Mirthe's bijdrage aan een toekomstbestendige Kustwacht

Werken aan projecten met impact. Dat doet Mirthe al sinds 2021 als learning consultant bij Bright Alley. In deze rol vertaalt ze vraagstukken van klanten naar digitale leeroplossingen. Hier komt haar onderwijskundige achtergrond goed van pas. De afgelopen jaren heeft ze onder andere verschillende innovatieve modules ontwikkeld voor de Kustwacht. “Bij elk project stap je in een compleet nieuwe wereld. Ik heb nu kennis opgedaan over onderwerpen waarvan ik nooit had gedacht dat ik er iets van zou weten, zoals reddingsoperaties op zee. Dat maakt mijn werk zo boeiend en divers. Bovendien voelt het goed om een bijdrage te leveren aan projecten met maatschappelijke impact. Ook al ben ik slechts een heel klein stukje van de puzzel.”

6 november 2024   |   Blog   |   Door: Careers at Conclusion

Deel

Mirthe Mangnus

Van vraagstuk naar digitale leeroplossing

“Het ontwikkelen van een digitale leeroplossing begint met een zorgvuldig voortraject. Gedurende het project werk ik samen met een team van designers, developers en een projectmanager. Eerst voer ik gesprekken met de klant om te begrijpen welk probleem ze willen oplossen. Daarna overleg ik met inhoudelijke experts om het vraagstuk goed in kaart te brengen en de belangrijkste leerdoelen te definiëren. Op basis van deze inzichten stel ik, samen met de designer, een passende oplossing voor, zoals een e-learning of serious game. Vervolgens maak ik een blauwdruk van de module, waarin ik de structuur en het type vragen uitwerk, net als eventuele video's of een quiz. Na goedkeuring van de klant ga ik, in samenwerking met de designer, zelf aan de slag met het bouwen van de digitale leeroplossing. Voor complexere leeroplossingen waar veel maatwerk bij komt kijken, nemen de developers een groter deel hiervan voor hun rekening.”

Na goedkeuring van de klant ga ik, in samenwerking met de designer, zelf aan de slag met het bouwen van de digitale leeroplossing.

Mirthe Mangnus, learning consultant bij Bright Alley (part of Conclusion)

Wind op zee 

“Vanaf het begin van mijn carrière bij Bright Alley heb ik met veel plezier gewerkt aan projecten voor de Kustwacht. Tot nu toe heb ik vier modules voor hen ontwikkeld, waaronder een basis- en een verdiepingsmodule voor het Wind op Zee-project. Door de toenemende vraag naar windenergie komen er steeds meer windparken op zee, die in 2030 samen wel 49 terawattuur (TWh) aan energie moeten opleveren. Dit leidt tot een smallere en drukkere route van de zee naar de kust. Data toont aan dat het aantal ongelukken hierdoor zal toenemen. De Kustwacht speelt een belangrijke rol in het voorkomen van deze ongelukken door bijvoorbeeld proactief contact te leggen met mensen die door de windparken varen en hen van informatie te voorzien. Het is daarom essentieel dat medewerkers van de Kustwacht en andere betrokken partijen de juiste basiskennis hebben om mensen goed te informeren én dat ze weten hoe te handelen als er toch iets misgaat.”

Kustwachtmedewerkers moeten de juiste basiskennis hebben om mensen vooraf te informeren én adequaat te handelen bij incidenten.

Mirthe Mangnus, learning consultant bij Bright Alley (part of Conclusion)
Afbeelding van het hoofdmenu uit de e-learning

“Medewerkers van de Kustwacht moeten bijvoorbeeld weten waar de windparken zich bevinden, welke parken wel en niet toegankelijk zijn voor de scheepvaart, of er mogelijkheden zijn om te ankeren en wie ze moeten benaderen in geval van een probleem. In de verdiepende module zijn we juist specifiek ingegaan op de regels rondom reddingsacties. Stel dat een monteur van een windturbine valt; dan is het cruciaal dat je weet hoe je de overige turbines kunt uitschakelen, zodat een reddingshelikopter veilig kan landen om de monteur te redden.”

Met het jaar drukker

“In beide modules hebben we de steeds drukker wordende kustwateren gevisualiseerd. In de basismodule zie je een grote kaart van de Nederlandse kust, die begint in 2007 met één windpark en eindigt in 2021 met meerdere windparken. De verdiepende module beslaat de periode van 2022 tot 2030. Elk hoofdstuk vertegenwoordigt een jaartal. Naarmate de jaren vorderen, zie je de kustkaart steeds voller worden met windparken en is ook de bijbehorende kans op ongelukken in beeld gebracht. In de modules maken we duidelijk hoeveel mensen, waaronder Kustwachtmedewerkers, betrokken zijn vanaf de eerste plannen tot aan de dagelijkse operatie van de windparken en welke risico’s dat met zich meebrengt.”

Projecten met impact 

“Met de modules die ik samen met mijn collega's heb ontwikkeld, dragen we bij aan het op peil houden van de kennis van de medewerkers van de Kustwacht. We helpen ze zich voor te bereiden op een toekomst met steeds meer windparken op zee. Dit leidt uiteindelijk tot minder ongelukken en zorgt ervoor dat windenergie veilig kan worden geleverd. Hoewel ik maar een heel klein onderdeel ben van het grotere geheel, ben ik trots dat ik hieraan mijn steentje mag bijdragen.”

Samen met collega’s help ik medewerkers van de Kustwacht zich voor te bereiden op een toekomst met steeds meer windparken op zee.

Mirthe Mangnus, learning consultant bij Bright Alley (part of Conclusion)
/Users/ralph/www/connexis-importer/data/brightalley.nl/files/kustwacht_afbeelding_01_940412058.png

“Dit geldt ook voor de module over aircraft coördinatie, waaraan ik heb meegewerkt. In deze module staat het coördineren van meerdere helikopters bij reddingsacties centraal. Het is cruciaal dat de helikopters elkaar niet in de weg vliegen en dat duidelijk is welke helikopter welk gebied onderzoekt. Deze module is ook beschikbaar gesteld voor medewerkers in grensgebieden waar Nederland mee samenwerkt.”

Toegankelijke leeroplossingen voor iedereen

“De komende tijd werken we bij Bright Alley aan het omzetten van leeroplossingen naar een digi-toegankelijk formaat. Volgens de wet digitale toegankelijkheid zijn (semi)overheidsorganisaties verplicht om hun websites en apps voor iedereen toegankelijk te maken. Dit geldt ook voor de modules van de Kustwacht. In de praktijk betekent dit dat we video's ondertitelen, transcripten aanbieden en zorgen dat je zonder muis kunt navigeren of dat de module voorleesbaar is voor screenreaders. Ook kun je video's zonder audio bekijken dankzij ondertiteling. Bij Bright Alley zetten we ons de komende tijd graag in om verschillende partijen hierin te ondersteunen.”

Ook werken bij Conclusion?

Bright Alley is één van de 25+ bedrijven uit het Conclusion-ecosysteem. Ieder bedrijf is uniek en heeft zijn eigen expertise. Voor welk bedrijf ga jij?
Werken bij Conclusion
Werken bij Conclusion
Werken bij Conclusion