Een nieuw hybride integratie platform voor NS

NS maakt in relatief korte tijd de omslag naar een datagedreven organisatie. Treinen hangen vandaag de dag vol sensoren die data sturen naar honderden kritische applicaties. Applicaties die samenhangen in complexe ketens, zoals de reisinformatieketen. Om dit complexe samenspel van data en applicaties op een flexibele manier vorm te geven, volstaat de aloude wijze om integraties te ontwikkelen en beheren niet meer. Met het oog op de toekomst waarin NS wendbaarder, kostenefficiënter en meer datagedreven wil worden, vroeg NS of Conclusion Mission Critical een Hybride Integratie Platform (HIP) kon ontwikkelen en beheren.

Klant

Nederlandse Spoorwegen

Logo Nederlandse Spoorwegen

Markt

Reizigersvervoer

Thema

Business Applications

Publicatiedatum

23 augustus 2021

Treinspoor NS
Korte time-to-market
Sneller releasen van nieuwe IT-functionaliteiten
Wendbaar, kostenefficiënt & datagedreven organisatie

“Conclusion is een belangrijke IT-partner voor ons daarom hebben we gevraagd of ze een HIP-platform konden bouwen en beheren.”

Ronald Verbraak, Manager CCI en Programmamanager Integratie (HIP) bij NS

Waarom een Hybride Integratie Platform?

NS werkt met een Competence Center Integratie (CCI), dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van alle integraties tussen applicaties. Er vindt binnen NS een grote transformatie plaats naar het werken in DevOps teams die applicaties én de bijbehorende integraties ontwikkelen en beheren. Daarom moet er een platform komen dat de teams hierbij ondersteunt: een Hybride Integratie Platform (HIP). Hybride omdat de applicaties in verschillende public en private clouds draaien.

“Een Hybride Integratie Platform stelt onze teams in staat zelf verantwoordelijk te zijn voor zowel de applicaties als integraties.”

Ronald Verbraak

Het HIP moest in ieder geval aan onderstaande eisen voldoen:

  • Een gecontaineriseerd platform met OpenShift als orkestratie laag.
  • De applicatieteams zijn verantwoordelijk voor hun integraties (ontwikkeling en beheer). Het CCI zorgt voor regie en ondersteuning.
  • Kennis en kunde van integratie is intern bij NS geborgd en is minimaal afhankelijk van externe partijen.
  • Integratie-oplossingen worden gebaseerd op de benodigde integratiefunctie. Er wordt gestandaardiseerd op protocollen, niet op producten.
  • Integratie zorgt alleen voor een veilig transport van data. Logica en opslag horen thuis bij de applicatie.

Cloud Enabled Application Platform - CEAP

Aan de hand van bovenstaande eisen is gekozen voor het Cloud Enabled Application Platform (CEAP) van Conclusion Mission Critical. 

HIP CEAP is het eerste doelplatform van vier doelplatformen voor het complete HIP platform voor NS. CEAP is een stabiele, veilige en consistente omgeving die dient voor het ontwikkelen en in productie nemen van complexe en kritische applicaties/containers in een (hybride) cloud. De overige drie platforms (een private en twee public clouds) worden in 2021/2022 in samenwerking met Conclusion Mission Critical gerealiseerd.

Red Hat OpenShift als basis

Om HIP CEAP te realiseren is er gekozen voor de containertechnologie van Red Hat; OpenShift 4.x. OpenShift van Red Hat is een Platform-as-a-Service (PaaS) oplossing waarmee snel en efficiënt applicaties ontwikkeld, getest, geproduceerd, gehost en geschaald (complete OTAP) kunnen worden in één cloudomgeving. OpenShift maakt gebruik van Docker-containers en de Kubernetes-containerclustermanager voor een optimaal geïntegreerde oplossing. Om te borgen dat OpenShift volgens best practices ingezet wordt op het HIP CEAP heeft Red Hat een Health Check uitgevoerd op de omgeving. Conclusion Mission Critical is hiervoor met vlag en wimpel geslaagd.

“CEAP draait zonder problemen en ik hoor hetzelfde van andere afdelingen binnen NS die ook al op CEAP draaien. Het is een goed gecontaineriseerd, flexibel en schaalbaar platform”, aldus Verbraak. 

Een goede samenwerking als sleutelfactor

Met de keuze voor een HIP betekende dit dat iedere applicatie van NS aangepast moest worden om te kunnen verbinden met het nieuwe integratie platform. Een complexe situatie met mogelijk grote consequenties en risico’s aan de technische kant. Bij de start van het HIP project is er daarom voor gekozen om direct te beginnen met de bouw van de testomgeving zodat CCI zo snel mogelijk kon starten met hun integratieconcepten. Deze keuze zorgde voor snelheid, maar ook spanning aldus Verbraak: “In het begin was de samenwerking wat stroef doordat we samen een weg moesten vinden; hoe gaan we samenwerken? Wat verstaan we er nu precies onder? Nadat we deze vragen beantwoord hadden ging de samenwerking heel erg goed. Een open en goede samenwerking, goede proposities, en een goede connectie op elk niveau: van projectleiders, tot aan programmamanagement en de ontwikkelaars. Door samen de schouders onder dit project te zetten zijn alle deliverables binnen de verwachting opgeleverd.”

Door tijdens het realiseren van de testomgeving de verwachtingen en zowel technische- als samenwerkingseisen goed vast te leggen en transparant te communiceren wat wél en niét werkt, werd ruis op de lijn in een vroeg stadium weggenomen.

Resultaat voor NS

4 maanden na oplevering van de testomgeving werd HIP CEAP, volgens planning en binnen budget, in productie genomen. Wat NS in staat stelt:

  • om ontwikkelteams autonomer te maken met de verantwoordelijkheid voor integraties;
  • wendbaarder te zijn doordat applicatieteams zelf verantwoordelijk zijn voor hun set aan producten;
  • integraties meer schaalbaar te maken, wat bijdraagt aan de wendbaarheid;
  • de time-to-market te verkorten;
  • sneller nieuwe IT functionaliteiten te releasen.

“Conclusion Mission Critical heeft hele goede infrastructurele kennis van gecontaineriseerde platformen en ze doen goed beheer.”

Ronald Verbraak

De volgende stap(pen)

De ontwikkeling van het HIP op CEAP is de eerste stap voor NS. De landingszone op CEAP staat nu, maar samen met NS worden de drie overige landingszones gecreëerd op zowel private als public clouds (AWS en Azure). Wanneer alles staat worden alle oude integraties gemigreerd naar de nieuwe technologieën van het HIP.

Verbraak: “Nadat alles gemigreerd is komen pas de echte baten voor ons. HIP is immers een middel, met als doel om straks nog flexibeler, kostenefficiënter en meer datagedreven te zijn.”

Benieuwd naar onze andere cases?