Teleurstellend in de dagelijkse praktijk
Omdat er heel veel informatie in zat, merkten we dat de performance van het systeem toch niet dusdanig was dat ze daarmee goed konden werken. De responsetijd was tussen de 10 en 20 seconden. De functionaliteit was goed, maar het gebruik in de dagelijkse praktijk was hierdoor teleurstellend. Gelukkig kenden we iemand die ons op het spoor van AMIS bracht.
AMIS: doorpakken op functionaliteit zonder extra investeringen
Wat wij AMIS hebben gevraagd, zijn eigenlijk drie zaken: “Doe een vooronderzoek, licht het systeem door en kom met aanbevelingen zodat het systeem sneller werkt en de gebruikers er echt mee aan de slag kunnen.” De resultaten van dat vooronderzoek spraken ons erg aan en met name de manier waarop het is aangepakt. Binnen de door ons geschetste kaders, zoals het gebruik van onze Apache Tomcat-server en het Oracle ADF Framework, liet AMIS ons zien hoe tegelijkertijd een hoge performance, lage kosten en korte marktintroductietijd worden gerealiseerd.
Toekomstvast
Deze resultaten gaven ons het vertrouwen AMIS de opdracht te geven om het systeem te herbouwen, zodat 80% van de pagina’s binnen 1 seconde en 100% binnen 5 seconden beschikbaar zijn met behoud van functionaliteit en zonder investering in hardware. Zij constateerde dat de grootste bottleneck terug te leiden was naar de opzet van de front-end. Het ontwerp van de portal is onder handen genomen en opnieuw gebouwd, waarbij de hoeveelheid maatwerkcode met meer dan 50% is teruggebracht. Het resultaat is een toekomstvast systeem dat nu ook daadwerkelijk gebruikt wordt.
De douane demonstreert het systeem zelfs in het buitenland. Dan merken we dat andere landen toch wel erg gecharmeerd zijn van hoe ver wij nu zijn met deze informatievoorziening.
Scrum en agile: korte introductietijd
AMIS heeft ook het beheer en de onderhoudbaarheid van het systeem veel eenvoudiger gemaakt, zodat we kostenefficiënt de gewenste aanpassingen en moderniseringen kunnen doen met een korte marktintroductietijd.
AMIS werkt voor de softwareontwikkeling met de scrum- en agile management-principes en staat daar ook echt met de volle honderd procent achter. Ze neemt Cargonaut daarin mee, zodat we meer iteratief gaan werken en veel sneller schakelen. Het was een eyeopener om te zien hoe de functionaliteit zich elke week doorontwikkelt. We waren gewend aan het vooraf specificeren van wensen en eisen waarvan we in de praktijk pas zagen of ze echt van toegevoegde waarde zijn.
We kunnen echter niet langer 1½ jaar ontwikkelen, dan raken we de hele industrie kwijt. De dynamiek is enorm en wetgeving gaat ook maar door, dus dat duurt te lang. Wij zijn nu in staat om binnen 3 maanden een nieuw systeem op te leveren en dat is wat klanten van ons verwachten.