Van hulpvrager word ik steeds meer vraagbaak
Drie jaar geleden kwam Philip van Stipriaan Luiscius als IT-trainee binnen bij Virtual Sciences Conclusion. Inmiddels voelt hij zich er helemaal thuis. “Waar ik voorheen vooral aanklopte bij collega’s met vragen, gebeurt dat nu steeds vaker andersom.” Het intrigerende verhaal van een integratiespecialist die door de dag danst.
10 augustus 2023 | Blog | Door: Virtual Sciences Conclusion
Deel
Praten in percentages
Philip praat graag in percentages. Zoals: “Ik denk dat zo’n zestig procent van de hulpvragen aan mij gesteld worden en dat veertig procent van de vragen van mij richting collega’s gaat." Maar ook: “Vijftig procent van mijn werkzaamheden bestaat uit technisch ontwikkelwerk, veertig procent uit overleg en afstemming met collega’s, tien procent uit klantcontact.” En: “Tot driekwart jaar geleden besteedde ik negentig procent van mijn tijd aan Schadegarant. Momenteel zo’n twintig procent aan Schadegarant, twintig procent aan Conclusion Services en zestig procent aan Univé.”
Implicaties van integraties
De afgelopen jaren groeide Philip uit tot een zelfverzekerde Integratiebaas. Dat kon hij niet bevroeden toen hij nog enigszins blue begon aan het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion. “Ik had al wat programmeerervaring, maar dat stelde niet veel voor. De voorsprong die ik daarmee had op de andere IT-trainees verdween al snel.” Tijdens het IT-bootcamp dat als aftrap van het traineeship dient, vloog de informatie Philip om de oren. “Daar moet je niet van schrikken”, zegt hij met de kennis van nu. “Het is een hoop jargon, maar die taal leer je snel. Het was fijn om aan de hand genomen te worden door senior collega’s. Zij legden geduldig en begrijpelijk uit hoe applicaties en data-integraties werken.”
Sprong in het diepe
Al vlot merkte Philip dat je als integratiespecialist met enige regelmaat in het diepe wordt gegooid. Best een uitdaging voor hem: “Ik vind nieuwe dingen vaak spannend. Maar uiteindelijk komt het altijd goed, dat voelt steeds weer als een overwinning.” Deze zelfkritische kant van Philip zien de mensen met wie hij werkt niet altijd. Lachend: “Die weet ik goed te verbergen.” Om daar serieus aan toe te voegen: “Ik kom altijd heel zelfverzekerd over, maar ik twijfel ook weleens aan mezelf.”
Van hulpvrager naar vraagbaak
De overgang van IT-trainee naar volwaardig integratiespecialist verliep voor Philip in twee stappen. “Twee jaar geleden was ik bij onze klant Schadegarant voor drie onderdelen degene met de kennis.” Bij het migratietraject dat volgde, kreeg Philip les van een trainer en voelde hij zich daardoor weer veel meer trainee. “Sinds een klein jaar voel ik me echt op mijn gemak en ben ik steeds meer een vraagbaak dan een hulpvrager. Al kan dat laatste altijd; alle collega’s binnen Virtual Sciences Conclusion helpen elkaar graag op weg.”
Collega’s bijstaan vanaf zijn bijbaan
De grootste kick krijgt Philip als hij een functionaliteit werkend krijgt en in productie brengt, en die vervolgens door duizenden eindgebruikers wordt gebruikt. “Dan zie je de impact van mijn werk in de praktijk, dat blijft bijzonder.” Ook uit het begeleiden van anderen haalt Philip veel plezier: “In mijn jonge jaren gaf ik veel bijles en in mijn bijbaan was ik verantwoordelijk voor het inwerken van nieuwe mensen. Nu ik zelf volop in ontwikkeling ben en druk met mijn eigen werkzaamheden, is het soms lastig een goed evenwicht te vinden tussen zelf leren en begeleiden. Maar als ik iemand kan helpen, laat ik dat nooit na.”
Schakelrol als data-integratiespecialist
Als data-integratiespecialist ziet Philip zichzelf als de ketting tussen de verschillende tandwieltjes die er draaien in de machine. Vanuit die schakelrol vindt hij het belangrijk om niet alleen een technisch expert te zijn, maar om ook een vrolijk persoon te zijn om mee samen te werken. “Mijn positiviteit en enthousiasme wil ik overbrengen op collega’s en klanten, zodat we samen goed werk kunnen leveren.”
Presenteren met zelfvertrouwen
Afgelopen juni presenteerde Philip zijn eindopdracht van het IT-traineeship. Tijd voor de meest cliché sportvraag: wat ging er door je heen? “Niet zoveel”, lacht de inmiddels ex-trainee. “Dat bedoel ik niet blasé. Ik ben hartstikke blij dat het klaar is - en ik zag ook best op tegen de eindopdracht, maar aan mijn werk verandert niets. Het was wel fijn om te merken dat ik mijn eindopdracht met meer zelfvertrouwen presenteerde dan de opdrachten in de voorgaande jaren. Dat komt omdat ik gewoon beter ben geworden in mijn werk en precies weet waar ik het over heb.” In de jaren die voor hem liggen wil Philip zich verder ontwikkelen. “Ik neig voornamelijk naar technisch consultant”, geeft hij de richting aan die hij op wil. “Klantcontact vind ik leuk en laat ik graag meer terugkomen in mijn werk. Samen met de klant kijken wat er nodig is en hoe we dat kunnen aanpakken. Daar wil ik in groeien.”
Dansend door het leven
De vrolijke Philip gaat op zijn werk dansend de dag door, meestal figuurlijk. In zijn vrije tijd danst hij letterlijk door het leven. Zijn passie voor de salsa is eerder vastgelegd in een video over het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion. Die bekijk je hier. De parallellen die Philip ziet tussen het zijn van data-integratiespecialist en salsadansen: “Het gaat om je best doen, in beweging zijn en in contact staan met anderen. Dat is de dans.”
Horizon blijven verbreden
Samenzijn is waar Philip van aan gaat. “Ik heb lang in de horeca gewerkt, dat zat mij als gegoten”, vertelt hij. “Het sociale contact met wie dan ook vind ik heerlijk. Bij Virtual Sciences Conclusion vind je het sociale slag IT’er, dat past dus goed bij mij.” Interessante nieuwe contacten doet Philip ook op tijdens de exotische reizen die hij maakt. “In september ga ik drie weken naar Japan met mijn vriendin”, zegt hij verheugd. “Eerder dit jaar ben ik in Benin geweest. Ik vind het interessant om mijn horizon te verbreden en te zien hoe andere mensen leven.” Om vervolgens zijn eigen leven als salsadansende Integratiebaas met evenveel plezier weer op te pakken.