Van mateloos gefascineerd helpdeskjochie naar Integratiebaas met vele petten op
Onbedoeld rolde Isha Lamboo bij Virtual Sciences Conclusion van de ene in de andere rol. En allemaal bleek het hem even goed af te gaan. “Soms loopt er wel heel veel tegelijk, maar dat is precies waar ik energie van krijg”, zegt de Integratiebaas. We gaan op ontdekkingstocht met een troubleshooter pur sang.
14 oktober 2024 | Blog | Door: Virtual Sciences Conclusion
Deel
Duizendpoot in een vrije rol
Als Isha wordt gevraagd de lezer mee te nemen in een gemiddelde werkdag, blijkt dat meteen de moeilijkste vraag. “Mijn dagen zien er heel verschillend uit”, verklaart hij. “Binnen Virtual Sciences Conclusion heb ik een redelijk vrije rol. De ene week verzorg ik het IT-bootcamp voor onze IT-trainees, de week erop word ik ergens ingevlogen als troubleshooter. Daarnaast stel ik nieuwe proposities voor en schuif ik aan bij meetings over nieuwe processen.” Die afwisseling doet Isha goed. Vanuit zijn natuurlijke drang om het nieuwe te omarmen, komt hij telkens weer in een andere positie. “Ik ben ooit aangenomen voor mijn specialistische kennis over datawarehouses, maar rolde vanuit daar van het een in het ander. Alles bij elkaar ben ik een echte duizendpoot. Al is daar een mooiere term voor, maar die vergeet ik altijd.” We doen een voorzet: multitalent, alleskunner, veelzijdig, jack-of-all-trades; allen typeren ze Isha.
De lol van het begrijpen
Dingen begrijpen is een van Isha’s grote drivers. “Om die reden heb ik natuurkunde gestudeerd. Ik wil begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.” Een carrière vond hij er niet in. “Het bleek dat ik als assistent van de assistent van de onderzoeker kon beginnen. Dat zag ik niet zitten. In de IT kon ik vanaf dag één veel meer mijn ei kwijt, dus ik ben maar wat blij dat ik die stap heb gezet.” Een groot deel van de lol voor Isha zit hem ook nu weer in het begrijpen van dingen: “Het is leuk om in een complex vraagstuk te duiken en vervolgens de puzzelstukjes in elkaar te zien klikken. Door de variatie aan systemen en projecten die Virtual Sciences Conclusion bij klanten uitvoert, kan ik me steeds weer op vraagstukken in de volledige breedte storten.”
Dingen begrijpen is een van mijn grootste drivers
Breed ontwikkeld in de IT
Isha’s route naar het Integratiebazenschap begon een kwart eeuw geleden als “helpdeskjochie dat alles maar wat interessant vond”. Hij herinnert het zich nog goed: “Al snel kreeg ik er beheertaken bij. Systemen werken niet als het netwerk niet werkt, dus leerde ik daar een hoop over. Bij mijn toenmalige werkgever werd een grote nieuwe applicatie met een database in gebruik genomen, dus ging ik daarover leren. Gaandeweg ontdek ik dingen, leer ik bij en ga ik steeds een niveau hoger.” Steeds weer wat nieuws, steeds wat geavanceerder; Isha krijgt er geen genoeg van. “Dat heb ik bij Virtual Sciences Conclusion doorgezet, waar ik nu zeven jaar werk. Hier ben ik ook de integratiekant opgegroeid, waar ik inmiddels een hoop van weet. Dat maakt dat ik zo breed kan meedenken in allerlei verschillende projecten.”
Mee op ontdekkingsreis
Nu hij zelf alweer 25 jaar op weg is in zijn IT-carrière, vindt Isha het waardevol om jonge talenten bij te kunnen staan in hun ontwikkeling. “Ten eerste vind ik het vak gewoon heel leuk, dat enthousiasme deel ik graag. Het lukt Virtual Sciences Conclusion elke keer weer om hele slimme mensen aan te trekken voor het IT-traineeship. Die mag ik vervolgens een week meenemen op een ontdekkingsreis door het integratielandschap. In het begin van de week zie ik ze worstelen met allerlei nieuwe concepten. Telkens als ze denken: ik begin het te begrijpen, dan leren ze weer wat nieuws. Aan het eind van de week krijgen de IT-trainees een casus voorgelegd en dan zie je dat alle stukjes op hun plek beginnen te vallen. Die groei van dichtbij mogen meemaken, is geweldig.”
Uitgedaagd op alle fronten
De mooiste momenten in zijn werk, zijn voor Isha de momenten waarop een nieuwe ontwikkeling zonder problemen in productie gaat. “Als ik de voortrekkersrol heb, is dat mijn enige focus. Dan word ik uitgedaagd op alle fronten. Aan de ene kant stuur ik teamleden bij en help ik hen te focussen op hoofdzaken. Aan de andere kant ben ik aan het troubleshooten. Als we dan alle tests hebben uitgevoerd en de knop omzetten, geeft het telkens weer een goed gevoel als het werkt.” In de weken daarvoor kan dat best stressvol zijn voor Isha. “Dan zet ik mijn oogkleppen op en ga ik recht op het doel af.” Zijn zinnen verzetten doet hij door tijd door te brengen met zijn gezin, bijvoorbeeld door mooie reizen te maken en nieuwe werelden te ontdekken. Of door zich even te verliezen in een game. “Vooral games waarin ik zelf dingen kan bouwen en kan troubleshooten”, lacht hij om de smakelijke ironie. “De meest nerdy spellen die er zijn, daar word ik het meest blij van.” Inderdaad, ook dan kan Isha weer gaan begrijpen. En dat is precies wat deze Integratiebaas het allerleukst vindt. Begrijp je?