Dit was niet het plan, maar het is beter uitgepakt dan ik had durven dromen
Integratie is voor Jaleesa één grote ontdekkingstocht. Als IT-trainee wordt ze sinds vorig jaar oktober ondergedompeld in de volledige breedte van het vak. Dat komt goed uit, want met een talenstudie op zak, is ze nieuw in de IT. “Toch zijn er meer raakvlakken dan je denkt.”
27 augustus 2024 | Blog | Door: Virtual Sciences Conclusion
Deel
Alpha-achtergrond
Tijdens haar talenstudie werkte Jaleesa met grote datasets. “Maar het echte IT-leven kende ik niet”, vertelt ze. “Dat maakt het IT-traineeship van Virtual Sciences Conclusion zo geschikt voor mij. Ik kan ontdekken wat het beste bij me past: meer low-code of het echte programmeerwerk. Maar bijvoorbeeld ook of ik liever wat meer achter de schermen werk of juist op de voorgrond treed bij klanten.” Jaleesa merkt nu al dat ze door haar “alpha-achtergrond" ook tot andere ideeën komt. “Het helpt me om op een andere manier naar de wereld te kijken, dus ook naar de IT-wereld. Het lukt me goed om bij een vraagstuk eerst een stap terug te zetten en het te abstraheren, terwijl de verleiding groot kan zijn om gelijk de praktijk in te duiken.”
Reis door de organisatie
Tijdens haar ontdekkingstocht werkte Jaleesa al binnen meerdere teams. Ze begon bij Conclusion Accelerate!, waar ze met MuleSoft leerde werken. “Een low-code integratietool waarmee het fijn werken is voor een integratiespecialist. Daarna werkte ik voor onze klant Schadegarant met Apache Camel, waarmee ik nu ook werk bij het NS-team. Op mijn reis door de organisatie en tijdens mijn werk voor verschillende klanten, neem ik telkens weer wat waardevols mee. Op die manier leer ik in korte tijd onze hele organisatie kennen.”
Werken vanuit een diepgaand begrip
Jaleesa ontdekt ook steeds meer haar manier van werken. “Ik werk graag gestructureerd” zegt ze daarover. “Als ik tegen een probleem aanloop, analyseer ik dat eerst grondig. Ik vind het niet fijn om al aan de slag te gaan met een oplossing als ik het probleem nog maar half begrijp.” Ze geeft een voorbeeld: “Binnen mijn huidige opdracht werken we best veel met OpenShift, wat ik hiervoor nog nooit had gebruikt. Voor een goed begrip daarvan ben ik me eerst flink in Kubernetes gaan verdiepen. Die kennis stelt me vervolgens in staat om makkelijker de puzzels te kunnen leggen die op mijn pad komen.”
‘Wat kan er dan nog meer?!’
Als Jaleesa kijkt waar ze nu staat ten opzichte van toen ze een klein jaar geleden aan haar IT-traineeship begon, ziet ze een groot verschil. “Ik heb alles zo’n beetje vanaf nul moeten leren. Als ik zie wat ik nu allemaal al kan met best een aantal integratietools, dan is het mooi om te beseffen hoeveel stappen ik heb gezet.” Ze geeft een voorbeeld: “Vóór januari had ik nog nooit Java gebruikt, inmiddels lukt het me prima om daar adapters in te bouwen. Dat geeft wel een lekker gevoel. Maar het roept tegelijkertijd de vraag op: wat kan er dan nog allemaal meer?!” Jaleesa kijkt er dan ook ontzettend naar uit om zich verder te ontwikkelen tot een ware Integratiebaas.
Houvast als beginnend integratiespecialist
Dat Jaleesa bij Virtual Sciences Conclusion de tijd en ruimte krijgt om zich te ontwikkelen, was een belangrijke reden voor haar om zich aan te melden voor het IT-traineeship. “Ik geloof niet dat je veel kunt leren en doen in een jaar”, stipt ze de duur van veel andere traineeships aan. “Hier werk ik drie jaar als IT-trainee en dat voelt goed. Het is ook fijn om telkens in een team met een mix van competenties en ervaringen bij een klant te zitten, zodat ik als beginnend integratiespecialist de juiste houvast heb.” Voor haar stap richting de IT dacht Jaleesa erover na in wat voor cultuur ze terecht zou komen. “De IT staat bekend als een harde mannencultuur. Ik kom uit de geesteswetenschappen, daar is het tegenovergestelde waar. Gelukkig werk ik bij Virtual Sciences Conclusion met een heel diverse club mensen. Vanaf het eerste moment werd mijn mening serieus genomen.”
Sparringpartner voor klanten
Nu ze bijna op een derde is van haar IT-traineeship blikt Jaleesa alvast vooruit: “Ik hoop dat ik aan het einde van mijn traineeship kennis heb van alle tooling waarmee we bij Virtual Sciences Conclusion werken en dat ik deze kan inzetten om het verschil te maken als integratiespecialist.” Ook ziet ze nog ontwikkelkansen op het gebied van soft skills: “Ik hoop dat ik meer in rechtstreeks contact kan staan met klanten en dan als sparringpartner kan optreden.” Haar soms toch wat abstracte werk aan vrienden uitleggen, gaat Jaleesa in ieder geval al goed af. Lachend: “Ze snappen inmiddels wat ik doe. Vooral omdat ik het ook tastbaar kan maken door uit te leggen hoe ons werk grote organisaties als NS en Schadegarant verder brengt.” Had je twee jaar geleden tegen Jaleesa gezegd dat ze integratiespecialist zou zijn, dan had ze je niet geloofd: “Dit was niet het plan, maar het is veel beter uitgepakt dan ik ooit had durven dromen.”
Complexe puzzels oplossen
Al die nieuwe kennis en indrukken die Jaleesa dagelijks opdoet, verrijken haar leven. Maar maken het belangrijk om daarnaast haar hoofd ook leeg te kunnen maken. Dat doet deze voormalig taalwetenschapper (uiteraard) door te lezen. En nee, dat hoeft niet per se zware literatuur te zijn. “Ik vind het leuk om Shakespeare te lezen, maar haal net zo veel plezier uit lichter werk.” Ook het spelen van spellen zorgt voor ontspanning bij Jaleesa . “Vaak zijn het van die escape room-achtige spelletjes”, zegt ze. “Net als in mijn werk draait het om het oplossen van complexe puzzels. Je runt iets, je krijgt een error en vervolgens moet je uitvogelen wat die error betekent”, ziet ze de parallelen. En zo blijft Jaleesa de uitdaging opzoeken.