Hi Barbie! Waar is mijn data?

Roze kleding, vrolijke deuntjes, zonneschijn met blauwe lucht en opperste positiviteit. Je kunt er haast niet meer omheen: de Barbie hype is overal. Niet alleen een grote hit in de bioscopen, maar ook op sociale media zie je allerlei Barbie-filters en variaties. Dankzij verschillende apps die gebruik maken van artificial intelligence tover je in een handomdraai jezelf naar Barbieland. Heel gebruiksvriendelijk, maar sta je ook stil bij de data die je zomaar aan deze apps toevertrouwt? 

16 augustus 2023   |   Blog   |   Door: Chris Boshuizen

Deel

Barbiepop met een roze achtergrond

Hoe het werkt 

De twee meest populaire AI-tools zijn barbieselfie.ai en bairbie.me en beiden werken ongeveer hetzelfde. Je uploadt een foto van jezelf (het liefst een zo scherp mogelijke waarin je recht in de camera kijkt, rode vlag!), kiest tussen een aantal uiterlijke opties en genereert met een klik op de knop jouw Barbie foto. Klinkt simpel. Toch is er een hoop kritiek gekomen op deze tools.  

Het liefst een zo scherp mogelijke waarin je recht in de camera kijkt, rode vlag!

.

De gevaren van deze AI-tools 

Zonder dat de gebruiker het doorheeft, verzamelt de tool namelijk massaal data. Het ministerie van Digitalisering van Polen waarschuwt gebruikers dat de tools niet aan de Europese wetgeving voor Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen. Zo geef je bij akkoord voor het gebruik van de tool toestemming tot toegang van je smartphone camera, betaalgeschiedenis, GPS locatie geschiedenis, registratie data, gedetailleerde technische data van je smartphone, gegevens over je activiteit op sociale media, informatie over interacties met andere diensten en gegevens van onderzoeken en wedstrijden. Kortom: een hoop informatie die je misschien liever privé had gehouden. 

Waarom je moet oppassen 

Je weet niet op welke plek jouw data verzameld wordt en wat ermee gedaan wordt. Volgens Adrian Volenik, oprichter van airgear.io, is het zelfs “ontzettend makkelijk om een AI-app te presenteren als een echt product of service terwijl het in de realiteit in een korte periode in elkaar is gezet zonder na te denken over de privacy, veiligheid of zelfs anonimiteit van de gebruiker”.  

Je weet niet op welke plek jouw data verzameld wordt en wat ermee gedaan wordt.

.

Security tips om rekening mee te houden 

Veel werkgevers bieden tegenwoordig trainingen aan om je bewust te maken van digitale veiligheidsrisico’s die vandaag de dag op de loer liggen. Toch kun je in je vrije tijd hier minder scherp op zijn. De volgende tips gelden altijd en zijn handig om in je achterhoofd te houden: 

  • Onderzoek eerst of de tool die je wilt gebruiken wel valide is. Bekijk bijvoorbeeld wat websites en andere gebruikers hierover schrijven. 
  • Zorg ervoor dat je altijd eerst goed leest wat de voorwaarden zijn waarop je akkoord geeft. Let op: als het gratis is, ben jij het product! 
  • Bedenk of het verstrekken van al deze (privacy-) gerelateerde gegevens wel nodig is voor een bewerkte foto. Als het antwoord nee is, zoek dan een alternatieve app, waarbij alleen het noodzakelijke wordt gevraagd. 
  • Vul altijd zo min mogelijk persoonlijke informatie in als het niet noodzakelijk is voor de werking van de app. 

We schreven eerder een blog met drie praktische adviezen over het gebruik van AI en ChatGPT. 

Wil je ook werken aan online veiligheid?