Containerisatie: vijf veelgestelde vragen
IT-monitoring, automation en containerisatie: bij veel klanten krijgen we vragen over deze hot topics en wat we op dit gebied voor ze kunnen betekenen. In een serie van drie blogs geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Manager Projecten Jørgen van der Meulen en Consultant Jeroen van de Lockand van Conclusion Xforce gaan in deze derde en laatste blog in op containerisatie.
16 december 2021 | Blog | Door: Jørgen van der Meulen en Jeroen van de Lockand
Deel
1. Hoe versterkt containerisatie onze business?
Met containerisatie verplaats je applicaties makkelijk van de ene IT-omgeving naar de andere. In een container bundel je een applicatie en alle bijbehorende softwarecomponenten, van bibliotheken tot configuratiebestanden, tot één complete set met informatie. Zo’n informatieset of image zorgt dat je applicatie betrouwbaar wordt uitgevoerd, waar die ook draait – on-premise, in de cloud of in een gecombineerde (hybride) omgeving. Containerisering helpt je niet alleen applicaties sneller te transformeren, bijvoorbeeld naar de cloud, maar ook sneller te ontwikkelen. Dat doe je via Continuous Integration/Continuous Deployment (CI/CD), een methode waarbij je softwarecode continu en zo veel mogelijk geautomatiseerd ontwikkelt, test en in productie neemt. Het resultaat? Kortere releasecycli en dus een kortere time-to-market van applicaties of nieuwe functionaliteit. Tot slot maakt containerisatie het eenvoudiger om aan wet- en regelgeving te voldoen. Een containerplatform zoals Red Hat OpenShift is bijvoorbeeld ISO-gecertificeerd. Laat je daar je container op draaien, dan weet je dat je compliant bent.
2. Hoe helpt Conclusion Xforce ons bij het containeriseren van applicaties?
Bij Conclusion Xforce ondersteunen we je van a tot z bij de containerisatie van de applicaties van je bedrijf. Dat gaat van de ontwikkeling van code tot de monitoring van je infrastructuur, platformen en applicaties. Het maakt niet uit welke technologie of welk containerisatieplatform je wilt inzetten – wij helpen je applicaties te migreren en te implementeren die hoge prestaties leveren en die de onderliggende infrastructuur optimaal benutten. Ook bieden we je ondersteuning bij het opzetten en standaardiseren van je deployment pipelines, dus alle stappen die je software van ontwikkeling tot productie doorloopt. Om te beginnen brengen we je bestaande applicatielandschap en manier van ontwikkelen in kaart. Belangrijk uitgangspunt voor ons zijn natuurlijk ook de doelstellingen van je bedrijf, zowel vanuit IT-perspectief als vanuit de business gezien.
3. Welke containerisatie-oplossingen biedt Conclusion Xforce?
Onze techneuten hebben niet alleen veel ervaring in containerplatformen en de containerisatie van applicaties of pipelines, ze hebben ook de vereiste certificeringen. Het zijn bijvoorbeeld Certified Kubernetes Administrators (CKA) of Certified Kubernetes Application Developers (CKAD) of ze hebben Red Hat-certificeringen zoals EX180, EX280, EX288 op zak. Of je nu zelf een containerplatform wilt neerzetten of voor een managed oplossing gaat, onze specialisten helpen je de klus te klaren. Denk bij managed oplossingen bijvoorbeeld aan Azure Red Hat OpenShift (ARO) of Red Hat OpenShift Service on AWS (ROSA). Het voordeel van zo’n managed service voor containerisering is dat je zelf niet meer over allerlei zaken hoeft na te denken. Alles wat je nodig hebt om snel veilige en schaalbare applicaties te ontwikkelen staat voor je klaar, inclusief support. Ga je liever voor een eigen containerplatform met maximale keuzevrijheid, zoals bij AKS, EKS en ECS (bare metal of VM’s)? In dat geval kunnen wij je support leveren. Denk daarbij aan de detachering van een van onze mensen bij je bedrijf of aan onze strippenkaart. Met zo’n strippenkaart heb je recht op een aantal consultancy-uren per jaar.
4. Hoe bepalen we of containerisatie de juiste strategie voor ons is?
Met containerisering kies je voor standaardisatie: één manier van ontwikkelen, deployen en het stroomlijnen van softwarereleases, met automatisering als speerpunt. Je voorkomt dat verschillende teams binnen je organisatie steeds opnieuw het wiel uitvinden, zorgt dat nieuwe applicaties of uitbreidingen sneller worden uitgerold en weet zeker dat ze goed werken. Een groot voordeel is bovendien de schaalbaarheid van containers. Neemt bijvoorbeeld het bezoek aan je website binnen korte tijd enorm toe, dan breid je het aantal containers eenvoudig naar behoefte uit. Heeft je bedrijf groeiambities, dan is containerisering dus zeker interessant. Maar het betekent wel dat je IT-infrastructuur er ook klaar voor moet zijn. Zo wil je bij het opschalen kunnen vertrouwen op voldoende resources zoals CPU, memory en netwerkbandbreedte. Daarbij biedt infrastructure-as-code uitkomst. Met deze methodiek beschouw je het platform waarop je je applicaties geautomatiseerd uitbrengt eveneens als code en heb je een basis om gestandaardiseerd resources toe te voegen.
5. Hoe leren onze DevOps-teams met een containerplatform te werken?
Bij Conclusion Xforce beschouwen we containerisatie als belangrijke technologie. We verzorgen bijvoorbeeld allerlei workshops bij je bedrijf on-site of op een andere locatie. Daarbij werken we nauw samen met Red Hat. Denk aan workshops over het gebruik van OpenShift, het ontwikkelen van applicaties speciaal voor de cloud (cloud-native development) of het containeriseren van Java-applicaties. In deze workshops ga je praktisch aan de slag met containerisatie. Daarnaast kun je via ons een keuze maken uit het uitgebreide aanbod van Red Hat-opleidingen, die je voorbereiden op een officiële certificering. Je kunt deze opleidingen zelf online volgen, in je eigen tijd en tempo. Maar je hebt ook de mogelijkheid om instructor-led trainingen van enkele dagen te doen, virtueel of live. Wij helpen je de juiste opleiding te kiezen, afgestemd op het kennisniveau en de plannen voor containerisering van je bedrijf.
Share