Nog steeds e-learning in Flash

School, zorg en zakelijk e-learning in Flash anno 2020? Laat dit nog voor 2021 omzetten!

25 maart 2020   |   Nieuws   |   Door: Bright Alley I Conclusion

Deel

Laptop met een flash mdedeling op het scherm

Opeens was het daar. Het virus! Dit keer niet digitaal, maar in het echt. Eentje waar geen virusscanner tegen is opgewassen en waarvan de gevolgen niet zo makkelijk zijn op te lossen. Corona. Ookwel COVID-19.

En, dan verandert alles. Niet alleen de zorg om, en voor anderen, maar ook de manier waarop we met elkaar moeten overleggen, de hele dag samenwerken en zelfs hoe onze kinderen onderwijs volgen. Ouders worden bijvoorbeeld geconfronteerd met schoolcontent ontsloten door bekende namen als Moo, Snappet, Squla en vele anderen. Die portals kunnen er niet zo veel aan doen, maar delen van onderliggende content zijn soms nog in Adobe Flash. 

Dan blijken alternatieve digitale middelen waarop we nu opeens volledig moeten vertrouwen, toch nog niet volledig te voldoen of simpelweg verouderd te zijn. Zowel in het bedrijfsleven, als in de zorg en het onderwijs, liggen daar allerlei afwegingen aan ten grondslag. Achteraf oordelen over gestelde prioriteiten heeft geen zin, want het leek toen de beste keuze. Wij kiezen hier nu voor het geven van een praktische tip.

We will stop updating and distributing Flash Player in 2020 and encourage content creators to migrate any existing Flash content

Adobe in 2017

In het afgelopen jaar hebben wij al wel vaker van klanten de vraag gekregen om bestaande Adobe Flash modules om te bouwen naar de nu breder ondersteunde, open internetstandaarden. De reden daarvoor was dan de sterk verminderde ondersteuning van Flash door de bij klanten of medewerkers gebruikte internetbrowser zoals Chrome, Edge, Safari en Firefox of nieuwere, mobiele apparatuur. Apple is in 2010 al gestopt met Flash ondersteuning in bijvoorbeeld iPads en iPhones. Vele browsers en hardwarefabrikanten volgden nog voor Adobe zelf in 2017 te kennen gaf Flash uit te gaan faseren. Eind dit jaar zal content in Flash voor zowel scholen, zorg als het bedrijfsleven dan ook over moeten. Vanaf 2021 wil dit nergens meer op draaien. 

Zoals met alles gebeurt, wordt daarbij prioriteit gegeven aan de meest prangende zaken. Want ja, je kunt het geld maar één keer uitgeven en ook andere denkbare resources zijn ook niet onuitputtelijk. En, zo kan het dus gebeuren, dat in een acute crisissituatie als met het coronavirus, je toch weer wordt geconfronteerd met een verouderde e-learningmodule die van stal is gehaald en die nog leunt op deze inmiddels sterk achterhaalde technologie.

Flash downloaden

Nu willen wij het gebruik van Adobe Flash zeker niet promoten. De meeste grote softwareproducenten ontmoedigen het gebruik ervan, vaak door goed verborgen instellingen, of raden het gebruik ervan zelfs op actieve wijze af. Maar, zoals een eveneens oud, maar op dit moment nog wel toepasbaar Hollands gezegde luidt: ‘nood breekt wet’. Veel WhatsApp-groepen en socialmedia-kanalen lijken namelijk te ontploffen, nu scholen noodgedwongen ook oudere digitale leermiddelen willen inzetten, die helaas niet altijd meer kunnen worden gebruikt. Want, dan kan het zo zijn dat je opeens tegen een wit scherm aan zit te kijken, omdat de lesstof simpelweg niet wordt geladen, of in het beste geval zo’n mooie, heerlijk nostalgische ‘install Flash’ knop.

Maar hoe werkt dat dan, met ook al die inmiddels in het leven geroepen browserinstellingen? Op internet kwamen we deze website tegen genaamd Enable Flash Player, waarop je uitleg krijgt over het activeren van de Flash Player. Let wel, wij zien dit als een tijdelijke oplossing, want de ondersteuning van dit formaat zal in de loop van het jaar volledig stoppen. Voor nu, veel succes en even onbezorgd leerplezier voor zowel werknemers als hun kinderen! 

Mochten we je kunnen ondersteunen met het omzetten van verouderde Adobe Flash e-learning naar een nieuwe situatie nog voor 2021, dan vertellen we je graag de mogelijkheden. 

Ondertussen op Twitter