Samen praten over de zorg
Dat David ICHOM nog wat langer mag ondersteunen, komt deels doordat er vanuit de organisatie zelf niet veel mensen beschikbaar zijn voor de FHIR-implementaties. ‘Ik ben van dat kleine team bovendien de enige die echt aan FHIR werkt – en FHIR is natuurlijk onmisbaar in dit project.’ ‘FHIR’ is praktisch synoniem voor ‘data-uitwisseling’, legt David uit, en waardegedreven zorg valt of staat met data-uitwisseling en samenwerking.
‘Vroeger was de data van de patiënt meer versnipperd,’ gaat David verder. ‘Een deel lag bij de arts, een deel bij het ziekenhuis en een deel bij de patiënt zelf. Dankzij waardegedreven zorg worden al die snippers nu gecombineerd tot één duidelijke, gestructureerde dataset, en dankzij die dataset kan de patiënt straks betere zorg krijgen.’ Want, zo legt David uit, waar een arts bij het beoordelen van de effectiviteit van een behandeling misschien alleen op de afname van tumorgrootte focust bij een patiënt met kanker, kan het zijn dat de patiënt zelf zich juist richt op de algehele kwaliteit van leven, een afname van pijn, keuzevrijheid in behandelmethode, enzovoort.
‘Welke uitkomst is relevant voor de patiënt? Dat is de vraag die bij waardegedreven zorg centraal staat,’ vervolgt David. ‘En het antwoord op die vraag ligt deels besloten in de datasets – dus in de uitkomsten van andere patiënten. Bovendien kunnen de arts en de patiënt dankzij de datasets sámen over de zorg gaan praten. Als artsen beter kunnen tonen wat de behandelmogelijkheden en uitkomsten van andere patiënten zijn, kan de patiënt beter en weloverwogen kiezen welke behandeling bij hem of haar past.’