Hoe Nederland het nieuwe thuis werd van deze expat-collega’s

Wie bij Conclusion MBS over de vloer komt, merkt al snel dat het team van collega’s multicultureel is. Hoewel de organisatie hartstikke Nederlands is, kun je dit niet zeggen van de gemiddelde medewerker. Aan alle kanten hoor je mensen Engels spreken met verschillende accenten: Zuid-Afrikaans, Russisch, Braziliaans, IJslands en Oekraïens. Deze expats werken met veel plezier bij Conclusion MBS en zijn dolenthousiast over Nederland. Michelle Visagie, Ruan van Jaarsveld en Daniel Petrov vertellen over hun avontuur.

21 november 2023   |   Publicatie   |   Door: Conclusion MBS

Deel

Expats werken met veel plezier bij Conclusion MBS

Gouden ticket naar meer bestaanszekerheid

De expats die bij Conclusion MBS werken, hebben verschillende redenen waarom ze wonen en werken in het buitenland. Michelle en Ruan komen beiden uit Zuid-Afrika. Meer bestaanszekerheid was voor hen één van de belangrijkste redenen om naar Nederland te verhuizen. “Ik wilde graag internationale ervaring opdoen”, vertelt Michelle. “Daarnaast speelden veiligheid en een betere kwaliteit van leven een belangrijke rol. Het is zo fijn dat ik in Nederland op ieder moment van de dag over straat kan lopen, zonder me zorgen te hoeven maken over mijn veiligheid.” De Russische Daniel besloot zijn opleiding in Nederland te volgen voor betere kansen in zijn leven: “Met een Russisch diploma zou ik nooit in het buitenland kunnen werken, dus ik besloot me in te schrijven bij een aantal Nederlandse universiteiten. De toelating op de Technische Universiteit Eindhoven was mijn gouden ticket.”

Ik voel me helemaal thuis bij Conclusion MBS

Ruan van Jaarsveld

Van hectiek naar ‘lekker’ ontspannen

Als de beslissing eenmaal is genomen, is het tijd om daadwerkelijk te verhuizen. Dat gaat natuurlijk niet zonder horten of stoten. De eerste uitdagingen komen om de hoek kijken. “De situatie op de Nederlandse huizenmarkt maakte mijn beslissing om hier te gaan werken niet gemakkelijker”, zegt Ruan. “Het is maar hopen dat je ergens een woonruimte vindt die op z’n minst gemeubileerd is, aangezien je hier met niet meer dan twee koffers aankomt.” Daarnaast zijn de culturele verschillen natuurlijk groot, of zoals Daniel het omschrijf; hectisch.

Als de drie zijn bekomen van de culturele shock, zijn ze erg enthousiast over de Nederlandse cultuur en leefwijze. “De eerste maanden leefde ik in hogere sferen”, vertelt Michelle. “Iedereen waarschuwde me voor de directheid van Nederlanders, maar die vond ik eigenlijk best verfrissend. Niet om de hete brij heen draaien.” Daniel beaamt dit: “Leven in Nederland is rustig en direct. Je hoeft niet extra alert te zijn als je ’s avonds over straat loopt of bewust te zijn van schimmige politieke tactieken. Leven hier is op z’n Nederlands gezegd gewoon ‘lekker’.”

Wat mij vooral opvalt, is dat MBS zich echt om de medewerkers bekommert. Als in: ‘Wat kan ik doen om jouw leven beter te maken?'

Michelle Visagie

Werken mag ook leuk zijn

Ook over de cultuur op de Nederlandse werkvloer is het drietal te spreken. Daniel: “Werk is gewoon werk, maar bij MBS zijn ze er verdraaid goed in om het regelmatig leuk te maken. De goede faciliteiten – zoals een all-you-can-eat lunch en smaakvolle koffie van een barista – dragen hier natuurlijk aan bij.” “Wat mij vooral opvalt, is dat MBS zich echt om de medewerkers bekommert”, vult Michelle aan. “Als in: ‘Wat kan ik doen om jouw leven beter te maken?’. Dit maakt de bedrijfscultuur fijn en ik vind het daardoor heerlijk om hier te werken.”

Struikelen over de Nederlandse taal

Natuurlijk gaat het leven in een vreemd land niet altijd over rozen. Vooral de Nederlandse taal brengt uitdagingen met zich mee. Hoewel Ruan Afrikaans spreekt en dit voor zeventig procent overeenkomt met Nederlands, is het juist de overige dertig procent die voor problemen zorgt. “Ik ging eens naar aan afhaalpunt om een pakketje op te halen. In mijn beste ‘Nederkaans’ gaf ik aan dat ik mijn pakje kwam ophalen. Toen ik vervolgens een pakje condooms in mijn handen gedrukt kreeg in plaats van mijn bestelde pakketje, keek ik verbaasd. Wijzend naar het PostNL logo herhaalde ik mijn vraag, en ontving ik uiteindelijk mijn bestelde pakketje. Zelfs zoiets simpels als een pakje ophalen, kan leiden tot vreemde ervaringen.”

Word een ja-mens. Zeg ‘ja’ tegen alle kansen. Zo hoef je je nooit te vervelen na werktijd en leer je nieuwe mensen en plekken kennen.

Daniel Petrov

Thuis voelen in de lage landen

De onbekende elementen van de Nederlandse cultuur zorgen voor verbazing én beleving. “Ik verbaas me telkens weer over wat Nederlanders allemaal kunnen terwijl ze fietsen”, vertelt Michelle. “Zoals appen of een paraplu vasthouden. Maar vooral boodschappen voor een maand én drie kinderen vervoeren op één fiets. Hoe dan?” Er is zoveel te beleven in Nederland, dat Daniel maar één tip heeft voor andere expats: “Word een ja-mens. Zeg ‘ja’ tegen alle kansen die je krijgt. Zo hoef je je nooit te vervelen na werktijd en leer je nieuwe mensen en plekken kennen. Dan is het een kwestie van tijd tot je je thuis voelt in deze lage landen.” “En vergeet niet dat ‘borrel’ de sleutel is tot succes”, vult Michelle aan.

Samen het verschil maken is zoveel leuker

Als Conclusion MBS werken we voor (inter)nationale organisaties met diverse teams en uiteenlopende culturen. Om die reden vinden we het belangrijk dat we zelf ook een divers team hebben. Met een mix aan culturen en gebruiken binnen onze eigen organisatie, kunnen we pas écht het verschil maken.

Jan Ben Mijs

Directeur bij Conclusion MBS

Jan Ben Mijs, Conclusion MBS

Werken bij Conclusion MBS?

Dat betekent veel flexibiliteit, de gezelligste collega’s én werken aan toffe projecten waar je energie van krijgt. We hechten veel belang aan vrijheid, zelfontplooiing, een goede werksfeer en uitdagend werk.

Bekijk onze vacaturesWerken bij Conclusion MBS