Software engineer Michel Rutten over zijn werk

Achter de software, EPD’s- en datadienstverlening van Furore zitten bevlogen technische professionals die ervoor zorgen dat onze ICT-oplossingen werken. Eén van hen is Michel Rutten (1973), een software ontwikkelaar die thuis graag analoog is en een groot hart heeft voor de zorg. Hij blikt terug op een spannende werkdag met een live migratie en laat ons kennismaken met, zoals hij zelf grapt, ‘de mens achter de code.’

27 mei 2021   |   Nieuws   |   Door: Furore Conclusion

Deel

Man bekijkt data op een scherm

Sinds de uitbraak van corona werkt Michel vooral vanaf huis in de Amsterdamse Pijp, waar hij samen met zijn partner woont. Gelukkig heeft hij geen last van de fysieke afstand van zijn collega’s. “Tijdens het programmeren zit je toch in een soort flow, en mijn collega’s zie ik dagelijks online. Mijn werkdag begint namelijk altijd met een stand-up videocall met het hele team. We bespreken dan nieuwe features en eventuele bugs in het project waarmee we bezig zijn. Daarna gaat iedereen zelf aan het werk. Als lead van een team technisch specialisten kijk ik als dat nodig is mee met een of meerdere teamleden. Ik ben veeleisend, maar probeer altijd op een positieve manier te coachen. Het is leuk om anderen te helpen en ze nieuwe dingen te leren. Mijn vader en zus hebben in het onderwijs gewerkt, en waarschijnlijk stroomt er ook wat van dat onderwijsbloed door mijn aderen.”

Een militaire exercitie

De afgelopen maanden stond Michels werk vooral in het teken van de LPZ-applicatie (Landelijk Platform Zorgcoördinatie), een live dashboard dat inzicht geeft in de drukte op de spoedeisende hulpafdeling en de beschikbare beddencapaciteit van elk aangesloten ziekenhuis. Het landelijke dashboard is ontwikkeld in opdracht van LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en zeer actueel in verband met de spreiding van coronapatienten.

Michel: “We hebben er met een groot team aan gewerkt: developers, supportdesk, testers en ook een vormgever voor een nieuw dashboard. Ik heb de technische lead  genomen en ondersteun de projectmanager. Op 21 april hadden we een belangrijke mijlpaal, want op die dag stond een update inclusief de migratie van het systeem naar een nieuwe server gepland. Een geconcentreerd werkje omdat het systeem 24/7 door artsen wordt gebruikt en we dus ‘live’ moesten migreren. Ik realiseer me dan heel goed dat achter de data van de applicatie zieke mensen zitten die zo snel mogelijk hulp nodig hebben en dat we ons bij de migratie geen fouten kunnen veroorloven. Dat betekent een superstrakke en gedetailleerde dagplanning, uitgewerkt in taken, inclusief diverse noodscenario’s voor als er toch iets niet volgens planning verloopt.

Net als bij een militaire exercitie houden we met alles rekening. Om 9.00 uur stond iedereen op scherp voor een call met alle betrokkenen, zowel aan de kant van Furore als van de opdrachtgever. Daarna startten de techneuten met de daadwerkelijke migratie. Om 13.00 uur was het officiële go live moment, en al snel daarna kwamen de eerste aanmeldingen binnen in het dashboard. Halverwege de middag konden we de klant informeren dat alles goed was verlopen.” Na zo’n spannend ‘dagje live migratie’, is Michel thuis graag analoog. Het is gewoon goed om jezelf thuis even te ‘resetten’. Ik lees dan graag, luister muziek of kijk een mooie documentaire.”

Intrinsieke motivatie

Michel is een programmeur met passie voor zijn vak en voor het werkveld van zijn opdrachtgevers. “Je kunt natuurlijk van alles programmeren, van een raket tot een take away site. Maar ik heb heel bewust gekozen voor Furore vanwege hun focus op de zorg en hun enorme netwerk binnen de ziekenhuiswereld.

De live migratie van het LPZ-dashboard was niet alleen spannend, maar ook bijzonder omdat de nieuwe feautures het dagelijks leven van de zorgprofessionals een beetje makkelijker zullen maken. Daar haal ik mijn motivatie uit, en de drive om het beste uit mijzelf en ons team te halen. Die intrinsieke interesse voor de zorg zie je trouwens bij de meeste collega’s wel terug, net als de bereidheid om jezelf doorlopend te blijven ontwikkelen. IT is een relatief nieuw vakgebied dat dagelijks vernieuwt. Werken in de IT is dan ook onlosmakelijk verbonden met een leven lang leren. Dat doen we in onze vrije tijd, en er zijn frequent kennisdeling sessies.”

Wensenlijstje

Nu de go live achter de rug is, is het weer tijd voor nieuwe features en projecten. Michel: “De LPZ applicatie draait in een Linux omgeving. In mijn vorige project werkte ik intensief met Microsoft .NET Core technologie. De afwisseling maakt het erg interessant. In dit project wil ik graag mijn Linux kennis verder uitdiepen. Op persoonlijk vlak kijk ik erg uit naar onze bruiloft. Want al wonen wij nu in Amsterdam, we blijven Limburgers en houden van het goede leven. Een feestje moet écht gevierd kunnen worden. Dus we doen het goed, of we doen het niet.”