Hoe het Actieplan Duurzame Digitalisering bijdraagt aan een betere toekomst

Onlangs is het Actieplan Duurzame Digitalisering door minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) aangeboden aan de Tweede Kamer. Het actieplan stelt concrete doelen voor het verduurzamen van de digitale sector en het inzetten van digitalisering voor verduurzaming. Voor deze doelen zijn acties vastgelegd tot eind 2025. Daarnaast beschrijft het actieplan de noodzaak van samenwerken om de geformuleerde doelen te bereiken en benoemt daarin specifiek de Nationale Coalitie voor Duurzame Digitalisering. Conclusion is binnen deze coalitie actief betrokken bij meerdere werk-en projectgroepen en draagt op die manier actief bij aan de doelen in het actieplan.

1 juli 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion

Deel

Actieplan Duurzame Digitalisering

Samenwerking: de weg naar duurzame digitalisering

In het actieplan wordt benadrukt dat ‘digitalisering en verduurzaming twee van de grootste maatschappelijke en economische veranderingen van deze tijd vormen én kansen bieden voor een welvarende, innovatieve en duurzame economie en samenleving.’ Daarbij wordt aangegeven dat deze ‘twin transitions’ elkaar weliswaar kunnen versterken, maar dat ze elkaar nog te weinig weten te vinden. Dit blijkt ook uit het recente onderzoek van Conclusion ‘Duurzaamheid en digitalisering: hand in hand of op afstand?’.

Vanuit visie pionieren

“Het feit dat IT kan bijdragen aan verduurzaming en tegelijkertijd zelf ook moet worden verduurzaamd, stuurt al geruime tijd de duurzaamheidsstrategie van Conclusion”, vertelt Maaike Maranus – van de Vrande, Director Sustainability en Support Services bij Conclusion. “Om die reden sloot Conclusion zich vorig jaar aan bij de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Ik vind het fantastisch om met gelijkgestemden de visie rondom duurzame digitalisering te delen en handen en voeten te geven. En vooral ook: meer aandacht te geven, want duurzame digitalisering staat nog lang niet overal op de agenda. Er moet nog heel veel ontdekt worden. Het voelt als pionieren. Dat is soms uitdagend en meestal heel gaaf.” 

Breed gedragen

Dat het actieplan Duurzame Digitalisering vanuit samenwerking tot stand is gekomen en gedragen wordt door onder andere de minister en staatssecretaris van EZK en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, is een belangrijke ontwikkeling waar Conclusion erg blij mee is. Maaike: “IT is een drijvende kracht in de duurzaamheidstransformatie, maar heeft ook gevolgen voor mens en milieu. Het actieplan behandelt allebei de kanten. Het sterkt onze motivatie om ons hier nog meer voor in te zetten.”

Transformatie

Door zaken net iets anders te benaderen, kan een bedrijf volgens Maaike al een hoop bereiken. “Het Actieplan Duurzame Digitalisering beschrijft een aantal thema’s die van belang zijn. Denk aan het verduurzamen van de digitale infrastructuur en levenscyclus van IT-hardware. Ook worden kansen beschreven waarbij digitalisering kan bijdragen aan de efficiëntie van de productie en circulaire transitie. In het plan staan diverse voorbeelden van acties uitgewerkt die bij gaan dragen aan het bereiken van de doelen.”

Naast deze stappen die de transitie naar duurzame digitalisering ondersteunen en aanjagen, is er volgens Maaike nog meer mogelijk vanuit het perspectief van bedrijven: “Er zijn veel meer kansen om digitalisering specifiek aan te wenden om duurzaamheidsdoelen te behalen dan nu in het plan zijn benoemd. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om IT zelf te verduurzamen. Duurzame digitalisering raakt namelijk alle facetten van een digitaal landschap. Daarbij is technologie lang niet de enige factor bij een transformatie, er spelen vele andere zaken mee, zoals gedragsverandering, aanpassingen van bedrijfsstrategieën, businessmodellen, processen en ga zo maar door.”

Conclusion Sustainable TWO-model

Om het gesprek hierover te vereenvoudigen en vorm te geven aan de verschillende facetten van duurzame digitalisering, ontwikkelde Conclusion het Sustainable TWO-model. “We ontwikkelden deze tool niet om vervolgens voor onszelf te houden,” vertelt Maaike, “want we hopen dat het bedrijven helpt om zélf duurzame IT in de bedrijfsvoering te integreren. En als we daar met specifieke oplossingen en technische expertise bij kunnen helpen, doen we dat natuurlijk graag.”

Bewust omgaan met IT

Verduurzaming en digitalisering dienen een onlosmakelijk onderdeel van de maatschappij te worden. Het Actieplan Duurzame Digitalisering is een hele mooie stap in de goede richting. Maaike: “We hopen dan ook dat erover gepraat gaat worden. En vooral dat er veel gedaan gaat worden!”

Wil je doorpraten over de samenhang tussen IT en duurzaamheid? We komen graag met je in contact!

Conclusion Cares

Conclusion Cares

Conclusion geeft met het Cares-programma richting aan de manier waarop we duurzaam ondernemen: in onze bedrijfsvoering, dienstverlening en samenwerkingen. Zo werken we aan maatschappelijke welvaart en een duurzame toekomst voor onze kinderen.

Het Sustainable TWO-model

Het Sustainable TWO-model

Naast het reguliere TWO-model hebben we ook een duurzame variant ontwikkeld. Met het Sustainable TWO-model kunnen we ook de verbanden voor de duurzaamheidstransformatie van organisaties bekijken, vanuit negen verschillende invalshoeken die onderling samenhangen.

Grote maatschappelijke vraagstukken samen oplossen: building sustainable ecosystems

Maaike Maranus - van de Vrande

Maaike Maranus - van de Vrande

Director Sustainability