Met onze ruime kennis en ervaring in apotheek en medicatie ondersteunden wij Radboudumc het afgelopen jaar bij de realisatie van deze koppeling. Negen maanden na de start van het project was de koppeling een feit en sinds de livegang in oktober zijn er meer dan 7.500 bereidingen tussen de systemen uitgewisseld. Wat kwam hierbij kijken en wat leverde het uiteindelijk op?
Multidisciplinair project
Alle processen van voorschrijven tot bereiden, controleren, toedienen en factureren zijn tijdens het project onder de loep gehouden en aangepast. Echt een multidisciplinair project dus. Het belangrijkste resultaat is dat er veel minder gegevens handmatig overgenomen en aangepast hoeven te worden. Dit heeft uiteraard een positief effect op de medicatieveiligheid. En daar doen we het uiteindelijk voor!
Aanpassingen in medicatiebouw en werkprocessen
Omdat beide systemen met deze koppeling hetzelfde moesten denken over de bereiding die bij een order hoort, waren aanpassingen in medicatiebouw onvermijdelijk. Op verschillende vlakken hebben we aanpassingen doorgevoerd; bijvoorbeeld de wijze waarop een geneesmiddel moet worden opgelost, concentratiegrenzen en de verpakking waarin het eindproduct wordt geleverd aan de afdeling.
Ook in de werkprocessen rondom chemotherapie hebben we behoorlijk wat aangepast. Zo zijn de inhoudelijke ordercontroles en leveringscontroles aangepast. Uiteraard moesten de nieuwe processen voor het sturen van orders over de koppeling ook worden ingericht.
Automatisering facturatie
Omdat we hebben gewerkt aan een koppeling die twee kanten op gaat, is ook gelijk een deel van de facturatie naar de zorgverzekeraar geautomatiseerd. Cato kan de informatie over de exacte producten die gebruikt zijn in de bereiding nu terugsturen naar Epic. Hierdoor is handmatige correctie van de factuur niet meer nodig. We kijken samen met Radboudumc terug op een project met mooie resultaten waarbij de ziekenhuisapotheek op meerdere vlakken een efficiencyslag heeft kunnen maken.