Conclusion draagt bij aan het hart van La Vuelta Holanda 2022

Op 19 augustus strijkt La Vuelta Holanda neer in Utrecht. Conclusion is trotse partner van dit grote wielerfeest. Niet alleen ter ere van onze vijfentwintigste verjaardag, maar vooral omdat vitaliteit én de wielersport bij Conclusion hoog in het vaandel staan. Als kers op onze (verjaardags)taart levert Conclusion Consulting een praktische bijdrage aan de oprichting, inrichting en operationalisering van het actie- en veiligheidscentrum (A&VC) van La Vuelta Holanda. Projectmanager Dominique Esser en service designer Noortje van Laarhoven vertegenwoordigen Conclusion in het A&VC. Samen met Herman van Renselaar, projectleider veiligheid bij La Vuelta Holanda en vergunningverlener evenementen bij de Gemeente Utrecht, vertellen ze hoe ze gezamenlijk invulling geven aan dit project.

15 augustus 2022   |   Blog   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Van links naar rechts: Herman, Dominique en Noortje

Once in a lifetime opportunity

Herman was als stagiair veiligheid in 2019 al betrokken bij La Vuelta Holanda. Noortje en Dominique zijn dit jaar in aanraking gekomen met de wielerkoers. Alle drie hebben ze affiniteit met wielersport. Noortje zit zelf graag op de fiets, zo ook voor de Alzheimer challenge en voor de Tour de Conclusion die we dit jaar voor de derde keer organiseren, geheel in het teken van La Vuelta Holanda. Dominique heeft in het verleden veel gefietst en Herman kijkt met veel plezier naar alle sporten en mist geen enkele wielerronde. Voor alle drie is het een bijzonder project om aan te werken. “Het is pas de vierde keer dat La Vuelta buiten Spanje start”, licht Herman toe. “Een unieke kans dus.” “Het voelt als een once in a lifetime opportunity om mee te mogen werken aan dit fantastische evenement”, vullen Noortje en Dominique aan.

Met het actie- en veiligheidscentrum zijn we samen verantwoordelijk voor een veilig verloop van het evenement.

Dominique

Het kloppend hart van La Vuelta

Veiligheid is een integraal aspect voor La Vuelta Holanda. Niet alleen op het parcours, maar voor alles wat daaromheen georganiseerd wordt. “Het actie- en veiligheidscentrum waarborgt de veiligheid. Vanuit dit centrum wordt toezicht gehouden en waar nodig bijgestuurd”, legt Dominique uit. “Het is met recht het kloppend hart van de organisatie”, vult Noortje aan.

Herman: “Het centrum is opgedeeld in verschillende aandachtsgebieden: techniek, veiligheid, mobiliteit met daaromheen communicatie en een meldkamer. Al deze onderdelen hebben invloed op de veiligheid. Als je dranghekken bijvoorbeeld niet goed plaatst, heb je al een veiligheidsprobleem. Alle gebieden bij elkaar maakt dat je een veilig evenement kunt neerzetten.” “Met het actie- en veiligheidscentrum zijn we samen verantwoordelijk voor een veilig verloop van het evenement. Voor renners, bezoekers en omwonenden,” concludeert Dominique.

De fiets van oud-profwielrenner en winnaar van La Vuelta in 1964, Michel Stolker

De kracht van samenwerking

De doeltreffendheid van het actie- en veiligheidscentrum valt en staat met goede samenwerking. De wielerkoers gaat door maar liefst drie provincies – Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland – en is opgedeeld in 41 sectoren. Elke sector heeft een eigen sectorcommandant die ter plaatse in contact staat met de meldkamer van het A&VC. Kortom, er zijn veel mensen bij betrokken. Herman: “Elke tafel heeft zijn eigen tafelvoorzitter. Alle tafels/teams worden aangestuurd door één algemeen voorzitter.” “Bij elke tafel zijn diverse partijen betrokken”, gaat Dominique verder. “Voor veiligheid gaat dit bijvoorbeeld om de brandweer, politie, ambulance en EHBO. Voor mobiliteit om ov-partijen en verkeersregelaars. Er is doorlopend afstemming nodig tussen deze partijen om het actie- en veiligheidscentrum effectief te laten draaien”. Noortje vult aan: “Die afstemming vinden we in rondetafelsessies, waar de voorzitters en tafels vanuit hun expertise aan deelnemen.” Dominique: “Je kunt veel los van elkaar regelen, maar er zijn momenten en meldingen waar zowel mobiliteit als techniek iets mee moeten. Dan profiteer je ervan om elkaar op te zoeken en vervolgacties af te stemmen.”

Dat is ook waar Noortje de parallel ziet met het ecosysteem van Conclusion. “De bedrijven binnen het ecosysteem hebben hun eigen expertises. Door de samenwerking op te zoeken komen we tot een beter resultaat voor de klant. Dat is hier net zo: de tafel veiligheid kan het niet alleen, er is input van mobiliteit en techniek nodig om gezamenlijk een beter resultaat te realiseren.”

Het zijn nu vooral praktische zaken die bij ons liggen. Denk aan connectiviteit, ICT, afstemming, bereikbaarheid en hardware.

Noortje

Een praktische bijdrage  

Herman, Noortje en Dominique leveren alle drie een bijdrage aan de inrichting en operationalisering van het actie- en veiligheidscentrum. Herman: “Mijn grootste bijdrage ligt in het operationaliseren van alle plannen die er van tevoren lagen.” Dominique een Noortje richten zich specifiek op de plannen voor de opzet van het A&VC en het operationaliseren daarvan: “In de huidige fase zitten daar ook vele praktische zaken bij”, licht Dominique toe. “Wij richten nu onder andere de randvoorwaarden in om op de drie dagen een veilige wielerkoers te realiseren. Ook heb ik bijvoorbeeld met verschillende leveranciers aan tafel gezeten om een goed loggingssysteem van meldingen te kunnen adviseren.” Noortje: “Het zijn nu vooral praktische zaken die bij ons liggen. Denk onder meer aan connectiviteit, ICT, afstemming met beveiliging en facilitair, bereikbaarheid en hardware.”

Als het goed is, gaan mensen weinig van ons werk merken.

Dominique
Rondetafelsessie La Vuelta Holanda

Dominique en Noortje nemen kennis en vaardigheden mee vanuit hun functies bij Conclusion Consulting. Dominique: “Ik kan zeker terugvallen op de skills en vaardigheden van mijn rol als projectleider. In de basis doe ik dit werk ook op andere plekken. De rol is vergelijkbaar, maar de omgeving is natuurlijk uniek.” Voor Noortje gaat het vooral om haar ervaring met het vertalen van gebruikersbehoeften. “Als service designer ben ik veel bezig met het ophalen en in kaart brengen van waar de gebruiker behoefte aan heeft. Door in gesprek te gaan kom je achter onderliggende behoeften. Die vertaal ik vervolgens naar een product of dienstverlening waarmee de gebruiker daadwerkelijk geholpen is. Dat komt hier ook veel terug.”

Onopgemerkt impact maken

Al sinds begin dit jaar is het drietal achter de schermen in de weer met de voorbereidingen, opbouwend naar het startsein voor de ploegentijdrit op 19 augustus. Ondanks alle voorbereidingen en de belangrijke bijdrage van Herman, Dominique en Noortje aan het driedaagse event, blijft hun werk idealiter onopgemerkt. “Als het goed is, gaan mensen weinig van ons werk merken”, vertelt Dominique. “Als er geen noemenswaardige incidenten zijn opgetreden of we hebben ze goed opgelost, dan ben ik blij. Ondanks dat onze bijdrage op de achtergrond is, geeft dat alsnog veel voldoening.” Herman vult aan: “Als de mensen op straat een feestelijk event ervaren, dan hebben wij ons werk goed gedaan en kunnen we zondag 21 augustus met volle tevredenheid het glas heffen.”

#vamosholanda

Onze betrokken collega's

Mocht je meer willen weten over onze betrokkenheid bij La Vuelta Holanda 2022, dan kun je contact met ons opnemen.

Noortje van Laarhoven Conclusion Consulting

Noortje van Laarhoven

Conclusion Consulting
Service Designer
Dominique Esser

Dominique Esser

Business Consultant

Meer lezen?

Conclusion | La Vuelta Holanda

Trotse partner van La Vuelta Holanda

Lees meer over onze rol als partner