Duurzame bedrijfscatering bij Conclusion: Interview met Joan Ypma
Joan Ypma deelt in dit interview hoe Conclusion zich inzet voor duurzame bedrijfscatering. Ontdek de doelstellingen, initiatieven en tips om voedselverspilling tegen te gaan.
31 mei 2023 | Nieuws | Door: Conclusion
Deel
Interview met Joan Ypma over duurzame bedrijfscatering
We willen allemaal lekker en gezond eten. Maar ons voedselsysteem heeft wereldwijd grote impact op de natuur. Joan Ypma: “Bij Conclusion eten dagelijks zo’n vierhonderd medewerkers bij één van de drie bedrijfsrestaurants. Dit is exclusief het gebruik van catering tijdens evenementen.”
Pim: “Ondanks dat de uitstoot en impact bij Conclusion bescheiden zijn, vinden we het belangrijk om hiervoor duurzame ambities en doelen vast te leggen, hoe pak jij dat aan?”
Doelstelling 2025 (voor SDG13 klimaatactie)
Joan vervolgt: “Conclusion heeft als doel om in 2025 geen afval van voedsel meer te hebben. Ook is het aanbod in de bedrijfsrestaurants duurzaam en gezond, met een zo laag mogelijke ecologische footprint. Om deze doelstellingen te halen moeten we niet alleen onze werkwijze, maar ook onze mindset aanpassen. Als medewerker kan je gaan ervaren dat je even moet wachten tot iets is aangevuld. Of dat er fruit op de schaal ligt waar een beurs plekje op zit.”
Pim: “Wat doen we om deze doelstellingen te halen?”
Joan: “Conclusion is samen met zijn cateringpartner actief bezig om te zorgen voor gezonde, lekkere en duurzame catering. Onder het motto ‘gezond eten, minimale voedselverspilling en impact’ zijn we tot elf speerpunten gekomen.”
Gezond eten
- Onze kok maakt vooral gebruik van verse producten en is kritisch op gebruik van smaakmakers, zout, suiker en vet.
- We zien een tendens naar minder behoefte aan vlees. Daarom vind je tegenwoordig meer ‘vervangers’ als humus en scharreleieren.
- En er wordt rekening gehouden met wensen voor vega, vegan, glutenvrij, lactose vrij en halal.
Minimale voedselverspilling
Tegengaan van voedselverspilling, binnen geldende wetgeving, doen we door:
- Geen grote hoeveelheden in één keer aan te bieden, maar we vullen het met regelmaat aan. Daarom kan het voorkomen dat je even moet wachten tot je favoriete salade weer is aangevuld.
- Hergebruik van overgebleven ingrediënten in andere recepten. Bijvoorbeeld bananen die overblijven worden verwerkt in bananenbrood.
- Overgebleven ‘bereid’ voedsel intern te verdelen. Bijvoorbeeld bij Conclusion Mission Critical waar 24/7 medewerkers aanwezig zijn.
- Menu’s kort van tevoren te bepalen en af te stemmen op huidige voorraden.
- Op vrijdagen wordt er bij de inkoop uitgegaan van een meer bescheiden assortiment om de hoeveelheid afval te verkleinen.
Impact
- Er wordt gelet op gebruik van producten met een lage footprint door veel gebruik te maken van lokale- en seizoensproducten.
- Onze nieuwe waterflessen zijn van Made Blue. Hiermee steunen we het initiatief van Made Blue. Schoon drinkwater voor iedereen. Het is nog altijd zo dat 771.000.000 mensen een dagtaak hebben om aan veilig water te komen. Dat is 1 op de 10 mensen.
- Misschien heb je ze al gespot. We hebben nieuwe heerlijke kwaliteitsthee Trending Tea. Deze thee is Fairtrade gecertificeerd. In het land van herkomst worden de theeblaadjes verwerkt, geblend en verpakt. De zakjes zijn 100% composteerbaar en pasticvrij.
Help je mee? Vijf tips van Joan om voedselverspilling tegen te gaan:
- Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet en maak dan je boodschappenlijstje
- Maak een composthoop als je daar de ruimte voor hebt.
- Koop seizoensgroente en -fruit. Kijk altijd naar het land van herkomst, koop het liefst geen blauwe bessen uit bijvoorbeeld Chili.
- Gebruik Too Good To Go (een handige app waar restaurants en winkels hun ‘overtollige’ eten voor een lage prijs verkopen aan consumenten).
- Haal meer uit restjes en kliekjes. In deze online bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Inclusief handige bewaartips. Of volg Too Good To Go op Instagram voor simpele tips, bijvoorbeeld hoe je verse kruiden kan invriezen in een ijsblokje.