Flexibiliteit
Zowel de public, private als edge cloud komen met unieke voordelen. De public cloud is bijna ‘oneindig’ schaalbaar en faciliteert innovatie, terwijl de private cloud maatwerk, compliance en controle op kosten biedt. En de edge cloud, die levert lokale rekenkracht zonder afhankelijkheden. Logisch dat steeds meer organisaties, zeker die werkzaam in vitale infrastructuur, uitkomen bij een combinatie van deze clouds: de hybride cloud. Deze biedt de kans om kritieke IT-infrastructuur daar te plaatsen waar het het best past. De public cloud biedt bijvoorbeeld schaalbaarheid wanneer dat nodig is, en gevoelige data kan in een sovereign cloud binnen de private cloudomgeving worden geplaatst. Ook kan edge computing worden geïntegreerd binnen deze hybride cloud voor lokale real-time verwerking van data en aansturing van slimme apparatuur. Met deze flexibiliteit kunnen organisaties, fit for purpose, alle gewenste voordelen van de verschillende soorten clouds bij elkaar brengen. Precies wat jij in deze tijd nodig hebt.
Schaalbaarheid
Flexibiliteit gaat vaak gepaard met schaalbaarheid. Met de hybride cloud kun je immers met één blik op de kosten en benodigdheden bij elke applicatie kiezen waar deze workloads het beste kunnen landen. Het pay-per-use-model van de public cloud is ideaal voor systemen met wisselende belasting (en dus grote elasticiteit). De private cloud heeft een stabiele kostenstructuur, maar kan ook flexibel worden ingericht met infrastructure- of platform-as-a-service-oplossingen. Kritische applicaties en gevoelige data passen vaak goed in de private cloudomgeving, waar het nodige maatwerk mogelijk is, terwijl andere toepassingen schaalbaar draaien in de public cloud voor lagere operationele kosten. De flexibiliteit van de public cloud kun je ook gebruiken voor het kosteneffectief ontwikkelen en testen van nieuwe applicaties. De hybride cloud maakt het zo mogelijk om per scenario de meest efficiënte oplossing te kiezen, waardoor je een balans vindt tussen efficiëntie, controle en kostenbesparing.
Veiligheid
Maar zijn al deze verschillende omgevingen wel goed te beveiligen? De public en private cloud bieden immers verschillende beveiligingsmogelijkheden. Zo hanteert de public cloud een gedeeld verantwoordelijkheidsmodel, waarbij de provider zorgt voor de infrastructuurbeveiliging en organisaties verantwoordelijk zijn voor het juiste toegangsbeheer, configuratie en aanvullende beveiligingsmaatregelen. In de private cloud kun je zelf de beveiliging regelen en strikte maatregelen toepassen. Het is daarom belangrijk bij de hybride cloud om per applicatie en infrastructuur vanaf het begin de juiste beveiligingsaanpak te kiezen: Security-by-Design. Als de juiste aandacht eraan wordt besteed is de hybride cloud zowel veerkrachtig als veilig.
Zekerheid
Terwijl je met de hybride cloud een sterk beveiligingsfundament kan creëren, is er nog een manier om jouw zekerheid en bedrijfscontinuïteit de garanderen: via cloudagnostiek. Bij het gebruik van één enkele public cloudprovider is de toegang tot bedrijfsapplicaties afhankelijk van die provider. Als die een storing meemaakt, slachtoffer wordt van een cyberaanval or de stekker eruit trekt (bijvoorbeeld door geopolitieke spanningen) kunnen jouw vitale processen in gevaar komen. Met cloudagnostische oplossingen, zoals de inzet van applicatieplatformen of cloudonafhankelijke techniek, maak je jouw bedrijf cloudprovideronafhankelijk. Dit zorgt ervoor dat applicaties altijd toegankelijk zijn, ook als er met één provider iets aan de hand is.
Gebruiksvriendelijkheid
Cloudagnostiek heeft nog meer te bieden. De public cloud heeft zich zeer populair gemaakt door het bijkomende gebruiksgemak, onder andere door een eenvoudige manier van automatisering te bieden. De private en edge cloud worden vaak los beheerd, waardoor automatisering daar als een uitdaging wordt gezien. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Automatisering in een private of edge cloud is misschien complexer dan in een public cloud, maar met de juiste tools en expertise is het goed uitvoerbaar. Hierbij is het belangrijk om cloudagnostisch te werken door gebruik te maken van Terraform, Ansible of cloudagnostische applicatieplatformen zoals Red Hat OpenShift of Kubernetes.
Drie werelden, één cloud
Met de hybride cloud haal je het beste uit drie werelden – en dit is allang geen toekomstmuziek meer. Veel organisaties zijn al gemigreerd naar de hybride cloud en voor veel anderen is dit een logische volgende stap. Maar het is wel aan organisaties om te kijken in hoeverre zij de mogelijkheden van de hybride cloud daadwerkelijk benutten. Met de juiste kennis en beheer biedt de hybride cloud onmisbare voordelen jouw bedrijfsvoering.