Geknipt voor de consultancy: Mathilde voelt zich vrij om het gewoon te doen
Zijn mensen niet helemaal blij of zit er weerstand, maar uiten ze deze niet? Dan voelt Mathilde van Gisbergen het wél. “Gevoelsmens zijn is een van mijn expertise.” Dat komt haar perfect van pas in haar rol als business consultant in het team Verandermanagement van Conclusion Consulting. Aangevuld met haar bedrijfskundige achtergrond.
7 augustus 2024 | Blog | Door: Conclusion Consulting
Deel
Persoonlijke klik
Omgaan met weerstand is een vast onderdeel van Mathildes werk. “Het zal er altijd zijn en dat is juist goed. Het is nu eenmaal spannend als er een verandering plaatsvindt. Als iedereen maar kritiekloos opvolgt wat haar of hem wordt opgedragen, is dat ook niet goed. Je vraagt je als individu af: wat betekent dit voor mij? En is dit wel de juiste koers?” Door de ervaring die ze opdeed, weet de business consultant inmiddels goed wat op zo’n moment de juiste aanpak is. “Wat de situatie ook is, ik maak eerst een persoonlijke connectie voordat we de inhoud van de verandering ingaan en de processen induiken. Op basis daarvan ontstaat er wederzijds vertrouwen, wat het mogelijk maakt om eerlijk twijfels uit te spreken.” Die persoonlijke klik maakt Mathilde tot op heden met iedereen met wie ze werkt. “Een van mijn eigenschappen is dat mensen zich snel op hun gemak voelen bij mij.”
Open bij de koffieautomaat
Een gevoelsmens is Mathilde zeker, maar een ochtendmens niet bepaald … “Ik zet mijn wekker zo laat mogelijk, snooze een keer en spring dan mijn bed uit”, lacht ze zelfbewust. Momenteel werkt ze voor een ontwikkelaar en beheerder van energienetten die werkt aan een toekomst waarin iedereen duurzame energie kan gebruiken, produceren en delen. “Daar werk ik aan twee verschillende opdrachten: een systeemimplementatie en een vraagstuk rondom teamleiders. Dat werkt fijn, omdat het zorgt voor afwisseling in mijn werk, maar wel binnen dezelfde context. Ik kan me goed verdiepen in de opdrachtgever en werk het grootste deel van de week ook daar op kantoor.” Mathilde verkiest face-to-face dan ook boven online. “Dat heb ik nodig om mijn taak goed te kunnen volbrengen. Tijdens een online belletje is het lastig om te peilen hoe mensen in de wedstrijd zitten. Bij de koffieautomaat zijn mensen opener en eerlijker.”
Warm bad
Haar basis legde Mathilde tijdens de studies Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen en daarna Entrepreneurship. “Het ondernemende zit in mijn bloed, net als bij veel van mijn collega’s. Het is een verbindende factor binnen Consulting.” Toen Mathilde via LinkedIn benaderd werd, kreeg ze al snel het gevoel: dit bedrijf kan wel eens goed bij mij passen. “Na twee gesprekken dacht ik: wat zou het jammer zijn als dit niet doorgaat. Dat gevoel had ik nooit eerder gehad.” Werken bij Conclusion Consulting betekent voor de business consultant werken op een hele fijne plek. “We zijn met negentig collega’s, maar het voelt alsof je iedereen kent. Het is een warm bad. Ik krijg veel vrijheid in hoe ik mijn rol bij de klant invul, maar ook om aan ons eigen bedrijf te werken. Er wordt me niet verteld hoe ik iets moet doen, ze stimuleren me vooral óm het te doen.”
Ik krijg veel vrijheid in hoe ik mijn rol bij de klant invul, maar ook om aan ons eigen bedrijf te werken
Ondernemende kapster
Voordat Mathilde aan de slag ging als business consultant, besloot ze heel wat anders te gaan doen. “Na mijn studie nam ik een tussenjaar en deed ik de kappersopleiding. We leefden in de coronatijd en toen ben ik begonnen met het knippen van vrienden. Ik vond het superleuk en ontdekte dat ik er ook op ondernemend vlak energie van kreeg. Tijdens de opleiding bouwde ik een klantenkringetje op, maar kwam ik er ook al snel achter dat ik het miste iets met mijn hersenen te doen. Inmiddels knip ik alleen nog wat vrienden, nog altijd met veel plezier.”
Ontwikkeling op de kaart
Samen met haar collega’s dat stapje extra zetten en waarde toevoegen is wat co-creatie voor Mathilde betekent. “Dat kan bij de klant, waar ik nu twee gave teamopdrachten doe, maar ook binnen Conclusion Consulting. We hebben intern heel wat mooie initiatieven lopen waar we samen aan bijdragen.” Een van die initiatieven is de jaarlijkse wintersportreis, inmiddels een mooie traditie. “Dit jaar mocht ik die samen met collega’s organiseren”, zegt Mathilde enthousiast. Ook is ze onderdeel van het Conclusion Academy-team. “Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit van de trainingen die we geven aan onze eigen mensen en aan alle collega’s binnen het Conclusion ecosysteem.” Ook vanuit die laatste groep zijn er inmiddels veel deelnemers, ziet Mathilde. “Tegenwoordig is vrijwel elke training volgeboekt en is er vraag naar meer. We zijn echt aan het groeien en zetten ontwikkeling hiermee nog breder binnen Conclusion op de kaart.”
Traineeship opzetten
Ontwikkeling speelt sowieso een belangrijke rol in de eerste twee jaar van Mathilde bij Conclusion Consulting. Een van haar opdrachten was het opzetten van een traineeship voor ecosysteempartner Conclusion MBS. “Dat was heel cool! Zij klopten aan met de uitdaging: we hebben veel seniors met kennis en ervaring, maar in verhouding weinig juniors om deze kennis aan over te dragen, daar willen we een goede balans in aanbrengen. Op basis van die vraag zette ik in co-creatie met Yorrick het traineeship op. Dat loopt nu hartstikke goed, waardoor Conclusion MBS ook talentvolle juniors aan zich weet te binden.”
De basis die Utrecht heet
Haar werk staat in het teken van verandering, maar ook in haar eigen leven krijgt Mathilde ermee te maken. “Eind vorig jaar ben ik verhuisd, nadat ik tien jaar lang op dezelfde plek in Utrecht woonde. Dat was best even wennen, het voelde als een afscheid van mijn studententijd en de eerste jaren van mijn carrière.” Door haar expertise weet Mathilde wat er komt kijken bij verandering, maar ook voor haar is het uitdagend, zegt ze eerlijk. “Aan de ene kant houd ik heel erg van nieuwe dingen doen, maar in de basis vind ik structuur heel fijn. Gelukkig woon ik nog steeds in Utrecht, dus die basis blijft. Ik heb mijn hart verloren aan de stad en mijn hele leven speelt zich hier af.”
Co-creatie op de tennisbaan
Voor Mathilde is het fijn om te weten dat ze na haar werk weer terug reist naar Utrecht. De plek waar ze een druk sociaal leven heeft en actief tennist bij twee verschillende clubs. “Tennis speel ik al van jongs af aan. Vroeger stond ik iedere dag op de baan. Inmiddels is dat iets minder, maar ik train twee keer per week en speel nog altijd op zaterdag en zondag competitie op een redelijk hoog niveau.” Het mooie aan tennis? “Het is een heel mentaal spelletje. Technisch kun je er niet goed uitzien, maar nog steeds winnen, omdat je op mentaal gebied sterker bent. En ook op de tennisbaan draait het om co-creatie: we coachen en supporten elkaar fanatiek.” Buiten werk en sport om, brengt Mathilde graag tijd door met haar vrienden en vriendinnen. “Dus ook mijn avondprogramma is vrijwel altijd goed gevuld”, lacht ze. Om te concluderen: “Ik vind het gewoon heel leuk om met mensen te zijn.”