5 IT-trends in 2024

2024 wordt waarschijnlijk het jaar waarin AI écht volwassen wordt. De kans is groot dat je hier als organisatie mee aan de slag gaat, maar in IT-land zijn natuurlijk veel meer ontwikkelingen gaande. Daarom gaat deze blog even niet over AI, maar over de andere IT-trends voor komend jaar. Denk aan inspelen op het thema duurzaamheid of slimme oplossingen vinden voor personeelstekort of cyberrisico’s. Gaat één van deze vijf trends voor jouw organisatie het verschil maken?

25 januari 2024   |   Blog   |   Door: Marcel Stangenberger (Technical Strategy Lead)

Deel

Glazen bol vol IT-trends voor 2024

1. Aan de slag met GreenOps

Duurzaamheid is een thema waar je inmiddels niet meer omheen kunt. Consumenten maken steeds vaker groenere keuzes en nu willen ook bedrijven zich presenteren als milieubewust. Daarnaast wordt de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf dit jaar voor de eerste organisaties van toepassing. Uiteraard gaat het niet alleen om rapporteren over het verbruik van de IT-voorzieningen binnen jouw organisatie, maar ook om het vergroenen ervan. Met GreenOps maak je inzichtelijk wat je als organisatie daadwerkelijk verbruikt, gespecificeerd per product of dienst die je levert. Vanuit dit inzicht kun je aan de slag met verduurzaming.

2. Selfservice bij managed service providers

In de cloud kunnen organisaties van alles zelf regelen. Tools aan- of uitzetten of nieuwe applicaties gebruiken is vaak met één druk op knop geregeld. Deze hoge mate van zelfstandigheid verwachten organisaties ook steeds meer van managed service providers (MSP). Het aanmaken of verwijderen van een gebruiker of mailbox is vaak al wel mogelijk via selfservice. Organisaties vragen daarnaast om meer complexe selfservicemogelijkheden zoals cloudproviders dit vaak al wel aanbieden. De huidige werkwijze van een aanvraag indienen via een portaal of bellen met de servicedesk kost immers meer tijd én vraagt actie van de MSP. Selfservice is wat dat betreft een win-winsituatie voor zowel klant als MSP. De klant is sneller geholpen en de MSP heeft minder werk te verrichten.

3. Nearshoring als oplossing voor tekort IT’ers

Het personeelstekort blijft ook dit jaar nog steeds een uitdaging in Nederland. De arbeidsmarkt blijft onverminderd krap en daar komt het tekort aan IT-specialisten nog eens bovenop. Als je dringend personeel nodig hebt, zijn er twee dingen die je kunt doen. De eerste is op zoek gaan naar personeel buiten onze landsgrenzen. Als IT’er is een goede internetverbinding de enige vereiste voor het uitvoeren voor een groot deel van de werkzaamheden. Dat betekent eigenlijk dat landsgrenzen niet bestaan. Door samen te werken met Europese partners, kan nearshoring een oplossing zijn voor het invullen van vacatures. Een andere oplossing is om het werk anders in te richten, vaak met de inzet van technologie. Zo kun je hetzelfde werk met minder handen doen. Een concreet voorbeeld hiervan is het inzetten van AI-modellen als eerstelijns responder binnen de servicedesk.

4. Minder papieren documenten met verregaande digitalisering

Digitalisering klinkt als iets dat al jaren speelt en niet meer echt een trend is. Niets is minder waar. In de bedrijfswereld wordt er nog verrassend veel met papieren documenten gewerkt. Denk aan het uitdraaien van vrachtbrieven of aanvoerbrieven, maar ook ontwerpen en contracten. Dit wordt steeds meer verleden tijd. Onder andere gedreven door AI en het personeelstekort, slaan organisaties op dit gebied een flinke digitaliseringsslag. Het grote voordeel hiervan is dat alle handelingen binnen een organisatie direct communiceren met de achterliggende systemen. Dat scheelt handmatig werk en komt de klantbeleving ten goede. Want ook die verschuift steeds meer naar online. Daarnaast is het verminderen van papieren documenten goed voor het milieu.

5. Samensmelten van beheer- en securityteams

Als we het hebben over IT, mag security natuurlijk niet ontbreken. Een trend op dit gebied is het samensmelten van beheer- en securityteams. Deze twee worden altijd aanschouwd als verschillende takken van sport en daarom opereerden ze voorheen in losse teams. De laatste jaren zijn er echter zoveel cyberdreigingen en fouten in software, dat beheer en security steeds meer samengaan om deze uitdaging het hoofd te bieden. De uniformiteit tussen deze twee disciplines komt het algehele veiligheidsniveau van de organisatie ten goede. Naar verwachting wordt uiteindelijk het security-team ook onderdeel van het DevOps team, zodat Security by Design écht werkelijkheid wordt.

Trends inzetten voor organisatiedoelstellingen

Hoewel we AI niet hebben genoemd als aparte trend in deze blog, zie je dat deze technologische ontwikkeling alsnog aan bod komt. Veel trends hebben te maken met of worden gedreven door AI. Voor alles wat speelt binnen je organisatie geldt immers dat het gaat om de som der delen. Onderzoek dus niet alleen hoe een trend of ontwikkeling op zichzelf van meerwaarde kan zijn, maar vooral hoe iets het verschil kan maken voor jouw organisatie als geheel. Zo zorg je ervoor dat een verandering, hoe klein ook, bijdraagt aan het bereiken van de doelstellingen.

Meer weten over Conclusion Enablement?

Beluister onze podcastsBekijk onze nieuwsartikelen en blogsOntdek onze vacatures