5 persoonlijke ontwikkeltips van onze business consultants: ‘Neem afscheid van je comfortzone’

Persoonlijke ontwikkeling is de drijvende kracht achter het succes van iedere business consultant en daarmee achter het succes van hun opdrachtgevers. Bij Conclusion Consulting heeft ontwikkeling dan ook een centrale rol. Onze business consultants delen hun ervaringen en tips. “Durf jezelf kwetsbaar op te stellen.”

29 mei 2024   |   Nieuws   |   Door: Conclusion Consulting

Deel

Cases

Ontwikkelen als business consultant

Persoonlijke ontwikkeling helpt je de beste versie van jezelf te worden. In de consultancy is het opdoen van bepaalde vaardigheden belangrijk, maar kun je ook niet zonder zelfinzicht. Dat vraagt om de vrijheid om jezelf te ontwikkelen, maar ook om de juiste ondersteuning. Business consultant Marieke Roep rolde als 22-jarige vanuit de studiebanken zo het kantoor van Conclusion Consulting binnen. “Ik weet nog goed dat ik in mijn sollicitatiegesprek vroeg waar zij dachten dat ik over vijf jaar zou staan. Het antwoord: dan ben je een ervaren projectmanager bij een van onze klanten. Die voorspelling is uitgekomen.”

Jezelf leren kennen

Marieke vindt dat professionele en persoonlijke ontwikkeling dicht bij elkaar liggen in de consultancy. “Tijdens mijn studie kreeg ik mee dat het feit dat je binnenstapt bij de klant, al een interventie op zichzelf is. Dat betekent dat je jezelf goed moet kennen om te realiseren welke impact je maakt en kunt maken. Daarnaast heb ik ook geleerd om goed voor mezelf te zorgen. Vaak gaat dit hand in hand met succes bij de klant. In mijn tijd bij Conclusion Consulting heb ik meerdere opleidingen en coachingstrajecten mogen volgen.”

Ruimte voor ontwikkeling

Mariekes collega Sophie van Oort herkent die ruimte voor ontwikkeling bij Conclusion Consulting. “Het zit in onze cultuur: als je een hulpvraag neerlegt, staan er zo vijf collega’s in de rij om je te helpen”, lacht ze. “Dit is zo anders dan ik eerder heb meegemaakt. Alle collega’s zijn bereid een stapje extra te zetten om je te helpen ontwikkelen en ik voel me dan ook erg gestimuleerd om het maximale uit mezelf te halen. Naast het volgen van leuke trainingen heb je bij Conclusion Consulting de vrijheid om te kiezen hoe je jezelf verder wil ontwikkelen. Van bijdragen aan propositieontwikkeling tot het duurzaamheidsbeleid, er zijn talloze mogelijkheden.”

Ambities (versneld) waarmaken

Sophie geeft een voorbeeld van zo’n keuze: “Recent werd ik benaderd door een partij met de vraag of we ook trainingen aanbieden. Toen ik intern vroeg bij wie ik dit kon beleggen, was de reactie dat ik dit ook zelf mocht oppakken! Samen met twee collega’s stelden we een training samen, waarvan ik het eerste gedeelte van de training zelf mocht geven. Ik had voor dit jaar ook de ambitie om trainer binnen Conclusion Consulting te worden, maar dat ik dit zo snel mocht doen was echt super. Ik ervaar hier een hele steile leercurve en krijg alle ruimte en vertrouwen om mijn werk goed te doen.”

Intrinsieke motivatie

“Bij een juiste ontwikkeling voel je een intrinsieke motivatie om de ontwikkeling aan te gaan”, deelt business consultant Yorrick Mentink zijn perspectief. “En er is een externe pull om het resultaat van je ontwikkeling toe te passen in de praktijk. Hiermee maak je het jezelf makkelijk om de ontwikkeling echt eigen te maken.” Bij Conclusion Consulting ervaart Yorrick die insteek ook. “Het gaat nooit over budget. Het gaat over wat jij wilt leren, waarbij een leidinggevende goede voelsprieten inzet ter controle of het ook een gevraagde ontwikkeling is. Pas daarna zal er gekeken worden naar de financiële budgetten.”

De beste versie van jezelf

Managing Consultant Angelo Kaijser ziet persoonlijke ontwikkeling als het voortdurende streven om de beste versie van jezelf te zijn. “Niet alleen als professional, maar ook als vriend, vader, hobbykok of sporter. Voortdurend in kleine stapjes leren verbeteren en schaven. Trots zijn op de successen die je boekt, maar tegelijkertijd hongerig blijven naar nieuwe leermomenten.”

Marieke, Sophie, Yorrick en Angelo delen graag wat tips die helpen bij je persoonlijke ontwikkeling - en in het bijzonder bij de ontwikkeling van een business consultant.

5 tips van onze business consultants

1. Gebruik je intrinsieke motivatie

Laat je leiden door je nieuwsgierigheid en onderzoek welke ontwikkelingen worden gevraagd door klanten en anderen. Zo kun je het meeste waarde creëren voor jezelf én je klant.

2. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen

Spreek uit wat je moeilijk vindt, zodat je anderen in staat stelt je daarbij te helpen. Wees daarbij niet bang voor wat anderen mogelijkerwijs van je vinden. Laat ook het feit dat jij mogelijk de enige bent die een specifieke ontwikkeling aangaat je niet afschrikken.

3. Zie feedback als een cadeautje

Feedback ontvangen is vaak een directe confrontatie met je minder sterke kanten. Dit kan erin resulteren dat het niet lukt om feedback goed te ontvangen en verwerken. Dwing jezelf om altijd open te staan voor de feedback die je krijgt en om goed te luisteren en verdiepende vragen te stellen. Vraag anderen ook actief om feedback en evalueer jezelf. Zo kun je slim gebruik gaan maken van je sterke en zwakkere punten.

4. Neem afscheid van je comfortzone

In je comfortzone leer je niks. Zoek nieuwe ervaringen op en probeer dingen waar je wel enthousiast over bent, maar waarvan je niet zeker weet of je er goed in bent. Op het moment zelf is het misschien erg spannend, maar achteraf brengt het je zoveel om jezelf uit te dagen. Door het ‘gewoon’ te doen leer je het meest.

5. Morgen weer een dag …

Als het een keer niet lukt: je mag iedere dag opnieuw beginnen!

Vier persoonlijke ontwikkeling

Bij Conclusion Consulting wordt persoonlijke ontwikkeling niet alleen gestimuleerd, maar ook gevierd. Wij stimuleren een cultuur van continu leren en verbeteren, gedreven door de nieuwsgierigheid die een business consultant eigen is. Daarin worden onze business consultants volop gesteund door de organisatie en door collega’s. Dat maakt dat we stuk voor stuk vastberaden zijn om iedere dag weer een beetje beter te worden.