Resultaten First8 Open Source Survey 2019

In november 2019 hielden wij voor de 4e keer het First8 Open Source Survey. Een Survey voor en door Java Developers en Open Source professionals. Via dit onderzoek brengen we de trends en ontwikkelingen rondom Open Source in kaart. Door verbanden te leggen tussen de verschillende antwoorden van de deelnemers, kunnen we je ook laten weten welk type programmeur jij bent.

15 januari 2020   |   Nieuws   |   Door: First8 Conclusion

Deel

OSS 2019 WaaromOS 111948777992

Open Source Software keert terug naar bron

Wist je dat Open Source Software ouder is dan betaalde code? Voordat ondernemers als Bill Gates schatrijk konden worden met het businessmodel licentiesoftware, was vrije code de norm. De eerste computers werden dan ook verscheept met software die je naar hartelust kon inzien en aanpassen. Open Source avant la lettre. Anno 2020 keert de IT- wereld langzaam maar zeker terug naar dat open begin. Dat laat onze 4e Open Source Survey, gehouden op J-Fall 2019, duidelijk zien. 

Open Source steeds meer het establishment

De meeste programmeurs geven aan dat ze via hun studie (44%) of werk (30%) met Open Source in aanraking zijn gekomen. Minder en minder IT’ers ontdekken het vanuit eigen interesse; in drie jaar tijd daalde dit percentage van 32 naar 22. Bij elkaar opgeteld betekent dat dat Open Source steeds meer tot de gevestigde orde behoort. Je komt het tegen op je werk of op school.

De studie staat aan kop als de plek waar je kennismaakt met Open Source. Toch is de opleiding niet de plek waar programmeurs hun meeste OS kennis vergaren. De studie staat zelfs op de laatste plaats. Collega’s en online zoekopdrachten zijn de belangrijkste manier om kennis op te doen over Open Source. Waarschijnlijk komt dit omdat een studie je de eerste duw in de goede richting geeft, maar leren je hele leven lang duurt.

Nu OS steeds gewoner wordt, vinden programmeurs het dan ook niet meer zo belangrijk dat OS gratis is. Ze zien de open en transparante code duidelijk als het grootste voordeel. 

Vrouwen: klein maar fijn aandeel 

Het aandeel vrouwelijke Open Source programmeurs blijft relatief laag (12%). Vrouwen werken gemiddeld nog minder lang met Open Source (6 jaar) dan mannen (15 jaar). Dat verschil in ervaring kun je deels verklaren doordat vrouwen gemiddeld jonger zijn (32 jaar) dan hun mannelijke collega’s (37 jaar). Wel hebben vrouwelijke programmeurs in bijna zes op de tien gevallen een universitaire opleiding, terwijl dit bij mannen vier op de tien is.

 

Leeftijdsverschillen bij programmeurs

De gemiddelde Open Source programmeur is 37 jaar oud. De developers die onze survey invulden, lopen in leeftijd uiteen van 19 tot 71 jaar. Die grote variatie maakt het interessant om te kijken welke verschillen er bestaan tussen de jonge en oude garde. Een groot verschil zit hem in documentatie. Jonge IT’ers vinden die veel belangrijker dan hun oudere vakgenoten. De simpelste verklaring hiervoor is het verschil in ervaring. Jonge programmeurs hebben letterlijk meer hulp nodig om aan de slag te kunnen, terwijl een oudere en meer ervaren IT’er kan varen op zijn algemene Open Source kennis.

 

Open Source versus Closed Source

Het zal niemand verbazen dat OS-programmeurs Closed Source op de meeste vlakken slechter vinden dan Open Source (wij van WC-eend adviseren WC-eend). Toch is dit op het vlak van security niet zo eenduidig. Als het gaat om de technische kant daarvan, kiezen developers meestal voor Open Source. De aanpak van kwetsbaarheden en versiebeheer zijn dus beter geregeld bij OS. Op niet-technische vlakken als certificering en aansprakelijkheid, ligt dit anders. Daar heeft Closed Source nog duidelijk een voorsprong. Rond certificering gaan open en gesloten code nagenoeg nek aan nek, maar aansprakelijkheid is zonder twijfel beter geregeld bij Closed Source producten, zo vinden programmeurs.

Alles bij elkaar opgeteld kiest de Open Source programmeur er niet voor niets voor te werken met Open Source. Als het namelijk gaat om andere zaken zoals continuïteit, backwards compatibility of de beschikbaarheid van features, dan heeft Open Source heel duidelijk de voorkeur. Opmerkelijk is dat programmeurs die de gratis beschikbaarheid van Open Source erg waarderen, dezelfde zijn die nog meer gehecht zijn aan Closed Source.

3 type software developers

Doe-het-zelvers en Bewakers, Samenwerkers

Net als de vorige jaren zijn er duidelijke types te onderscheiden in de groep Open Source programmeurs. De Doe-het-zelver is iemand die graag op zichzelf puzzelt en als hij er niet uitkomt gebruikt maakt van Google. Niettemin is deze programmeur trots op z’n code en deelt die graag. Hij of zij doet dat zelfs vaker in de vorm van arbeidsintensieve feature-contributies. Verder heeft de Doe-het-zelver kennisgemaakt met de meeste OS-applicaties.

Een typische Bewaker vindt het van groot belang dat Open Source software veiliger is, omdat de code transparanter is. Ook hechten ze veel waarde aan de mogelijkheden van code review, continuïteit en de hogere backwards compatibility.

De Samenwerker is daarentegen echt een gemeenschapsdenker die veel naar forums en congressen gaat voor haar bijdragen, vragen en kennisontwikkeling. Kwaliteit bepaalt ze door reviews van anderen te lezen en ze maakt ook meer gebruik van commerciële support.

 

Dalers en stijgers

De pakketten waarmee Open Source programmeurs werken, veranderen met de tijd. Het framework Struts raakt bijvoorbeeld steeds meer uit de gratie. Git versterkt zijn leiderschapspositie als belangrijkste development tool. CVS, SVN maar ook Eclipse verliezen terrein. Voor de infrastructuur lijkt het erop dat ontwikkelaars steeds breder werken met de aanwezige pakketten. In deze categorie zijn er geen echte dalers, maar nginx, ansible, kubernetes en docker zitten wel duidelijk in de lift. Bij de front-end tools neemt het gebruik van Angular toe, terwijl Wicket en Velocity en zelfs het meest gebruikte pakket Jquery terrein verliezen. Bij de applicatie containers tot slot blijft Tomcat duidelijk de koploper. Glassfish en Tomee spelen praktisch geen rol meer op dit toneel.

De keuze van bedrijven voor Open Source

De meeste Open Source programmeurs produceren software voor bedrijven. Zij hebben dus ook een duidelijke mening over de reden dat bedrijven voor Open Source zouden moeten kiezen. Het maakt bedrijven namelijk onafhankelijk van leveranciers en niet ieder afzonderlijk bedrijf hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dit leidt tot lagere kosten, omdat de puzzels die de programmeur moet gaan aanpakken, vaak al eerder zijn opgelost en vrijelijk beschikbaar zijn in Open Source libraries.

We kijken nu al uit naar het nieuwe Open Source Survey en de resultaten daarvan. Het wordt een jubileum editie dus we komen met iets speciaals. Nog even geduld tot J-Fall 2020, daar kun je het Survey weer invullen en zoals je van ons gewend bent krijg je meteen een mooi bedankje mee!