Maartje: Ultimate Frisbee-talent en hoofd data science en AI

ONZE KUNSTENAAR MAARTJE
Sinds 2018 werkt Maartje Keulen bij Mediaan Conclusion. Ze begon hier als data scientist en werkt inmiddels alweer 3 jaar als hoofd data science en AI. Naast data scientist is Maartje ook professioneel Ultimate Frisbee-speler en reist ze de wereld over om toernooien te spelen. In 2014 begon ze met de sport en in 2015 speelde ze al voor het nationale team. Hier ging een voetbalcarrière op hoog niveau aan vooraf. “Door mijn sportcarrière weet ik hoe je een team moet leiden, hoe je feedback kunt geven en ontvangen en hoe je zaken kunt verbeteren door voortdurend te evalueren.”

17 juli 2024   |   Blog   |   Door: Werken bij Conclusion

Deel

Maartje van Keulen

Van voetbal naar Ultimate Frisbee

“Tot mijn 22e heb ik op hoog niveau gevoetbald. Daar kwam tijdens mijn studie verandering in toen ik een half jaar in Australië ging studeren. Via huisgenoten daar werd ik geïntroduceerd in de wereld van Ultimate Frisbee. Zij hadden nog een vrouw nodig in hun team en overtuigden me om mee te doen. Ik had nog nooit gespeeld, maar de Australische coach gaf aan dat ik er echt talent voor had en zelfs het Nederlandse team zou kunnen halen. Vanwege mijn voetbalverleden was ik erg snel en had ik spelinzicht, daardoor scoorde ik de hele tijd. Tegelijkertijd dacht ik: ik, in het Nederlands team? Ik heb nooit eerder gespeeld en kan alleen maar rennen en vangen, maar totaal niet gooien. Toch moedigde hij me aan er in Nederland mee door te gaan.”

Ik had nog nooit Ultimate Frisbee gespeeld, maar de Australische coach dacht dat ik het Nederlandse team zou kunnen halen.

Maartje van Keulen

10 jaar op hoog niveau

“Terug in Nederland vroeg een vriend die dezelfde studie deed mij samen met hem een frisbeeclub op te richten in Maastricht. We hebben toen samen ‘Ultimaas’ (Ultimate Frisbee Maastricht) opgericht. Na een half jaar wees diezelfde studievriend mij op de try-outs voor het nationale frisbeeteam. Ik dacht in eerste instantie dat ik daar niets te zoeken had, want ik speelde pas net. Uiteindelijk ben ik toch gegaan en werd ik nog geselecteerd ook! Ik snapte er niets van, maar blijkbaar zagen ze potentie in me. Inmiddels speel ik alweer 10 jaar op het hoogste niveau en heb ik aan meerdere EK’s en WK’s deelgenomen. Momenteel speel ik ook voor GRUT, een Ultimate Frisbeeteam in Amsterdam. Met die club ben ik al een paar keer Europees clubkampioen geworden. Ons volgende doel? Eindelijk de Amerikanen verslaan op het wereldkampioenschap. Vanwege de afstand lukt het me niet om 2 keer per week in Amsterdam mee te trainen. Ik train daarom in Aken en doe ook aan wielrennen, hardlopen en krachttraining. Ik heb echt mijn eigen flexibele manier gevonden om fit te blijven.”

16 uur sporten per week

“Ik combineer mijn data-achtergrond op verschillende manieren met sport en andersom. Ik houd bijvoorbeeld statistieken bij van welke sporten ik doe en hoeveel ik sport per week. Ook gebruik ik mijn sporthorloge om de impact van mijn trainingsbelasting te begrijpen en mijn trainingen en rust te optimaliseren. Naast mijn werk bij Mediaan Conclusion train ik zo’n 16 uur per week. Ik ga daarbij echt op zoek naar hoe ik mijn baan, normale leven en sportcarrière kan combineren op een manier die ik lang vol kan houden. Door proactief mijn trainingsactiviteiten aan te passen op mijn leven, blijf ik fit op een manier die voor mij houdbaar is en kan ik op hoog niveau Ultimate Frisbee blijven spelen. Zonder steeds naar Amsterdam te moeten of hier mijn carrière bij Mediaan Conclusion voor op te moeten geven.” 

Multifunctionele talenten

“Bij Mediaan Conclusion helpen we bedrijven met innoveren. Dit doen we meestal op projectbasis. We kijken eerst naar het probleem van het bedrijf en kiezen dan pas de beste technologie voor de oplossing. Bij Mediaan Conclusion werken we aan grote projecten en toch is er binnen het bedrijf veel ruimte voor persoonlijke aandacht en ontwikkeling. Dat vind ik erg prettig. Mijn rol als hoofd data science en AI is bovendien enorm veelzijdig en daarom kan ik verschillende van mijn talenten hierin benutten. Ik bespreek met technici wat er op IT-vlak mogelijk is en kan dit vervolgens ook aan het management van een bedrijf uitleggen. Ik spreek beide talen. En ook de vaardigheden die ik tijdens mijn sportcarrière heb opgedaan, gebruik ik als data scientist dagelijks. Zo weet ik hoe je een team moet leiden, hoe je feedback kunt geven en ontvangen en hoe je zaken kunt verbeteren door voortdurend te evalueren. Ik observeer en analyseer bijvoorbeeld altijd wat andere mensen doen, hoe ze zich gedragen en welke impact dat heeft. Ik merk dat mijn team het heel waardevol vindt als ik ze op een positieve manier een spiegel voorhoud en ze tips meegeef voor hun ontwikkeling. Kortom, ik kijk altijd naar hoe iets gegaan is en wat er in de toekomst beter kan. Of het nu gaat om een sportprestatie of een project bij Mediaan Conclusion.”

Ik kijk altijd naar hoe iets gegaan is en wat er in de toekomst beter kan. Of het nu gaat om een sportprestatie of een project.

Maartje van Keulen
Maartje van Keulen - Ultimate Frisbee
Maartje van Keulen - Ultimate Frisbee
Maartje van Keulen - Ultimate Frisbee
Maartje van Keulen - Ultimate Frisbee

Trots

“Ik ben er trots op dat ik mijn veeleisende baan kan combineren met mijn grote passie om Ultimate Frisbee te spelen op het hoogste internationale niveau. Ik ben ook heel dankbaar dat Mediaan Conclusion mij hierin wil faciliteren en mij de vrijheid geeft om bijvoorbeeld af en toe vanuit het buitenland te werken. Ik heb mij de afgelopen jaren zowel op professional als sportief vlak snel kunnen ontwikkelen. Het is niet altijd makkelijk om mijn persoonlijke leven en mijn carrière bij Mediaan Conclusion te combineren met mijn carrière in de topsport, maar het geeft mij nog steeds heel veel voldoening. 

Ik ben ook trots op het feit dat ik altijd ga voor wat ik wil, zonder me te laten stoppen door meningen van anderen. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn door te laten zien dat je niet per se het pad hoeft te volgen dat anderen normaal vinden. Het geeft mij veel energie en motivatie on mezelf zowel op werk als in sport te blijven uitdagen en verbeteren.” 

Maartje van Keulen - Ultimate Frisbee

Highlights Ultimate Frisbee team Maartje

Bekijk hier Maartje in actie met haar Ultimate Frisbee team GRUT.
Beheers de vooruitgang

Blogreeks 'Onze kunstenaars'

Het blog van Maartje is het eerste in onze blogreeks 'Onze kunstenaars' en sluit aan bij onze campagne 'De kunst van het digitaal transformeren'. In een wereld waarin digitale ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen, is het een kunst om de controle te behouden. Onze collega's verstaan die kunst als geen ander. Maar ook privé beheersen zij vaak een bijzondere kunst!

Ook werken bij Conclusion?

Mediaan Conclusion is één van de 25+ bedrijven uit het Conclusion-ecosysteem. Ieder bedrijf is uniek en heeft zijn eigen expertise. Voor welk bedrijf ga jij?
Nick Mollen
Anika Taks en Erik Ruts
Mieneke en Robbrecht