Kritische applicaties op een containerplatform. Kan dat?

Door: Jochem van Lierop, CTO bij Conclusion Mission Critical

Containerisatie is hot. Ontelbare front-end apps worden inmiddels uitgerold met behulp van Kubernetes (K8s). Om applicaties niet alleen uit te rollen, maar op hetzelfde platform ook applicaties te ontwikkelen, testen en accepteren, heeft Red Hat het OpenShift Container Platform (OSCP) ontwikkeld. Dit werkt als een schil om Kubernetes heen met diensten als automatisering, logging en monitoring. Hoewel OSCP ontzettend veel functionaliteit biedt, is het klaarmaken van het platform voor kritische applicatieketens ingewikkeld. Daarom heeft Conclusion Mission Critical OSCP als basis genomen voor de ontwikkeling van CEAP, het Cloud Enabled Application Platform. Dit is een PaaS-dienst met als belangrijkste doel eenvoudige orkestratie van containers in complexe en kritische enterprise omgevingen. CEAP is een stabiele, veilige en duurzame omgeving voor het in productie nemen van containers in een (hybride) cloud.

19 april 2021   |   Blog   |   Door: Conclusion Mission Critical

Deel

Containers op elkaar gestapeld

Kubernetes geschikt maken voor complexe omgevingen

Want zoals een dirigent in een orkest aangeeft welke instrumenten op welk moment moeten inzetten en welke wanneer moeten stoppen, hebben ook containerplatformen orkestratie nodig: het toevoegen, verwijderen en monitoren van containers zodat het juiste samenspel van containers op het juiste moment actief is. Voor kritische omgevingen is het noodzakelijk om OSCP verder te verrijken tot een volledig platform waarop complexe applicaties kunnen worden gefaciliteerd en beheerd. Dit is dan ook de reden waarom het gebruik van containers nog geen gemeengoed is in de wereld van bedrijfskritische en missiekritische applicaties. En evenmin in een IT voor OT-omgeving, waar software op machines, in windmolenparken of in treinen wordt ingezet.

Ontwikkeling kritische applicaties versnellen

Toch wil je ook in dergelijke complexe omgevingen een ‘DevOps way of working’ introduceren. Je wilt ook daar de applicatieontwikkeling verbeteren en versnellen door gebruik van containers. Je wilt de containers en alle interfaces tussen die containers bovendien efficiënt beheren. Ook groeit de behoefte om dergelijke applicaties in een multicloud of hybride cloudomgeving onder te brengen. Dit maakt het mogelijk om de voordelen van de public cloud te benutten en om nieuwe updates en upgrades ‘over the air’ uit te voeren. Precies aan deze behoeften komt CEAP tegemoet.

Containers in een enterprise omgeving

CEAP, met OSCP onder de motorkap, bevat diverse functionaliteiten die cruciaal zijn voor een ‘DevOps way of working’ in een enterprise omgeving. De belangrijkste zijn:

  • monitoring van alles wat er op het platform gebeurt, zodat je direct kunt ingrijpen bij een verstoring;
  • webinterfaces om sneller en eenvoudiger interfaces te kunnen ontwikkelen naar andere applicaties;
  • de functie operators, een ‘laagje’ functionaliteit om je applicatie heen die ervoor zorgt dat de volledige applicatie, en niet alleen maar de webservice, goed functioneert op het containerplatform;
  • platform agnostisch, wat betekent dat je de diensten in verschillende clouds kunt draaien en perfect met elkaar kunt laten samenwerken: de private cloud of de public cloud van Amazon, Google of Microsoft;
  • hoog beschikbaar en hoge performance;
  • integratie met zaken als SSO, container registries, security-inrichting (scanning, monitoring, etc).

Ook geschikt voor IT voor OT en edge computing

CEAP maakt het bovendien mogelijk om een Kubernetes-cluster op een remote locatie te deployen. Dat is interessant voor alle organisaties met remote assets, of het nu een windmolen- of zonnepark betreft, of een tunnel of trein. In dergelijke omgevingen is het vanwege latency vaak noodzakelijk om bepaalde applicaties ‘at the edge’ te laten draaien. Met CEAP kun je deze egde omgevingen integreren in de DevOps wereld. Dat betekent onder meer dat je eenvoudig nieuwe functionaliteit (in de vorm van applicaties of containers) ‘over the air’ over alle locaties tegelijkertijd kunt uitrollen. Daarmee kun je dergelijke remote locaties makkelijk op afstand beheren en aansturen.

Voorbeelden van kritische omgevingen

Onze klanten zien de meerwaarde van deze benadering ook en wagen daarom de stap om hun kritische omgevingen te moderniseren naar dit platform. Een voorbeeld is NS, die al meerdere belangrijke applicaties draaien op CEAP. Een ander voorbeeld op het gebied van IT voor OT zijn de remote installaties van een klant die we geschikt maken voor gebruik van containers. Waar updates en upgrades van applicaties nu nog fysiek op locatie moeten worden geïnstalleerd, maken we deze locaties door installatie van een nieuw te ontwikkelen device geschikt om ‘over the air’ updates en upgrades te ontvangen en deployen.

Hoe maak je bedrijfskritische enterprise-applicaties of OT-omgevingen geschikt voor DevOps en de cloud?

Wil jouw bedrijf kritische enterprise-applicaties of zelfs OT-omgevingen geschikt maken voor een DevOps-benadering? En wil je die applicaties laten landen in een public, private of hybride cloud? Dan biedt CEAP je dé mogelijkheid om je bestaande applicaties te herbouwen op basis van containers. CEAP zorgt ervoor dat je de complexiteit op een eenvoudige manier kunt beheren. Onze monitoringdiensten garanderen de uptime waar kritische omgevingen om vragen.

Meer over ons weten?

IT voor Business ApplicationsOnze expertisesOnze casesOver ons