Etisch
De nieuwsberichten in de media over ai maken duidelijk dat er op ethisch vlak keuzes gemaakt moeten worden. Hoe zit dat precies? Alle input die je geeft aan een ai-model wordt elders opgeslagen en hergebruikt. Aan de ene kant wil je het model met zoveel mogelijk waardevolle (bedrijfs)informatie voeden. Aan de andere kant wil je niet dat unieke bedrijfsgegevens of privacygevoelige gegevens van klanten of medewerkers op ongewenste plekken terechtkomen.
Het is dus belangrijk om na te denken over hoe je omgaat met privacy van personeel- en klantgegevens en bescherming van unieke bedrijfsdata. Hetzelfde geldt voor wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor de keuzes die ai maakt. Daarom doe je er als organisatie goed aan iemand verantwoordelijk te stellen voor dit soort ethische vraagstukken rondom ai. Dan weet je zeker dat het altijd de nodige aandacht krijgt.
Blind
Ai is slim. Dat maakt het verleidelijk om er blind op te vertrouwen. Dit is de grootste fout die je kunt maken. De output is volledig afhankelijk van de input. Daarnaast wil je de vinger aan de pols houden wat betreft de keuzes die ai maakt. Hoe slim ook, voor innovatie en creativiteit hoef je niet bij je kunstmatig intelligente collega aan te kloppen. Organisaties die blind vertrouwen op ai, komen dan ook stil te staan en dat gaat uiteindelijk je ondergang betekenen.
Onderzoek dus goed hoe ai een meerwaarde kan zijn binnen je businessmodel, maar maak jezelf er niet afhankelijk van. Op die manier ga je op een gezonde en vruchtbare manier aan de slag met ai.
Deze blog is eerder verschenen op Computable.