alle leveranciers aangesloten worden. Vertelt Tim Noordhoek, CTO bij ERIKS Digital.

Optimaal benutten productielijn  

Deze toepassing van IoT biedt economische voordelen. Een klant die zijn apparatuur continu monitort, kan voorkomen dat zijn productielijn stil komt te staan en beperkt faalkosten tot een minimum. Hij kan zelfs meer productie draaien doordat handmatige controles minder hoeven plaatsvinden. Dit kan in de toekomst nóg een stap verder gaan wanneer ERIKS op basis van alle opgedane ervaringen algoritmes gaat inzetten. Zo blijft ERIKS bouwen aan toekomstbestendigheid. Niet alleen van zijn klanten. Ook van zichzelf.

Conclusion

Bij Conclusion bedienen we de klant vanuit ons ecosysteem van IT- en business georiënteerde bedrijven. Elk is autoriteit in zijn vakgebied. Door expertises gericht in te zetten, werken we aan wat hem verder helpt om weerbaar, wendbaar en onderscheidend te zijn. In deze klantcase spelen deze twee van onze bedrijven een hoofdrol: AMIS Conclusion en Conclusion Low Code Company.

AMIS Conclusion

AMIS Conclusion is met Conclusion Connect de specialist in het op grote schaal koppelen van de fysieke wereld - van motoren, meters, pompen en industriele installaties - aan de digitale wereld. De focus ligt op het halen van maximaal rendement op de investering in cloud technologie. Snelle business impact staat voorop. AMIS Conclusion realiseert daarbij hogere klanttevredenheid, een hogere uitnutting van je machinepark, lagere kosten voor onderhoud en een hogere beschikbaarheid.

Conclusion Low Code Company

De schermen en het dashboard voor de IoT oplossing is door Conclusion Low Code Company in Mendix gebouwd. Daarnaast hebben zij voor ERIKS een mobiele Mendix applicatie ontwikkeld om het papieren servicemanagement proces voor controles van condenspotten te vervangen. Deze stoomapplicatie moest bovendien offline kunnen werken, omdat er bij veel industriële installaties geen verbinding is of mag zijn. Door gebruik te maken van een agile aanpak, is er in nauwe samenwerking met ERIKS snel een eerste versie ofwel Minimal Viable Product (MVP) gerealiseerd. Met deze versie kon ervaring opgedaan worden in het veld. Op basis van de ervaring van de servicemonteurs is er in verschillende sprints functionaliteit toegevoegd, bijvoorbeeld het uitlezen van QR codes en het opslaan van de GPS gegevens van de condenspotten.

Meer emerging technologies?