Trends in digital signage

Digital Signage is al jaren aan een opmars bezig. Het is een verzamelterm voor alle vormen van informatieoverdracht en entertainment waarbij je, vaak dynamische, content op een scherm presenteert. Dat scherm kan van alles zijn, van een prijsaanduiding in het supermarktschap tot de gigantische, met leds bedekte bolvormige Sphere in Las Vegas. Hoewel de basistechnologie al een tijd bestaat, gaan de ontwikkelingen in deze markt momenteel snel. 

24 april 2024   |   Blog   |   Door: Menno Pleij, Senior Industrial Designer bij Conclusion ForeyeT

Deel

Digital Signage 2024

Digital Signage  

“Je ziet dat er een spagaat ontstaat”, zegt Menno Pleij, Senior Industrial Designer bij Conclusion ForeyeT. “Enerzijds heb je de steeds groter en feller wordende schermen, anderzijds juist de door de markt gevraagde energiebesparende oplossingen. De variëteit wordt steeds groter.” Dat sluit ook aan bij de steeds breder wordende markt. Waar digital signage in de beginjaren vooral werd gebruikt voor informatieoverdracht, zie je vandaag de dag juist steeds meer commerciële toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan de metershoge reclamezuilen langs de snelweg.  

De verschillende behoeften in deze verschillende markten zorgen ervoor dat de trends vaak haast tegengesteld zijn. De belangrijkste trends zijn: 

  • Fel, feller, felst: waar een computerscherm vaak maximaal 300 NIT kan weergeven, heb je in buitenomgevingen veel meer lichtintensiteit nodig, met name wanneer de zon schijnt. Al een tijdje is 2500 NIT de standaard, maar er komen nu schermen op de markt die richting 5000 NIT gaan (en dus ook nog meer energie verbruiken). 

  • Hogere resolutie voor grote schermen: waar de grootformaatschermen voorheen alleen van een vrij grote afstand een scherp beeld opleverden, krijgen ze nu een steeds hogere resolutie zodat ze ook van dichtbij een scherp plaatje opleveren. Vaak worden deze grote schermen opgebouwd uit hanteerbare LED-schermen van 50x50cm, die desgewenst in allerlei creatieve vormen aan elkaar kunnen worden gekoppeld.  

  • Energiebesparing: waar de schermen van de voorgaande twee technologieën veel energie gebruiken en veel warmte produceren, zijn er ook ontwikkelingen de andere kant op, richting energiebesparing. De energiezuinigste technologie is e-paper/e-ink, wat de meeste mensen wel kennen van hun e-reader. Waar e-ink in eerste instantie alleen zwart was op een witte achtergrond, komen er nu ook steeds meer multicolor varianten op de markt. Deze kunnen helaas alleen een relatief flets RGB-kleurenspectrum weergeven en zijn ook vrij traag in het verversen van het beeld.

    Deze technologie leent zich daarom goed voor relatief statische toepassingen, zoals informatie over vertrektijden bij bushaltes.
    Moeten de kleuren helder zijn en wordt het beeld vaak ververst, dan zijn er passieve LCD-displays. Deze hebben, net als gewone LCD-schermen, een backlight, maar dat licht wordt gevormd door weerkaatsing van het omgevingslicht. Dit brengt helaas wel met zich mee dat ze geen hoog contrast hebben. Dat contrast biedt OLED wel. Waar bij een LCD-scherm alle pixels evenveel energie gebruiken, wordt bij OLED het energiegebruik van een pixel bepaald door de kleur. Zwart is het effect van pixels die uitstaan. De meeste tv’s, telefoons en smartwatches maken vandaag de dag gebruik van OLED. 

  • Connectiviteit: waar de communicatie met de schermen heel lang eenrichtingverkeer was, praten ze vandaag de dag terug. Met sensoren die realtime data verzamelen kun je meten hoe de verschillende onderdelen van een scherm presteren, zodat je het onderhoud beter kunt plannen (predictive maintenance). Dit gaat hand in hand met goede netwerkverbindingen, van publieke 4/5G-netwerken tot speciale M2M (Machine to Machine) 4/5G of private 5G netwerktechnologie. Daarnaast wordt, waar mogelijk, gebruik gemaakt van vaste netwerkverbindingen via glasvezel. 
Emerging Technologies Trendrapport 2024

Emerging Technologies Trendrapport 2024

De Conclusion-bedrijven monitoren voortdurend opkomende IT-trends én ontdekken en verkennen nieuwe technologieën die van belang kunnen zijn voor onze klanten. In ons halfjaarlijkse trendrapport lichten we steeds meerder technologieën uit die wat ons betreft de aandacht verdienen. Verken je met ons mee?

Praktijkcase 

Conclusion ForeyeT is gespecialiseerd in de plaatsing en 24/7 beheer van edge devices voor diverse sectoren. Naast partijen in de energiesector, zoals Eneco, zijn we ook al jaren de vaste partner van ProRail en NS voor alle schermen en klokken op de treinstations. De omstandigheden op die stations variëren nogal, van overdekte hallen tot kleine perrons waar de schermen aan de elementen worden blootgesteld. “Dan denk je vooral aan wind, regen en kou, maar de volle zon midden in de zomer is veel problematischer. Op die dagen moeten de ventilatoren extreem hard aan het werk om de apparatuur te koelen”, zegt Menno.  

Op de meeste NS-stations worden al tien, vijftien jaar dezelfde schermen gebruikt. Menno: “Deze zijn technologisch inmiddels verouderd, maar wij hebben ze aan de binnenkant volledig vernieuwd. Zowel diverse hardwarecomponenten als de embedded software hebben we vervangen. Door het integreren van sensoren kunnen we de schermen nu nog beter op afstand monitoren. We zien het als onderdelen slijten en kunnen dan preventief onderhoud inplannen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de schermen minder energie gebruiken. Zo kunnen we ze bijvoorbeeld uitschakelen op het moment dat er geen treinen rijden, zodat ze dan ook geen energie gebruiken.”

Voor het fysieke installatiewerk heeft Conclusion ForeyeT een mechanisch hulpmiddel ontwikkeld waardoor er niet langer drie monteurs nodig zijn om een scherm te vervangen, maar twee personen dit kunnen doen. “Een scherm weegt bijna 50 kilo en hangt op gemiddeld drie meter hoogte. Het vervangen moet wel veilig gebeuren. Door gebruik van de door ons zelf ontwikkelde mechanische lift besparen we kosten. En het is ook wel zo handig met de krapte op de arbeidsmarkt”, zegt Menno. 

Lange-termijnbeslissing

Dit praktijkvoorbeeld laat goed zien hoe veelomvattend digital signage is. Als je informatie via een scherm wilt presenteren, moet je nogal wat keuzes maken. De tijd is dan ook voorbij dat de aannemer een voorstel doet voor digital signage-oplossingen als onderdeel van een totaalpakket, zoals tot voor kort nog vaak gebeurde. Het zijn nu zulke specialistische oplossingen geworden dat het loont om je goed te laten informeren over zaken als benodigde schermresolutie, energiegebruik, predictive maintenance en de mogelijkheid om bestaande schermen te upgraden en zo de levensduur te verlengen. 

Enerzijds heb je de steeds groter en feller wordende schermen, anderzijds juist de energiebesparende oplossingen. De variëteit wordt steeds groter.

Menno Pleij

Senior Industrial Designer bij Conclusion ForeyeT

Menno Pleij, Senior Industrial Designer bij Conclusion ForeyeT

Ontdek de laatste techtrends nu!

  • Naar Emerging Technolgies Trendrapport
  • Naar inschrijven voor de nieuwsbrief