Operationeel beheer voor Blauwwind windpark Borssele III & IV

Met een vermogen van 731,5 Megawatt produceert consortium Blauwwind met windpark Borssele III & IV genoeg om de stad Rotterdam van groene energie te kunnen voorzien (825.000 huishoudens). Downtime van haar systemen is geen optie, daarom vertrouwt Blauwwind het operationeel beheer van de bedrijfskritische systemen toe aan Conclusion Mission Critical.

Klant

Blauwwind

Markt

Energie en Utilities

Thema

IT voor OT

Publicatiedatum

11 juni 2024

Borssele III & IV Blauwwind
Continue beschikbaarheid
Hoge veiligheid OT-omgeving
Snelle time-to-market

Blauwwind consortium

Blauwwind is een consortium bestaande uit Partners Group, Shell, Eneco, INPEX, Luxcara en Swiss Life Asset Managers die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van offshore windpark Borssele III & IV. Met een oppervlakte van 146 km2 biedt het windpark ruimte aan 77 turbines die samen groene stroom produceren voor 825.000 huishoudens (2,5% van de Nederlandse elektriciteitsvraag). Hiermee draagt het windpark een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid waarbij continue beschikbaarheid, een hoge veiligheid van de OT-omgeving en een goede aansluiting op de IT-omgeving cruciaal zijn.

Om dit te waarborgen is Conclusion Mission Critical, onderdeel van Conclusion, door Blauwwind ingeschakeld.

OT beheer

Tijdens de inbeheername is kritisch gekeken naar de bestaande omgeving en hoe de beheer- en beheersbaarheid verbeterd kan worden. In dit proces is een nieuwe access managementlaag toegevoegd en een klantcare opgezet. We leveren 24/7 monitoring, patchmanagement, security monitoring, Zabbix monitoring en access management. In de praktijk betekent dit dat we de connectiviteit naar de windmolensensoren toe verzorgen zodat deze altijd beschermd en toegankelijk zijn.

Beveiliging windpark

Data uit de windturbines moet steeds sneller, op afstand en in steeds grotere bulk beschikbaar zijn. Het delen van deze data tussen verschillende stakeholders moet op een veilige en toegankelijke manier gebeuren. Om deze veiligheid te waarborgen is er gebruik gemaakt van het purdue model om een gelaagdheid in de OT-systemen in te bouwen en te implementeren op het windpark.

De grootste uitdaging zat ‘m in het vinden van de juiste balans tussen de beheerbaarheid van de omgeving en de compliancy van het purdue model. Door het purdue model naar eigen hand te zetten zijn de werkzaamheden aan onze kant versimpeld, zonder de security significant te beïnvloeden.

Met het plaatsen van een server binnen een bepaald level van het model hebben de verschillende stakeholders allen toegang tot het deel van de omgeving waar zij gemachtigd voor zijn. Stakeholders kunnen vervolgens eigen applicaties op hun deel van de omgeving plaatsen, waardoor zij specifieke sensoren kunnen uitlezen. De juiste data kan alleen verkregen worden via het door ons gebouwde model.

Waarborging security

Om de veiligheid van het windpark te waarborgen is door Eneco (aandeelhouder Blauwwind en verantwoordelijk voor dagelijks onderhoud en operatie) met succes een zeer uitgebreide cybersecurityoefening georganiseerd en uitgevoerd waarin een belangrijk scenario over meerdere maanden is uitgewerkt. Met alle betrokken partijen zijn de belangrijke onderdelen van de ketens getest en is toegewerkt naar en echt grote cybersecurity incident test. Na de test hebben alle partners een verbeterd inzicht gekregen in belangrijke zaken tijdens mogelijke echte incidenten (van escalatie kanalen tot aan beslisbevoegdheden en welke informatie met wie gedeeld moet worden).

Dit soort oefeningen zijn cruciaal zodat belangrijke scenario’s niet alleen op papier staan maar ook daadwerkelijk getest worden in een zo realistisch mogelijke setting.

Resultaat

Met de inbeheername van het windpark is Blauwwind nu verzekerd van continue beschikbaarheid, een hoog beveiligde OT-omgeving en een snelle time-to-market waarmee nieuwe windparken door middel van standaardisering snel en slim op de bestaande omgeving aangesloten kunnen worden.