Wat is GreenOps van Conclusion?
Onderdeel van de GreenOps-dienstverlening van Conclusion Enablement is een dashboard met geaccumuleerde data die bedrijven kunnen gebruiken om een deel van hun CSRD-rapportage voor te bereiden (de Europese wet die grote bedrijven verplicht te rapporteren over hun inspanningen op het gebied van mens, milieu en klimaat). Dit gaat over het CO2-verbruik van hun cloudcapaciteit.
Waar Conclusion al veel langer met klanten het gesprek aangaat over mogelijkheden om het energieverbruik van hun ICT-omgeving inzichtelijk te maken en daadwerkelijk te verlagen, maakt het dashboard het resultaat van de inspanningen meetbaar. Meten is immers weten, en dat is de basis om te verbeteren.
Jeroen: “Vanuit onze expertise helpen wij onze klanten met het optimaal gebruikmaken van de resources in de cloud. Denk hierbij aan virtuele servers die overgedimensioneerd zijn rightsizen, applicaties containeriseren of serverless maken en databases migreren naar een PaaS-oplossing om zo optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de cloud biedt, waaronder schaalbaarheid, redundantie en flexibiliteit.”
Wat maakt GreenOps zo complex?
Het is geen sinecure om infrastructurele keuzes te maken die enerzijds gericht zijn op reductie van het energiegebruik en die anderzijds geen impact hebben op de beschikbaarheid en performance. “Dat is een evenwichtsoefening”, zegt Marcel. “Om de juiste keuzes te maken moet je berekenen hoeveel capaciteit je op welk moment nodig hebt. Zodra je dat weet zijn er mechanismes die kunnen helpen om op het juiste moment de juiste capaciteit te geven en daarmee ook deze af te schalen wanneer je de capaciteit niet nodig hebt.
Hiermee pas je je voetafdruk en dus de uitstoot aan het moment, waardoor je onder de streep minder verbruikt. Dit kun je daarna verder optimaliseren door te bepalen welke workloads je in de tijd kunt verplaatsen (naar momenten waarop de zon schijnt, de wind waait en/of de rest van het energiegebruik heel laag is) en welke workloads realtime moeten worden uitgevoerd.”
Het inzichtelijk maken van het energiegebruik is één ding, maar het vertalen naar de CO2-uitstoot is een heel ander verhaal, weet Jeroen. “Het maakt nogal wat uit in welke regio een bepaalde dienst draait. Als die regio grotendeels op groene stroom draait, is je uitstoot lager dan wanneer de bulk van de energie grijs is.”