Annemieke: “Het ervaren van een goede gezondheid en welzijn heeft verschillende kanten. Denk bijvoorbeeld aan een gezonde en veilige (thuis)werkplek, sociale veiligheid, sport en beweging, je loopbaan en je mentaal welzijn. Het gaat niet perse om de afwezigheid van ziekte, dat heb je immers niet altijd in de hand. Het gaat om je persoonlijke gevoel van goede gezondheid en welzijn.
Pim: “mentaal welzijn, hoe is dat belegd bij Conclusion?”
Annemieke “Bij Conclusion willen we graag dat iedere medewerker met energie en focus kan
werken en weerbaar genoeg is om met tegenwind om te gaan. Want mentale fitheid is essentieel voor een fijn dagelijks leven. Dat begint met er samen met elkaar over kunnen praten en het kunnen benoemen. Dat kan natuurlijk met je leidinggevende, maar soms wil je dat gesprek liever voeren met een externe. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met OpenUp.
Pim: ”OpenUp?
Annemieke: “bij OpenUp geloven ze, net als Conclusion, in het creëren van een werkplek waarin werknemers zich op hun gemak voelen om hun gedachten en gevoelens te delen. Ze bieden laagdrempelige toegang tot een erkende psycholoog. Dat kan iets kleins of groots, privé of werk gerelateerd zijn. Dat bieden wij onze medewerkers, onbeperkt, kosteloos en anoniem, aan. OpenUp biedt diverse diensten. Je kan er bijvoorbeeld terecht voor 1-op-1 online coaching, mindfulness consults met psychologen, webinars en gezondheidschecks.
Ze hanteren acht thema’s van mentaal welzijn waarvan je online veel tips en best practices kunt vinden die je direct kunt toepassen in je dagelijks leven. Mocht je toch meer verdieping willen dan boek je heel eenvoudig een 1 -op- 1 online coaching sessie of een groepssessie.
Pim:” Dat is een mooi pakket van diensten, maar hoe anoniem is anoniem?”
Annemieke: “Goed dat je het vraagt” De drempel om gebruik te maken van een psycholoog of mindfulness training kan soms hoog zijn. Maar ook het idee dat je werkgever dit faciliteert, hoe anoniem is het? Wij ontvangen van OpenUp alleen gebruikersinformatie met aantallen. Denk aan het totaal aantal medewerkers dat gebruik maakt van 1-op-1 consults, hoeveel er een self check-in hebben afgerond of bij een webinar aanwezig zijn geweest etc. Deze cijfers zijn niet terug te leiden naar een van onze bedrijven, laat staan personen.
Pim: “Wordt er veel gebruik gemaakt van OpenUp?”
Annemieke: “Wij bieden de OpenUp aan voor alle medewerkers binnen van het Conclusion ecosysteem. Alle bedrijven waren enthousiast om gebruik te kunnen maken van dit platform. Het was even afwachten of OpenUp zou aanslaan. Gelukkig zien wij na één jaar dat we een goede keuze hebben gemaakt. Wij ontvangen positieve reacties van collega’s en er wordt goed gebruik gemaakt van deze service. We zien en horen terug dat het bijdraagt aan het welzijn van collega’s. Daarom zijn wij trots en blij dat deze samenwerking is verlengd.
Wat kan je zelf nog meer doen? Vijf tips van Annemieke om je mentale fitheid te ondersteunen:
- Neem de regie.
Organiseer hoe je je dag wil besteden en breng structuur in je dag. Stel daarbij wel realistische en haalbare doelen.
- Wellicht een inkoppertje, maar beweeg regelmatig.
Doe dit waar mogelijk in de buitenlucht en in het daglicht. Wandelen en fietsen doen wonderen. Vind je hieraan beginnen moeilijk? Begin eens met overdag elk uur minimaal 250 stappen of 5000 stappen in totaal.
- De boog kan niet altijd gespannen zijn.
Plan ook pauzes en korte momenten van ontspanning tussendoor.
- Zorg voor een goede thuiswerkplek.
Een plek waar je ongestoord kunt werken. Als werk en privé te veel door elkaar heen lopen geeft dat stress.
- Gezond eten.
Tja, daar heb je natuurlijk niet altijd zin in, maar goede brandstof is essentieel om vol energie te kunnen leven en werken. Zorg dat je 80% gezond eet en maximaal 20% minder gezond eet.