Voorbereiden op het ergste, hopen op het beste

IT-ketens worden steeds langer en complexer, waarbij er steeds meer leveranciers betrokken zijn. Er hoeft maar een storing op te treden in een klein onderdeel om complete IT-omgevingen onderuit te halen. Dit hebben we in 2024 regelmatig gezien, en dat zal in 2025 niet anders zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de CrowdStrike-storing in de zomer van 2024, die ongeveer 8,5 miljoen Windows-apparaten wereldwijd trof. Moeten we er maar mee leren leven dat deze dingen nou eenmaal gebeuren, zoals onze minister van Defensie onlangs suggereerde? Of kunnen bedrijven wel degelijk maatregelen treffen om de kans op een dergelijke IT-storing te minimaliseren? En om - als de situatie zich voordoet - de impact te beperken en systemen zo snel mogelijk weer online te krijgen?

18 februari 2025   |   Blog   |   Door: Jochem van Lierop

Deel

Het leek in 2024 wel een trend die zich hoogstwaarschijnlijk doorzet in 2025: bijna elke week kwam er wel een nieuwsbericht voorbij over een IT-storing die ontstond doordat ergens in de keten een onderdeel niet goed werkte. Negen van de tien keer konden de getroffen bedrijven vervolgens wijzen naar een toeleverancier die de fout maakte. Ze trekken zo hun eigen handen van het probleem af, en doen alsof henzelf niets te verwijten valt. Maar is dat wel terecht?

Touwtjes strak in handen bij IT-storingen

Kun je écht niets doen aan een IT-storing als de fout niet bij jezelf ligt, maar bij een toeleverancier? Of kun je wel degelijk de kans en impact verkleinen door alle touwtjes strak in handen te houden? Het antwoord is dat laatste. In het geval van de CrowdStrike-storing waren sommige organisaties binnen een uur weer up-and-running, terwijl anderen dagen nodig hadden om de fout te herstellen. Het is vanzelfsprekend dat vooral de partijen die gedetailleerd inzicht hadden in hun complexe multi-vendor omgevingen de oorzaak snel konden achterhalen en de fout konden herstellen.

Service-integratie is noodzakelijk voor IT-omgevingen

Multi-vendor landschappen vragen om een goede service-integratie. Waar tien jaar geleden veel bedrijven hun IT-omgeving nog uitbesteedden aan één ICT-dienstverlener die optrad als one-stop-shop, kiezen organisaties er vandaag de dag steeds vaker bewust voor om zelf de regie weer in handen te nemen. Het is daarbij van belang dat je zelf goed inzicht hebt in je IT-landschap: welke partij is waarvoor verantwoordelijk en zijn processen zoals incident management, problem management en change management overal in het landschap op dezelfde wijze geïntegreerd?

Service-integratie is essentieel voor business continuity. Dit wordt door veel bedrijven dan ook zo gezien, maar er is tot nu toe vaak weinig governance op. Als je weet dat maar heel weinig organisaties hun CMDB (configuration management database) volledig op orde hebben, is het eigenlijk een wonder dat er niet veel vaker grote, maatschappij-ontwrichtende IT-storingen zijn. Daarbij is service-integratie ook zeer belangrijk voor de (door)ontwikkeling van je totale IT-landschap. Immers geldt: geen innovatie zonder goede service-integratie!

Reis door jouw Technology Roadmaps

Service-integratie begint met het juiste inzicht: wat draait er allemaal in mijn IT-landschap aan hardware en software, met welke leveranciers werken we samen en welke contracten liggen hieronder? Ofwel: hoe zit de volledige functionele keten in elkaar? Dit maak je inzichtelijk met een ketenplaat: een levend document dat continu wordt aangepast. Dit in combinatie met je Technology Roadmap (LCM en innovatie) biedt het inzicht welke hardware en software uiterlijk wanneer vervangen moet worden, omdat dan het contract afloopt of omdat de leverancier het dan niet meer ondersteunt. Het laat naast de ‘as is’-situatie ook de ‘to be’-situatie zien.

De ketenplaat biedt ook inzicht in hoe de verschillende onderdelen met elkaar samenhangen. Dat inzicht heb je nodig om bij eventuele problemen snel te achterhalen wat de oorzaak is. Als bijvoorbeeld een applicatie van NS in storing valt omdat bepaalde data ontbreken, wil je snel kunnen pinpointen waar dat aan ligt. Levert ProRail de benodigde data niet op tijd aan of zit de storing in de bewuste applicatie? En zit de fout dan in het netwerk dat wordt gebruikt om die data te transporteren, of in de ProRail-applicatie die deze data moet aanleveren? Reis door jouw technology roadmap heen en vind de oorzaak naar het probleem.

Regie over je IT-landschap

De verwachting is dat in 2025 steeds minder organisaties hun kritische IT-landschap willen uitbesteden aan één partij. Ze willen zelf de regierol invullen. Hierdoor zal de aandacht voor service-integratie groeien, want zie een grote en diverse groep aan leveranciers maar eens op de goede manier te managen om grip te krijgen op je business continuity. Organisaties zullen zich gaan realiseren hoeveel werk het is om een gedegen overzicht te maken van het volledige ICT-landschap, inclusief alle contracten die daar onder hangen. Ze komen erachter dat je wel makkelijk kunt bedenken om de regierol zelf in de hand te nemen, maar dat je hier wel de juiste expertise voor in huis moet hebben en tijd voor moet vrijmaken. Maar gelukkig kun je ook die regierol weer uitbesteden aan een specialist.

Ben jij in 2025 van plan afscheid te nemen van de one-stop-shop benadering en zelf de regie te voeren? Dan ben je jouw organisatie niet aan het voorbereiden op het ergste, maar alleen aan het hopen op het beste.

Meer weten over ons?

Onze expertisesOver onsOnze klantcases