BVO | Met e-learning darmkanker beter beoordelen

Darmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker. Iedereen tussen de 55 en 75 jaar krijgt elke twee jaar een oproep om zich te laten onderzoeken. Het beoordelen van de coupes (microscopische beelden van cellen) die dit oplevert, is soms lastig. Het vraagt veel oefening en gevoel van een patholoog. 

Klant

Bevolkingsonderzoek Nederland (BVO)

Logo FSB

Markt

Zorg

Thema

Vakkennis oplossingen: Voor medewerkers

Publicatiedatum

15 april 2020

Medewerker kijkt in een microscoop

Facilitaire Samenwerking Bevolkingsonderzoeken (FSB) wilde graag meer consistentie in de beoordeling binnen het bevolkingsonderzoek voor darmkanker. Met wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de inzet van een e-learningmodule pathologen hierbij kan helpen. FSB heeft ons daarom gevraagd te helpen bij het verbeteren van de beoordelingen.

Oplossing: digitaal oefenen met coupes

Het was voor ons een uitdaging om over zulke complexe inhoud e-learning te ontwikkelen. We hebben intensief samengewerkt met expert in darmkankeronderzoek prof. dr. Iris Nagtegaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij schreef alle teksten voor de e-learningmodule, op basis van de input die onze experts hebben geleverd. Wij zorgden dat ze op een goede en didactische manier in de module terecht kwamen. Met een mooi resultaat. De module is heel interactief door een combinatie van theorie, praktijk en veel oefeningen.

FSB module in een tablet mockup

Resultaten: 70% meer consistentie in beoordelingen

De module maakt onderdeel uit van een leeromgeving in Moodle. Hier kunnen pathologen de module doorlopen en hun kennis toetsen door het beoordelen van vijftig coupes. De implementatie van de e-learning module heeft veel effect gehad. Uit onderzoek van het FSB blijkt dat door de e-learningmodule, de consistentie van beoordelingen met 70% is gestegen. Daar zijn wij erg trots op! Inmiddels is er een tweede verdiepende module toegevoegd in een vernieuwde leeromgeving. In deze tweede module gaan we dieper in op sommige onderwerpen. Sommige onderdelen krijgen meer aandacht en nieuwe inzichten worden gedeeld.