Van zelfinzicht tot AI-innovatie: dit was Jasper's ervaring met de Conclusion Connection

De Conclusion Connection is een ontwikkeltraject waarin medewerkers uit verschillende werkmaatschappijen samenkomen om te werken aan zowel hun persoonlijke ontwikkeling als een gezamenlijk project met impact voor de organisatie. Het traject biedt deelnemers de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in hun drijfveren, talenten en ontwikkelpunten. Tegelijkertijd werken ze in teamverband aan een actueel vraagstuk dat relevant is voor de hele organisatie. Jasper Theunissen, Consultant bij D&A, doorliep dit traject en deelt zijn ervaringen.

16 december 2024   |   Blog   |   Door: Daan van Steijnen

Deel

Wat is de Conclusion Connection?

"De Conclusion Connection is een ontwikkeltraject dat je uitdaagt op zowel persoonlijk als professioneel vlak," legt Jasper uit. Elk jaar selecteren de werkmaatschappijen van Conclusion 1 of 2 medewerkers om deel te nemen aan het programma. Dit traject bestaat uit twee onderdelen: een persoonlijk deel en een groepsdeel. 

In het persoonlijke deel draait alles om zelfinzicht. Wie ben je, wat drijft je en waar liggen je groeimogelijkheden? De deelnemers zijn hier 2x 2 dagen mee bezig bij de Baak en maken gebruik van het Fitch-model, een kleurenprofiel dat helpt om je persoonlijkheid in kaart te brengen. Dit inzicht wordt verder versterkt door onder andere spiegelsessies en improvisatietheater. "In het begin voelt dat best ongemakkelijk — vooral als je wat introverter bent — maar al snel wordt het vertrouwd," vertelt Jasper. "Je staat letterlijk tegenover iemand die jou spiegelt: diegene doet jou na en geeft terug wat hij of zij ziet. De inzichten die je daaruit haalt, zijn vaak verrassend precies." Het groepsdeel richt zich op samenwerking. Samen met andere deelnemers werk je aan een opdracht die van waarde is voor de hele organisatie. Jasper’s groep kreeg de opdracht om te onderzoeken hoe Responsible AI kan worden ingezet om de kernprocessen binnen Conclusion slimmer en efficiënter te maken. "Met een klein team werkten we zes maanden aan een oplossing, die we uiteindelijk presenteerden op de grote finaledag," vertelt hij. 

Hoe was het persoonlijke deel?

"Best intens," zegt Jasper. "Je start met de vraag: wie ben ik eigenlijk en wat heeft mij gevormd? Dat bespreek je met de groep, zonder oordeel. De spiegelsessies en het improvisatietheater zorgen ervoor dat je uit je comfortzone stapt. Vooral de spiegelsessie vond ik spannend. Je staat tegenover iemand die jouw obeserveert  en vervolgens vertelt wat hij of zij ziet. Gek genoeg klopte dat vaak precies. Dat ongemakkelijke gevoel gaat er snel af, omdat je merkt dat je samen aan het leren bent." 

Wat hield het groepsdeel in?

Met het team dook Jasper in het thema Responsible AI. De opdracht was om te onderzoeken hoe AI kan helpen de kernprocessen binnen Conclusion slimmer en efficiënter te maken. "We zijn begonnen met een analyse: wat doen de verschillende werkmaatschappijen al met AI? Daarna hebben we marktonderzoek uitgevoerd en een adviesrapport opgesteld met een implementatieplan en evaluatiekalender." Het bijzondere aan het plan? Het is tool-onafhankelijk, wat betekent dat het werkt voor elke AI-tool. Wel is de focus in eerste instantie gelegd op Microsoft en Github Copilot omdat deze makkelijker uitgerold kunnen worden. 

De voorgestelde oplossingen zijn praktisch én schaalbaar. Jasper legt uit: "We hebben gekeken naar processen die in elke werkmaatschappij terugkomen, zoals het verwerken van e-mails, het beantwoorden van vragen en het samenvatten van teksten maar ook het schrijven van code. Door daar AI op in te zetten, kun je enorme tijdswinst boeken. 

Maar niet alles draaide om efficiëntie. Een belangrijke uitkomst was inclusiviteit. "Hoe zorg je ervoor dat medewerkers die minder bekend zijn met AI toch kunnen aanhaken? Het 9-stappenplan van Conclusion Consulting kan ingezet worden om werkmaatschappijen mee te nemen in de verandering." Ook duurzaamheid speelde een rol. "AI gebruikt veel energie en koelwater, bijvoorbeeld door de stroom die nodig is om prompts te genereren. Dat hebben we meegenomen in onze adviezen." 

Het team besloot hun werk niet alleen op papier vast te leggen. "We hebben een website gebouwd waar ons adviesrapport te vinden is. We hebben zelfs een podcast toegevoegd, die — passend bij het thema — is gegenereerd met behulp van AI." 

Het netwerk dat je opbouwt tijdens de Conclusion Connection is waardevol en neem je mee in de rest van je carrière

Jasper Theunissen

Hoe was de samenwerking met collega's uit andere werkmaatschappijen?

"Leerzaam en uitdagend," zegt Jasper. Het team bestond uit mensen met uiteenlopende achtergronden, van consultancy en development tot de juridische afdeling. Dat leidde tot verschillende werkstijlen. "Je merkt dat iedereen op een andere manier aan een project begint. Maar dat maakt het juist interessant, want je leert hoe anderen denken." 

De taakverdeling gebeurde op basis van ieders persoonlijke profiel en leerdoelen. "We wilden mensen de kans geven om uit hun comfortzone te stappen. Als iemand normaal gesproken weinig presenteert, maar dat wel graag wil leren, kreeg diegene daar ruimte voor. Het is tenslotte een ontwikkeltraject." 

Wat neem je mee uit het traject?

"Op persoonlijk vlak leer je veel over jezelf," zegt Jasper. "Je kijkt terug naar hoe je als kind was en hoe dat je gedrag vandaag de dag nog steeds beïnvloedt. Dat inzicht helpt je om gerichter naar de toekomst te kijken. Wat zijn je doelen en waar wil je naartoe? Hoe speelt je persoonlijkheid daarbij een rol?" 

Maar ook op professioneel vlak heeft het traject impact. "Je krijgt een beter beeld van hoe breed Conclusion eigenlijk is. Het mooie is dat je nu precies weet wie je moet benaderen als je ergens hulp bij nodig hebt. Dat netwerk neem je de rest van je carrière mee."