‘Je moet een pagina verder dan de klant durven zijn’

Bladerend door zijn ‘boek’ peilt Patrick van der Voorn steeds weer: “Zitten we op dezelfde pagina? Wil jij eigenlijk wel op deze pagina zijn? En hoe komen we naar de volgende?” De Principal Consultant Verandermanagement, Leiderschap en Leren maakte van co-creatie een tweede natuur.

28 februari 2023   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Conclusion Consulting

Streep door de rekening

Voor hem op tafel ligt zijn boek met haiku’s. Patrick is geen schrijver, maar afgelopen jaar vond hij vrijheid in deze vorm van Japanse dichtkunst. Corona zorgde ervoor dat hij zich meer bewust werd van zijn gezondheid en zijn talenten. "Een van de dingen die ik in die periode leerde, is om te gaan strepen. Er was zoveel dat ik vast wilde pakken, dat ik mis begon te grijpen. Het is veel beter om zaken klein te houden en beet te pakken. Eén ding dat je in de vingers hebt, dat je snel kunt afstrepen. En één ding waar je moeite voor moet doen, omdat je je bewust onbekwaam waant. Ik begon met haiku’s om letterlijk te leren strepen.”

Haiku over co-creatie

De kracht van de natuur hielp Patrick bij het focussen op zijn ‘leidenschaft’ voor mens & organisatie. Lange wandelingen door voor hem onbekende landschappen. “Dat geeft me energie. Ook in mijn werk helpt het me. Ik vind het gaaf om collega’s en ook klanten uit te dagen eens in een andere setting in gesprek te gaan. Onlangs ben ik nog met een CEO gaan wandelen bij Kinderdijk en nam hij een managementteam mee op de Grebbeberg.” Op een dag wandelde Patrick tussen de bomen van het Herman van Veen Arts Center. Daar inspireerde een beeldend kunstwerk hem tot de volgende haiku over co-creatie:

Opgaand in de groep

Dichtbij en toch uniek, weet men

Elkaar te vinden

Dat vult hij aan met: “Vul niet datgene in wat jij denkt dat de ander weet of gaat zeggen.”

Een verse pagina

Patrick vierde onlangs zijn 5-jarig jubileum bij Conclusion Consulting. Zijn dagelijkse routine is over de jaren bijna onveranderd. “Doordeweeks sta ik vroeg op, zo rond zes uur. Dat doe ik omdat ik het huis dan voor mezelf heb. Ik zet een pot thee, doe wat oefeningen, lees een krantenartikel. Dan is het tijd voor mijn vaste rondje LinkedIn en e-mail. Ik heb best een zakelijke oriëntatie, merk ik. Lang liet ik me definiëren door mijn werk, maar das war einmal.” Dan begint de werkdag en stelt Patrick zichzelf twee vragen: “Op welke bladzijde ga ik vandaag verder schrijven? En wie kan ik helpen?”

‘Ik laat me niet langer definiëren door mijn werk’

Patrick van der Voorn

Aangenaam bladritme

Als Principal Consultant is Patrick veel bezig met het Buitengewoon team van Conclusion Consulting. ‘Zijn’ team Verandermanagement in het bijzonder. “Op het werk ben ik volop beschikbaar voor iedereen. Zit ik tegenover je, dan ben ik honderd procent aanwezig. Ik hoor graag van collega’s waar het lekker gaat, waar ze willen versterken en waar ze hulp bij nodig hebben. Heb ik ze een bladzijde verder geholpen, dan wil ik dat ze zelf de volgende pagina schrijven.” Tot op heden weet Patrick het ritme in zijn dagen goed te managen. Wordt het de consultant even te veel, dan heeft hij geleerd om keihard nee te zeggen. “Ik moet ook zorgen dat mijn pagina aan het einde van de dag afkomt.”

Terug- en vooruit bladeren

Patrick werkt momenteel aan een grotere klantopdracht, met een kleiner project en wat ad hoc opdrachten on the side. “Dit jaar pak ik daarnaast een kwalitatief thema beet”, vult hij aan. “Een thema dat Conclusion Consulting op de kaart zet, dat ons toekomstbestendig maakt: people excellence, de focus op de kwaliteit van het geleverde werk.” En wanneer ben je dan een excellente consultant? “Als je in staat bent de vraag van de klant goed te begrijpen en je daarop door kunt pakken. Je moet op dezelfde pagina als de klant zitten, maar ook een pagina terug kunnen slaan - de vraag achter de vraag herkennen - of juist al een pagina verder zijn. Een goede consultant durft niet alleen op inhoud, maar ook op proces en leiderschap te schakelen. En bouwt een vertrouwensband op met de opdrachtgever en het klantteam, om de samenwerking verder uit te mogen bouwen. Je moet ook durven zeggen: hier ligt mijn kwaliteit, maar voor dit onderdeel schakelen we een expert in en doe ik een stapje terug.”

Abrupt van abstract naar concreet

“Sommige mensen vinden mij erg complex”, vertelt Patrick zelfbewust. “Dat komt denk ik omdat ik snel kan schakelen tussen wat er nu is, wat er was en wat er nog komt. Ik schakel van abstract - mentale creativiteit en intuïtie - naar snoeihard zeggen: dat betekent dus dat je morgen dit en dit moet gaan doen. Dat kan voor sommige mensen zeer hard overkomen. Als ik binnenkom, kom ik ook echt binnen.” Ook de directe confrontatie komt bij Patrick voort uit goede bedoelingen: “Ik wil weten: op welke bladzijde zit jij en wat heb je nodig om naar de volgende te komen? Daar help ik je graag bij, maar het kan gepaard gaan met harde observaties.”

‘Van New York en Londen naar de dertiende verdieping in Utrecht’

Patrick van der Voorn

Snelkookpan op de Malediven

In zijn werkende leven zag Patrick aardig wat van de wereld. Letterlijk, want een carrière als operationeel manager in de hotellerie stuurde hem langs aardig wat wereldsteden. “Ik heb op heel wat mooie plekken gewoond en gewerkt: New York, Parijs, Londen, Shanghai …” Om daar lachend aan toe te voegen: “En nu Utrecht, op de dertiende verdieping bij Conclusion Consulting.” Zijn meest bijzondere ervaring deed Patrick op als operationeel manager van een 5-sterrenresort op de Malediven. “Ik was nog jong, een jaar of 26, en had met een klein managementteam de leiding over honderd medewerkers die verantwoordelijk waren voor evenzoveel gasten. Met zijn allen verbleven we op een oppervlakte van drie voetbalvelden. Dan laat het zich makkelijk raden dat daar spanningen optreden... Als leidinggevende had ik een voorbeeldfunctie. Dat vroeg veel van me, maar ik leerde er vooral een hoop waardevolle lessen over werken met meerdere generaties, in meerdere talen, en over de kracht van diversiteit en cultuur op het werk. Naast duiken met manta’s op 18 meter diepte natuurlijk...”

Klaar voor morgen

Na zijn carrière in de hotellerie werkte Patrick als zelfstandig adviseur voor CEO’s en managers over de hele wereld. “En nu werk ik alweer langere tijd als consultant”. schakelt hij terug op het heden. Zijn grootste kennisdomein? “De combinatie van lean, leiderschap en leren. Al is lean tegenwoordig geen populaire term meer, maar het allitereert zo lekker, haha. Het komt erop neer dat mijn kracht zit in het klaarmaken van organisaties en medewerkers voor morgen. Met logische haakjes naar IT, HR en leiderschap.”

Nog lang niet bij het laatste hoofdstuk

Ook al heeft Patrick er inmiddels een aardig gevarieerde carrière opzitten, hij blijft graag dromen. Met een knipoog: “Ik wil wel international management coach in Parijs worden voor Conclusion Consulting. Parijs is een fascinerende stad. Toen ik er woonde, trok ik op mijn vrije dag mijn goede pak aan en ging ik langs de beste hotels en restaurants. Om uit te vinden: wat maakt dat jullie zo goed zijn in wat jullie doen? Overal nam ik een menukaart mee, van L'Arpège tot La Tour d'Argent. Thuis heb ik ze nog liggen, die kan ik zo inlijsten.” Patrick ziet zichzelf nog een klein decennium werken als business consultant. Et après? “Dan ga ik door naar de epiloog in mijn boek in de functie van toezichthouder op het gebied van mens, organisatie, digitale transformatie en continue verbeteren. Maar gelukkig zijn er nog vele pagina’s vol te schrijven in de tussentijd.”