Samenwerking: de weg naar duurzame digitalisering
In het actieplan wordt benadrukt dat ‘digitalisering en verduurzaming twee van de grootste maatschappelijke en economische veranderingen van deze tijd vormen én kansen bieden voor een welvarende, innovatieve en duurzame economie en samenleving.’ Daarbij wordt aangegeven dat deze ‘twin transitions’ elkaar weliswaar kunnen versterken, maar dat ze elkaar nog te weinig weten te vinden. Dit blijkt ook uit het recente onderzoek van Conclusion ‘Duurzaamheid en digitalisering: hand in hand of op afstand?’.
Vanuit visie pionieren
“Het feit dat IT kan bijdragen aan verduurzaming en tegelijkertijd zelf ook moet worden verduurzaamd, stuurt al geruime tijd de duurzaamheidsstrategie van Conclusion”, vertelt Maaike Maranus – van de Vrande, Director Sustainability en Support Services bij Conclusion. “Om die reden sloot Conclusion zich vorig jaar aan bij de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Ik vind het fantastisch om met gelijkgestemden de visie rondom duurzame digitalisering te delen en handen en voeten te geven. En vooral ook: meer aandacht te geven, want duurzame digitalisering staat nog lang niet overal op de agenda. Er moet nog heel veel ontdekt worden. Het voelt als pionieren. Dat is soms uitdagend en meestal heel gaaf.”
Breed gedragen
Dat het actieplan Duurzame Digitalisering vanuit samenwerking tot stand is gekomen en gedragen wordt door onder andere de minister en staatssecretaris van EZK en de minister van Infrastructuur en Waterstaat, is een belangrijke ontwikkeling waar Conclusion erg blij mee is. Maaike: “IT is een drijvende kracht in de duurzaamheidstransformatie, maar heeft ook gevolgen voor mens en milieu. Het actieplan behandelt allebei de kanten. Het sterkt onze motivatie om ons hier nog meer voor in te zetten.”
Transformatie
Door zaken net iets anders te benaderen, kan een bedrijf volgens Maaike al een hoop bereiken. “Het Actieplan Duurzame Digitalisering beschrijft een aantal thema’s die van belang zijn. Denk aan het verduurzamen van de digitale infrastructuur en levenscyclus van IT-hardware. Ook worden kansen beschreven waarbij digitalisering kan bijdragen aan de efficiëntie van de productie en circulaire transitie. In het plan staan diverse voorbeelden van acties uitgewerkt die bij gaan dragen aan het bereiken van de doelen.”
Naast deze stappen die de transitie naar duurzame digitalisering ondersteunen en aanjagen, is er volgens Maaike nog meer mogelijk vanuit het perspectief van bedrijven: “Er zijn veel meer kansen om digitalisering specifiek aan te wenden om duurzaamheidsdoelen te behalen dan nu in het plan zijn benoemd. Daarnaast zijn er meer mogelijkheden om IT zelf te verduurzamen. Duurzame digitalisering raakt namelijk alle facetten van een digitaal landschap. Daarbij is technologie lang niet de enige factor bij een transformatie, er spelen vele andere zaken mee, zoals gedragsverandering, aanpassingen van bedrijfsstrategieën, businessmodellen, processen en ga zo maar door.”
Conclusion Sustainable TWO-model
Om het gesprek hierover te vereenvoudigen en vorm te geven aan de verschillende facetten van duurzame digitalisering, ontwikkelde Conclusion het Sustainable TWO-model. “We ontwikkelden deze tool niet om vervolgens voor onszelf te houden,” vertelt Maaike, “want we hopen dat het bedrijven helpt om zélf duurzame IT in de bedrijfsvoering te integreren. En als we daar met specifieke oplossingen en technische expertise bij kunnen helpen, doen we dat natuurlijk graag.”
Bewust omgaan met IT
Verduurzaming en digitalisering dienen een onlosmakelijk onderdeel van de maatschappij te worden. Het Actieplan Duurzame Digitalisering is een hele mooie stap in de goede richting. Maaike: “We hopen dan ook dat erover gepraat gaat worden. En vooral dat er veel gedaan gaat worden!”
Wil je doorpraten over de samenhang tussen IT en duurzaamheid? We komen graag met je in contact!