Uitdagingen in de energiesector

Dagelijks maken 8 miljoen huishoudens gebruik van energie. Energie om hun huis te verlichten, van warmte te voorzien, te kunnen koken en nog veel meer. Als samenleving zijn we behoorlijk afhankelijk van de energiesector. Uitval van deze voorzieningen heeft direct impact en daarom kwalificeert de Nederlandse overheid de energiesector als een vitale infrastructuur waar strikte eisen aan technische beveiliging worden gesteld. 365 dagen per jaar, 24/7 dienen deze vitale processen up-and-running te zijn. Om dit voor elkaar te krijgen moet de IT-omgeving te allen tijde beschikbaar, wendbaar en weerbaar zijn.  

6 november 2019   |   Blog   |   Door: Conclusion Mission Critical

Deel

Windmolens & masten - CMC

Momenteel staan de bedrijven in deze sector voor immense uitdagingen. In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn en voorzien in duurzame energie. Om dit te realiseren moeten bedrijven zich hier nu al mee bezig houden en zijn verschuivingen al in gang gezet met de energietransitiewat inhoudt dat de energievoorziening structureel anders van aard wordt dan vandaag de dag. Zo zijn er andere manieren van energie produceren, opslaan en distribueren nodig. Dit alles heeft ook impact op de IT-omgevingen. Deze dienen 24/7 beschikbaar, wendbaar en weerbaar te zijn en blijven, ook ten tijde van nieuwe ontwikkelingen. Hieronder heb ik een aantal ontwikkelingen opgesomd:  

Groei in asset locaties

Eén van de merkbare veranderingen is het diverse aanbod van energie in Nederland. Met de energietransitie naar een schone energievoorziening zijn er steeds meer plekken in Nederland waar energie wordt opgewekt en opgeslagen. Windparken, zonneparken, warmte-installaties, elektrische auto’s; alles zal moeten gaan samenwerken om de doelstelling voor 2050 te halen (smartgrid).  

Hoe nauwkeuriger de aansturing van deze systemen is, hoe beter de sturing van productie en opslag vormgegeven kan worden. Dit zie je nu al terug in je eigen huis. Je kunt nu zelf beter inzien wat je eigen energieverbruik is en dit monitoren zodat je het verbruik kunt gaan verlagen. Met de samenwerking van diverse systemen zal dit ook op grote schaal mogelijk zijn.  

Om dit te realiseren moeten de systemen die deze nauwkeurige metingen verrichten ook altijd beschikbaar, wendbaar en weerbaar zijn. Hiermee worden ze dus ook steeds belangrijker voor de continuïteit van de energielevering. 

Groei in data

Met de toename van automatische systemen in de energielevering, neemt ook de data in de keten explosief toe. Deze data biedt sturingsinformatie dat verwerkt moet worden. Echter, het verwerken en opslaan van data genereert ook CO2 uitstoot. Met de neutralisatie van het klimaat in ons achterhoofd dient de CO2 uitstoot dus zo veel mogelijk geminimaliseerd te worden.  

Om dit te kunnen minimaliseren worden kosteneffectieve methodes gebruikt om onnodige opslag transport van data te voorkomenEen methode dat hierbij helpt zijn slimme edge-oplossingen; data opschonen op de plek waar deze gegenereerd wordt. Samen met Conclusion Connect biedt Conclusion Mission Critical deze oplossingen om o.a. voor de energiesector data zo efficiënt mogelijk te verwerken en op te slaan.  

Integratie IT en OT

Jarenlang was de ‘best practice’ binnen de energiesector om de productiesystemen (OT) fysiek te scheiden van de IT-omgeving (kantoorautomatisering). De data die echter gegenereerd wordt in een OT-omgeving, dient uiteraard wel beschikbaar te zijn in de IT-omgeving. Met de toenemende data en vernieuwingen in de infrastructuur is nu een ‘shift’ te zien van fysieke scheidingen naar logische scheidingen waardoor data gecontroleerd en betrouwbaar uitgewisseld kan worden.  

Tevens is steeds meer data in de OT-omgeving afkomstig van internetverbindingen (VPN) omdat dit de enige manier is om kleine locaties aan te sluiten. Om dit goed te integreren is er een volwassen en robuuste security laag rondom en binnen het OT-netwerk nodig. 

Security

De energiesector is al jarenlang een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, targets voor cyber criminelen omdat het potentiële effect van een succesvolle aanval direct maatschappij-ontwrichtend kan zijn. De eerder genoemde ontwikkelingen vergroten in potentie het aanvalsvlak en daarom is security by design cruciaal bij het ontwerpen en verbeteren van de IT-infrastructuur.  

Ode aan jouw nachtrust

Uit bovenstaande ontwikkelingen wordt wel duidelijk dat een IT-omgeving altijd beschikbaar moet zijn, mee moet kunnen veranderen met de laatste ontwikkelingen en tegelijkertijd ook weerbaar moet blijven voor cyber criminelen.  

Een grote en leuke uitdaging waar Conclusion Mission Critical zich 365 dagen, 24/7 mee bezig houdt om onder andere Eneco en NS een goede nachtrust te bezorgen. Ook toe aan nachtrust? Neem contact op met mij voor meer informatie en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.  

Meer weten?

Nieuws & blogsOnze expertisesOnze casesOver ons