Werken met Open Source: hoe en waarom?

Afgelopen november hebben wij voor de tweede keer de ‘First8 Open Source Survey’ gehouden onder 180 programmeurs. De resultaten geven een mooi inzicht in het hoe en waarom van Open Source.

27 februari 2018   |   Nieuws   |   Door: First8 Conclusion

Deel

First8 Open Source Survey 2017 infographic

Open Source software krijgt duidelijk steeds meer voet aan de grond. In het gebruik ervan zijn wij als First8 early adopters. Onze interesse in dit onderwerp is dus niet toevallig. Afgelopen november hebben wij voor de tweede keer de ‘First8 Open Source Survey’ gehouden onder 180 programmeurs. Door onze inzichten van vorig jaar konden we dit jaar gerichter vragen naar de rol van Open Source in het softwarelandschap. De resultaten geven een mooi kijkje in het hoe en waarom van werken met Open Source. Bekijk ook de infographic.

Jan de modale Open Source programmeur

Wie is de gemiddelde Open Source programmeur? Ten eerste is het een man (89%) van 39 jaar oud. Hij is hoog opgeleid (minstens HBO) en werkt al vijftien jaar met deze technologie. De keuze voor de gemiddeld 25 Open Source applicaties waarmee hij heeft gewerkt is voornamelijk gebaseerd op ideologie.

Zijn belangrijkste manier van ‘teruggeven aan’ de community is in de vorm van bug reports. Hij beoordeelt Open Source software op de meeste vlakken als beter dan de Closed Source alternatieven. Verder haalt hij zijn kennis online en lost vragen het meest op met behulp van Stackoverflow en Google zoekopdrachten.

Vroeger en nu

Oudere programmeurs zijn meestal via hun werk in aanraking gekomen met Open Source software. Bij de jonge garde programmeurs gebeurt dat vooral in de collegebanken. Open Source heeft zich dus in zijn korte historie een centrale rol in het curriculum van de programmeur weten te veroveren. Alles bij elkaar genomen is de studie zelfs de belangrijkste introductie.

Samenwerkers, Doe-het-zelvers en Bewakers
Er zijn drie types programmeur terug te vinden in de data van dit jaar. Het type van de Samenwerker hecht veel belang aan de community-aspecten van Open Source. Een Doe-het-zelver werkt meer op een eiland vanuit z’n eigen individuele kracht, maar is ook zeker trots genoeg om zijn code te delen met zijn mede-programmeurs. Voor de Bewaker staan de mogelijkheden van Open Source om security en transparantie te waarborgen hoog in het vaandel.

Bezield of nuchter

Los van deze typering lijkt zich een tweedeling af te tekenen die je zou kunnen omschrijven als  bezield versus nuchter. Bezielde programmeurs hechten veel waarde aan transparantie, ideologie en vrijheid. Nuchtere programmeurs zijn pragmatischer. Zij vinden juist snelheid en de lage kosten van belang.

Hoe belangrijk is gratis?

Een belangrijke eigenschap van Open Source software is dat het meestal kosteloos is. Toch zien we dat als programmeurs zelf kiezen voor een Open Source oplossing, ze de gratis beschikbaarheid niet het belangrijkst vinden. Wanneer het gaat om de cultuur, noemen ze het gratis zijn zelfs bijna niet. Ideologie, transparantie, kennis en code met elkaar delen vinden ze belangrijker. De openheid van Open Source zit hem voor de programmeur dus niet zozeer in de lage financiële drempel. Het lijkt hem meer te gaan om open in de zin van eerlijk en transparant.

Open Source versus Closed Source

In directe vergelijkingen scoort Open Source veelal beter dan Closed source. Vooral als het gaat om onderwerpen als continuïteit, backwards compatibility, de beschikbaarheid van features en support. Wat betreft security zijn de resultaten echter minder eenduidig. Voor de technische aspecten van security – zoals kwetsbaarheden en grip op wijzigingen –  geven programmeurs duidelijk de voorkeur aan Open Source. Dit zijn dan ook precies de redenen waarom het Bewakerstype hiervoor kiest. Gaat het echter om niet-technische aspecten als certificering en aansprakelijkheid, dan kiezen ze liever voor Closed Source. De vraag is of hier de relatief jonge Open Source cultuur nog een inhaalslag kan maken.

Bijdragen en kennis

Hoe dragen programmeurs bij aan Open Source? Zoals je zou verwachten: hoe meer moeite het kost, hoe minder het gebeurt. Een feature contributie kost immers veel meer inspanning en tijd dan een bug report. Programmeurs doen op allerlei manieren kennis op, maar de meest dominante vorm is online. Opvallend genoeg gebruiken ze relatief weinig boeken en/of studie om bij te leren. Ondanks het feit dat velen via hun studie in aanraking gekomen zijn met Open Source, is dit niet hun belangrijkste bron van kennis.

Bedrijven en Open Source

We vroegen programmeurs wat ze denken dat bedrijven belangrijk vinden in de keuze voor Open Source. Het vermijden van verspilde moeite blijkt het meest voorkomende antwoord, gevolgd door onafhankelijkheid van een leverancier. Vermoedelijk zit er een duidelijk verband tussen de twee. Als je immers afhankelijk bent van een leverancier, kun je lastiger putten uit een gemeenschappelijke library. Dit verhoogt natuurlijk de kans op dubbel werk en daarmee verspilde moeite.

Toekomst enquête

Nu de Open Source Survey een steeds duidelijker vorm begint te krijgen en tot interessante inzichten leidt, is de tijd aangebroken om de vragenlijst breder uit te zetten. Tot nu toe waren de respondenten van deze survey voornamelijk bezoekers van J-Fall en medewerkers van Conclusion. Dit willen we veranderen, want er wordt natuurlijk in meer hoeken gewerkt met Open Source software. Ook hebben we het plan om een aangepaste enquête uit te zetten bij commerciële bedrijven, om hun attitude ten opzichte van Open Source te peilen.

Download

Download de infographic