Hoe biodiversiteit en IT elkaar versterken: een gesprek over kansen

Biodiversiteitsverlies is voor velen een nieuw onderwerp in de bedrijfswereld, maar wel een belangrijke. Het werd afgelopen 9 oktober tijdens de inspiratiesessie Biodiversiteit van Conclusion uitvoerig besproken. Aan tafel zaten Engbert Verkoren, CEO van Conclusion, Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, Raymond van Ek, director business change & sustainability bij Conclusion Intelligence en tafelhost Pim van Asch, sustainability manager bij Conclusion. Terwijl de zon onderging, gingen zij in gesprek over de hamvraag van de avond: welke kansen en bedreigingen biedt de IT-sector aan biodiversiteit?

21 oktober 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

aanplant in het Conclusion Impact Bos  is geslaagd

Ecosysteem

Maar eerst, wat is biodiversiteit eigenlijk? Dat is een simpele en toch lastige vraag, want waar moet je allemaal aan denken als het om biodiversiteit gaat? Expert Biesmeijer legt uit: “Biodiversiteit staat voor alle organismen die samen een netwerk vormen: een ecosysteem. Alles wat in dat ecosysteem zit, is wat we biodiversiteit noemen.” Biesmeijer maakt ook duidelijk dat als we biodiversiteit helpen door de juiste voorwaarden te scheppen, we onszelf helpen. “De wereld, die redt zich uiteindelijk wel. Wat we er ook mee doen. Maar wij, de mensen? Wij níet. Wij zijn afhankelijk van onze huidige ecosystemen.”

“Ons bedrijf is ook een ecosysteem,” merkt Verkoren op. “Net zoals schimmels, dieren en planten allemaal in verband staan met elkaar, werken wij in samenhang met verschillende actoren. Het mooie hieraan is dat iedereen verschillende kennisgebieden heeft. Zo merk je dat je als groep veel complexere vraagstukken aankunt.”

Kleine veranderingen

Organisaties worstelen met het thema biodiversiteit vanuit de nieuwe richtlijn van de Europese Unie, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), zo stelt Van Ek. “Wat ik merk als ik met bedrijven praat, is dat ze geen duidelijk idee hebben wat het betekent om rekening te houden met biodiversiteit, laat staan hier een strategie op te ontwikkelen. Zo’n duidelijk beeld bestaat misschien ook nog niet, maar in gesprek met een organisatie komen we meestal wel al met dingen die ze zouden kunnen veranderen.” Die veranderingen zijn soms klein, maar alles telt. Het is nu nog de grote onbekende in de CSRD, maar wel het grootste belangrijke volgende onderwerp.

Biesmeijer beaamt dat bedrijven simpel kunnen beginnen om een positieve bijdrage te leveren aan biodiversiteit. “Vraag jezelf als bedrijf af wat jouw impact op biodiversiteit is en wat je nodig hebt om deze impact te kunnen verkleinen. Je hoeft dit niet volledig te minimaliseren om een verschil te maken.”

De impact van IT

En verschil maken, dat is hard nodig voor de biodiversiteit in Nederland. “We zijn wereldkampioen in biodiversiteitsverlies,” stelt Biesmeijer. “Nederland zit vol met landbouwgrond, bedrijven en huizen, maar níet met natuur.” IT speelt hier een grote rol in, ziet Verkoren. “Mensen denken nog niet zo snel aan IT wanneer ze denken aan grote vervuilers, maar we zijn als sector toch echt onderdeel van het probleem. Alleen zijn wij tegelijkertijd ook een essentieel deel van de oplossing.”

Dat heeft alles te maken met het belang van monitoren, gegevensbeheer en informatie-uitwisseling voor biodiversiteit. “Conclusion Intelligence is gespecialiseerd in het bijhouden en interpreteren van data,” legt Verkoren uit. “Wanneer vooruitstrevende bedrijven zoals Naturalis iets willen ondernemen in de naam van biodiversiteit, hebben ze dat hard nodig.” IT-ondersteuning is dan ook geen extraatje, maar een absolute voorwaarde voor het kunnen begrijpen en bieden wat de natuur in Nederland nodig heeft. Met data-analyse kun je ecosystemen monitoren en bedreigingen tijdig signaleren. Of wat dacht je van AI en machine learning om patronen te herkennen en voorspellingen te doen over biodiversiteitstrends?

Een shift in focus

In de toekomst zal de hoeveelheid aandacht die biodiversiteit krijgt snel veranderen. “Dit komt onder andere door de CSRD,” legt Van Ek uit. “Deze richtlijnen voor bedrijven vereisen transparantie, aantoonbare plannen en op den duur ook resultaten. Een duidelijk teken voor de toekomst: biodiversiteit wordt een hot topic.”

29.000 bomen

Daarnaast kunnen organisaties zélf plannen maken om bij te dragen aan biodiversiteit. Zo heeft Conclusion in samenwerking met Trees for All en Brabants Landschap 29.000 bomen geplant in ‘de Zeezuiper’, een voormalig moerasgebied in Noord-Brabant. Met resultaat. “Boswachters lieten achteraf enthousiast weten dat er weer mollen in de grond en vogels in de lucht zaten. En dat de flora en fauna in het naastgelegen gebied ook een grote positieve verandering ondergaan. Oftewel, de biodiversiteit neemt weer toe,” aldus Van Ek.

Het oog op de toekomst

Hoewel het gesprek zo uren door had kunnen gaan, sloot Van Asch noodgedwongen af. “Het is natuurlijk een minuscule stap, maar we gaan voor iedereen die is gekomen vanavond een boom planten.” Dat dit gebaar niet zo minuscuul is, weten we ondertussen. Voor iedereen is het namelijk wel duidelijk: biodiversiteit wordt een groot onderwerp in de bedrijfswereld. Met Naturalis zijn de stappen gezet om te kijken hoe IT verder kan bijdragen aan biodiversiteit. Wil je weten hoe IT nog meer kan bijdragen aan duurzaamheid? Kijk hier voor meer informatie.