Van applicatiebeheerder tot release train engineer

Bob van Weerdenburg werkt nu zes jaar bij Conclusion Enablement. Hoewel hij zich voorheen inhoudelijk met IT bezighield, ging zijn hart sneller kloppen toen hij met de menselijke kant aan de slag kon. Hij groeide in rap tempo van applicatiebeheerder naar scrum master tot release train engineer. Zijn geheim? Weten waar je naartoe wilt en je uitspreken. Dan krijg je bij Conclusion altijd de kans om te groeien. 

18 oktober 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Enablement

Deel

Lachende collega met tekst "Neem zelf de regie over je carriere"

Applicatiebeheerder, scrum master, release train engineer

“De hele operationele IT dienstverlening van mijn vorige werkgever ging over naar Conclusion. Ik was een van de mensen die als medewerker mee kwam. Op dat moment had ik nog een dubbelrol, enerzijds technisch als applicatiebeheerder en anderzijds als scrum master. De taken voor applicatiebeheer hebben we in het eerste jaar steeds verder afgebouwd. Toen mijn technische taken volledig konden worden overgenomen, ben ik fulltime als scrum master aan de slag gegaan.

Inmiddels ben ik per één september gestart als release train engineer. De release train engineer is eigenlijk een soort scrum master, maar dan van de gehele Agile Release Train (ART), alle scrum teams samen. In deze functie ga ik continu op zoek naar hoe we kunnen verbeteren en meer waarde kunnen leveren. Als team, maar ook als ART. Daar ligt nu mijn verantwoordelijkheid en daarin werk ik veel samen met de teams, product owners, scrum masters, de product manager en de system architect.”

Wilde je altijd al release train engineer worden? 

“Nee. Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn vader was rozenkweker en had een hele grote kwekerij. De sierteelt zit mij in het in het bloed, alleen was ik er al wel vrij snel achter dat mijn vader opvolgen als rozenkweker alles behalve mijn ambitie was. Dat kwam ook wel omdat ik techniek heel interessant vond.  

Dat het iets in de IT zou zijn, dat was wel duidelijk. Ik merkte echter ook dat ik het heel erg leuk vond om met mensen samen te werken. Ik vind het heel leuk om mensen te helpen processen verbeteren en dingen slimmer, anders en beter te maken. Daarbij vind ik het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft en ook echt een positieve bijdrage kan leveren. 

Naarmate ik steeds technischere rollen ging vervullen, begon ik juist dat menselijke aspect en dat verbeter- en dat veranderaspect heel erg te missen. Totdat ik mijn eerste ervaring kreeg met agile werken. Ik kreeg meteen het idee dat daar een rol in zat voor mij.”

Ik ben altijd heel open en transparant geweest in datgene wat ik wilde bereiken.

Bob van Weerdenburg, release train engineer bij Conclusion Enablement

Belangrijke stappen

“In de stappen die ik heb gezet is de eerste belangrijke stap gezet bij ‘The Connection’. Een programma over alle werkmaatschappijen van Conclusion heen. Per werkmaatschappij worden één of twee mensen afgevaardigd om aan het traject deel te nemen. Hierin staat groei en leren op het programma voor de richting waarin jij werkzaam bent. Zoals sales, team coaching of meer technisch. Je leert heel erg samenwerken, ook met mensen uit het gehele ecosysteem. Daardoor leer je het ecosysteem heel goed kennen.  

Het traject bij The Connection werd natuurlijk ook gefaciliteerd door mijn leidinggevende. Ik ben altijd heel open en transparant geweest in datgene wat ik wilde bereiken, waar ik naar toe wilde en welke training ik wilde volgen. Met corona heeft dat wel even stilgelegen, maar daarna hebben we onverminderd doorgepakt. Mijn leidinggevende steunde me daarin en creëerde kansen voor mij.

Ik heb andere specialiteiten dan mijn collega’s.

Bob van Weerdenburg, release train engineer bij Conclusion Enablement

Scrum Gilde 

“We hebben binnen Conclusion ook een scrum gilde, waarmee we workshops doen, kennis overdragen en ook een stukje intervisie doen als beginnende scrum masters ergens tegenaan lopen. Dan is het fijn om met andere mensen om je heen te kunnen sparren over hoe je bepaalde uitdagingen kunt aanpakken. Je merkt dat iedereen dat weer op een eigen manier doet en je niet alle kennis in pacht hebt. Ik heb andere specialiteiten dan mijn collega’s. Misschien ben ik sterker op de menselijke kant waar een ander beter is op de proceskant. Ik zie dat er met het samenbrengen van de groep een chemie ontstaat die voor verbetering zorgt.

Wat zou je de junior mee geven? 

“Dat ze zelf aan het stuur moeten gaan zitten, zelf de regie moeten nemen over hun carrière. Ik geloof er heilig in dat hier bij Conclusion heel veel mogelijk is, maar je moet wel zelf het gesprek aangaan met je leidinggevende om dat plan te maken en die stip op de horizon te krijgen. Maak een zo concreet mogelijk plan en probeer dan samen met je leidinggevende en de mensen om je heen de route daarnaartoe zo helder mogelijk te maken.  

In de stappen naar je doel toe, kunnen wij als gilde heel erg goed helpen, maar uiteindelijk moet je zelf de regie nemen over je carrière. Dat geldt niet alleen voor scrum masters, maar voor iedereen in een organisatie.

Waar ben je trots op? 

“Ik ben echt apetrots op wat we nu doen met het agile gilde. Ik zie welke dynamiek daar nu leeft en hoeveel energie er is. We zijn elkaar aan het uitdagen en helpen elkaar bij groei en ontwikkeling. Dat is super gaaf om te zien.” 

Lijkt de functie scrum master je iets?