Data-driven duurzaamheid met Conclusion Xforce

In het kader van verantwoorde digitalisering is Conclusion Xforce een inspirerend voorbeeld. Sinds 2021 werkt het specialistische kennishuis in een hecht partnership samen met Dynatrace, leverancier van het gelijknamige observabilityplatform Dynatrace. Dankzij deze samenwerking krijgen klanten op een vereenvoudigde manier inzicht in hun complexe en hybride IT-platformen. Hoe dat precies werkt, vertelt Mark Luursema, directeur van Conclusion Xforce.

Klant

Dynatrace

Dynatrace

Markt

Zakelijke dienstverlening

Publicatiedatum

18 januari 2024

Carbon footprint case

Synergie

Dat Conclusion Xforce al twee jaar partner is van Dynatrace, heeft te maken met de synergie tussen de twee bedrijven. “Monitoring is één van onze vier focusgroepen, waarin we alle componenten van de IT-platformen van onze opdrachtgevers, zoals websites, applicaties en infrastructuur, bewaken op onder meer prestatie en beschikbaarheid”, vertelt Mark. “We bouwen hiervoor in de betreffende tooling dashboards waarin we de IT-infrastructuur op zo’n 150 controls of KPI’s monitoren. Dat is inzichtelijk, maar het kan nog gedetailleerder en dat doen we met Dynatrace.” Het platform van Dynatrace maakt met AI zelfstandig een blauwdruk van een IT-landschap inclusief alle afhankelijkheden hierbinnen. Het aantal controls waarop gemonitord kan worden is daardoor onbeperkt, waarbij het niet uitmaakt of delen van het IT-landschap on premise, in de private of in de publieke cloud draaien. Maar de echte symbiose tussen de bedrijven ontstaat daarna. “Dynatrace monitort én adviseert over maatregelen die je in je IT-landschap kunt nemen. Bijvoorbeeld als er een fout of optimalisatiekans gedetecteerd wordt. De acties die hieruit rollen, ofwel remediation, wil je eigenlijk automatiseren. En laat automation nu precies één van de kernexpertises van Conclusion Xforce zijn.”

Carbon monitoring  

Sinds november 2023 is de samenwerking uitgebreid met een duurzaamheidscomponent. “Monitoring is cruciaal om de duurzaamheidsprestaties van organisaties in kaart te brengen”, legt Mark uit. “Zéker als het gaat om de CO2-uitstoot van IT-landschappen, wat we niet uit het oog mogen verliezen.” Voor zogeheten carbon monitoring heeft Dynatrace dit jaar nieuwe functionaliteit ontwikkeld: de Carbon Impact app. “Dit is een uitbreiding van het dashboard dat klanten al hebben met controls over de CO2-uitstoot van het gehele IT-landschap. Juist omdat we het IT-landschap al monitoren, is deze data integraal om te zetten naar een CO2-footprint.” Dat wordt gedaan met de generieke database van de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA). Hierin is vastgelegd wat de relatie is tussen de belasting van een apparaat en de hoeveelheid energie die het gebruikt. “Hiermee berekenen we de CO2-uitstoot van iedere processor, harde schijf of dataverbinding in het IT-landschap. Dat maakt de app een ontzettend waardevolle toevoeging om de duurzaamheidsreis van onze klanten te bevorderen.”

De app is een must-have voor klanten om te rapporteren over hun duurzaamheid.

Mark

Uitrollen in 2024

Het speerpunt voor 2024 in de samenwerking met Dynatrace is dan ook om carbon monitoring uit te rollen bij klanten die al met het platform werken. Mark: “De app is net officieel gelanceerd. Daarom hebben we in onze eigen demo-omgeving een proof of concept draaien die we in de komende maanden zullen uitbreiden naar de live-omgeving van één van onze klanten. De app is een must-have voor klanten die te maken krijgen met de toekomstige uitbreiding van de CSRD-richtlijn om te rapporteren over hun duurzaamheid. Inzicht is hiervoor hét startpunt. Ik kijk er daarom naar uit om onze klanten hier samen met Dynatrace bij te gaan ondersteunen.”