Wat maakt IT voor OT zo complex?
1.De OT-wereld verschilt op veel vlakken van het IT-domein. OT-systemen worden aangestuurd door meet- en regeltechniek zoals PLC’s en SCADA. Deze systemen worden ontworpen om decennialang mee te gaan. Ze zijn super robuust en kunnen niet makkelijk worden aangepast. Innovatie is daarom een uitdaging.
2. Bovendien betreft OT bijna altijd standalone systemen die niet ontworpen zijn met het idee ze te verbinden met de buitenwereld. Ze zijn dus niet gemaakt om data te ontsluiten; en al helemaal niet voor tweerichting communicatie. Nu dat via IT voor OT wel gebeurt, zal ook de OT moeten worden beveiligd. En dat liefst op een manier die integreert met de rest van het securitylandschap, want anders creëer je de legacy van morgen. Een laatste aandachtspunt is lifecycle management. Waar dit in een IT-omgeving vaak al te weinig gebeurt, staat het onderwerp in een OT-omgeving nog lager op de agenda. Er wordt bovendien ook geen budget gereserveerd voor onderhoud en beheer.
3. Dit alles maakt dat het erg ingewikkeld is om een stabiele OT-omgeving te creëren die toch ook toekomstbestendig is. Een omgeving waarop je kunt innoveren, zonder dat de kosten explosief stijgen. En die bovendien extreem goed beveiligd is, want het gaat om missiekritische processen.
Praktijkcase: op afstand aansturen van windmolen- en zonneparken
Eén van de belangrijkste uitdagingen van de energietransitie is het balanceren van het energienet. Op uren dat de zon volop schijnt en het hard waait, is er vaak een overaanbod van energie. Omdat het energienet zelf nauwelijks energie kan opslaan, moet de productie op die momenten worden aangepast. Dat wil zeggen: de windmolens moeten mogelijk worden stopgezet en/of de zonneparken afgeschakeld. Dit moet ook nog eens near realtime gebeuren. myBrand Conclusion heeft een applicatie ontwikkeld om dit op een uniforme manier te kunnen besturen en monitoren. Op basis van de gemaakte afspraken (te leveren energie) en de actuele energievraag en -aanbod op het net, wordt aan alle locaties die (hernieuwbare) energie produceren doorgegeven: jullie moeten nu x aantal megawattuur opwekken. De windmolens en zonneparken schakelen automatisch bij of af, zonder dat een operator ter plekke hoeft te gaan om handmatig een knop om te zetten. De applicatie draait in een door Conclusion Mission Critical ontwikkelde hybrid cloud. Het IoT-platform is eveneens geleverd door Conclusion Mission Critical in samenwerking met AMIS Conclusion.