RIEC (Gemeente Den Haag) | Ondermijning in jouw buurt

‘Attentie Buurtpreventie!’ Deze aankondiging ben je bij jou in de buurt vast wel eens tegengekomen. Door heel Nederland zijn namelijk buurtpreventen actief. Dit zijn buurtbewoners die vrijwillig controle houden op onregelmatigheden in hun buurt. Verdachte zaken melden zij bij de instanties, zodat die hier op kunnen reageren en handelen. Buurtpreventen zijn een belangrijke schakel in het herkennen en melden van ondermijnende criminaliteit, wat een gevaar is voor de veiligheid en leefbaarheid van een buurt. Maar weten alle buurtpreventen ook wat de signalen van ondermijning zijn en hoe ze hier adequaat op reageren? Zijn zij bekend met de verschillende vormen van ondermijning?

Omdat deze vragen niet met een volmondige ‘Ja’ beantwoord konden worden, klopte het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Den Haag bij ons aan. Met behulp van de 
e-learningmodule ‘Ondermijning in jouw buurt’ krijgen buurtpreventen de juiste handvatten om een bijdrage te leveren aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit. 

Klant

Veiligheidscoalitie regio Den Haag

Het logo van de veiligheidscoalitie regio Den Haag

Markt

Overheid, onderwijs en openbare veiligheid

Thema

Adoptie en implementatie

Publicatiedatum

1 april 2025

Twee personen in gele veiligheidshesjes met de tekst "BUURT PREVENTIE" op de rug, staan buiten bij schemering en kijken naar iets in de verte. De persoon rechts wijst ergens naartoe.

Van brainstorm tot interactieve digitale leeroplossing

In een interactieve brainstormsessie zijn onze learning consultants en de inhoudsexperts vanuit het RIEC aan de slag gegaan met het in kaart brengen van de doelgroep, het bepalen van de gewenste effecten en het vaststellen van de content. Zo gingen zij in op de vragen ‘Wat houdt ondermijning precies in?’, ‘Welke vormen van ondermijning zijn het belangrijkst om te behandelen?’, ‘Wat zijn de signalen van die ondermijningsvormen?’ en ‘Wat willen we de buurtpreventen meegeven over wat ze wel en niet mogen/moeten doen?’.

E-learning met interactieve werkvormen

In het eerste deel van de digitale leeroplossing gaan de buurtpreventen aan de slag met drie verschillende vormen van ondermijning: drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting en malafide bedrijvigheid. Via interactieve werkvormen en praktijkvoorbeelden leren buurtpreventen wat de ondermijningsvormen inhouden en wat de bijpassende signalen zijn. Daarnaast ontdekken ze hoe zij moeten handelen als ze (ondermijnings)signalen opvangen en welke hulplijnen ze in iedere situatie kunnen inschakelen.

De afbeelding toont een computerscherm met een schermvoorbeeld uit de module. Daarnaast zijn twee zwevende vensters afgebeeld met voorbeelden uit de module.

Ik sta door de e-learning bewuster stil bij wat ondermijning is!

Buurtprevent

Ondermijning in de dagelijkse praktijk

Naast het kunnen herkennen en omschrijven van de signalen, is het natuurlijk nog veel belangrijker dat de buurtpreventen het herkennen en omschrijven van de signalen toe kunnen passen in de dagelijkse praktijk. Met de basiskennis uit het eerste deel van de leeroplossing op zak, maken de buurtpreventen in het laatste onderdeel  ‘een rondje door de buurt’. Hen wordt gevraagd alert te zijn op verdachte situaties, goed te kijken en te onthouden wat ze zien.

Dit rondje door de buurt hebben we vormgegeven aan de hand van 5 casussen, inclusief op maat gemaakte video’s. Met het gebruik van video’s komen we zo dicht mogelijk bij de realiteit, doordat buurtpreventen actief hun zintuigen moeten gebruiken om signalen op te vangen. Vervolgens krijgen ze de vraag om de opgevangen signalen te verwoorden in een melding aan de politie, Meld Misdaad Anoniem of het meldpunt van de gemeente. Welke feiten en details heb je over de situatie? Wie waren er betrokken en wat gebeurde er precies? Buurtpreventen trainen zo hun vaardigheid om de situatie juist door te geven aan de instanties.

Deze schermafbeelding uit de module toont een auto die aankomt bij een skatepark. Op het skatepark zijn drie jongeren met brommers zichtbaar.  Daaronder staat: "Je komt aan bij het skatepark op de Zonnelaan en ziet drie jongeren staan. Je bekijkt de situatie. Kijk goed wat je ziet en onthoud zoveel mogelijk belangrijke details."

Gratis e-learning voor buurtpreventen

Na verschillende iteraties hebben we de e-learning bij het RIEC aangeleverd, zodat zij de e-learning op de website van de Veiligheidscoalitie Den Haag konden zetten. Hier is de e-learning gratis te raadplegen door buurtpreventen en andere geïnteresseerden!

Inmiddels heeft al menig gemeenteambtenaar en buurtprevent de e-learning gevonden en gemaakt. 

Ik ben regelmatig op straat en kan nu beter een inschatting maken welke signalen verdacht zijn.

Buurtprevent

Trots dat we op deze manier bij mogen dragen aan de veiligheid van alle gemeenten in de regio Den Haag!