APG | Op reis door een wereld van data

Bij APG willen ze elke dag opnieuw écht het verschil maken. Zodat jij, jouw ouders én jouw kinderen later een goed inkomen hebben. Hierin speelt data een grote rol. Daarom wil APG de hele organisatie ervan bewust maken dat datagedreven werken in het hele bedrijf uiteindelijk leidt tot een betere bediening van de deelnemer. Dit geldt niet alleen voor data-analisten, maar ook voor bijvoorbeeld callcentermedewerkers of receptionistes. Hun uitdaging was: hoe maak je iedereen ervan bewust dat alles om je heen data bevat? Hoe leer je het herkennen en het (beter) in te zetten? Kortom: hoe maak je de hele organisatie datageletterd? APG vroeg ons om hen te helpen bij deze bewustwording en kennisuitbreiding.

Klant

APG

APG logo

Markt

Financiële dienstverlening

Thema

Vakkennis oplossingen: Voor medewerkers

Publicatiedatum

7 april 2025

Een persoon zit aan een houten tafel en werkt op een laptop. Op het scherm van de laptop staat een aan afbeelding uit de e-learningmodule met de titel "Voorbeelden van datagedreven werken" en toont illustraties van mensen die aan het werk zijn.

Doel en doelgroep

Onze uitdaging was om een aansprekende digitale leeroplossing te ontwikkelen voor de 3000 medewerkers van APG met uiteenlopende functies, opleidingsniveaus en achtergrondkennis op het gebied van data.

Alle medewerkers moesten dezelfde stevige basis krijgen om op verder te bouwen. Ken jij de rol van data in jouw werk? Wat kan je dan met die data? Kan je de tools vinden die je nodig hebt? Ben je in staat kritische vragen te stellen over de beschikbare data en het gebruik ervan? Als je vervolgens als organisatie ook nog een gemeenschappelijke taal kan creëren wanneer je praat over data, dan kan je grote stappen zetten!

E-learning over datageletterdheid

Vanuit onze creative-thinkingaanpak hebben wij samen met APG een concept uitgewerkt voor een digitale leeroplossing. We nemen de medewerker mee op reis in de wondere wereld van data. Zo gaan de medewerkers op ontdekkingstocht onder begeleiding van drie fictieve collega's.

Module 1: De voorbereiding op de reis

We starten natuurlijk met de voorbereiding. Voordat de reis van start gaat, verzamelt een medewerker de benodigde gadgets om de drie collega's te helpen op hun reis. De medewerker speelt de gadgets vrij door het beantwoorden van allerlei vragen over data, typen data en data-analyses.

Module 2: We gaan op reis!

De reis met de drie collega’s gaat nu echt van start. Voor deze reis hebben we een specifieke storytellingtechniek ingezet. Net als in ieder meeslepend verhaal komen de medewerkers obstakels en uitdagingen tegen. Met het inzetten van de juiste gadgets helpt de medewerker zijn collega's om de route te vervolgen. In de module maakt de medewerker bovendien kennis met verschillende datamodellen, data-ethiek en de rol die bias (bewuste of onbewuste vooringenomenheid) kan spelen bij het interpreteren van data. Door de juiste vragen te stellen zetten we de APG-medewerker actief aan het denken over data in zijn eigen werk.

Module 3: Maar deze wereld kennen we

De reis gaat verder. Er komen extra obstakels op de weg en de vragen worden complexer. Aan het eind van de reis zijn alle gadgets ingezet, en schuiven alle onderdelen letterlijk in elkaar. En dan is daar de herkenning; de wereld waarin ze hebben ‘gereisd’ met hun collega’s bleek te bestaan in hun eigen wereld. Alle puzzelstukjes voegen zich samen tot het bijzondere dak van hun eigen kantoor.

De afbeelding bestaat uit twee hoofdonderdelen. Aan de linkerkant is er een grafische weergave. In het midden staat een bovenaanzicht van het glazen koepeldak van het APG gebouw. Erom heen staan de vormen van de gadgets die zijn verzamelen. Als je die naar elkaar schuift, vormen ze precies het dak dat in het midden staat. Aan de rechterkant staat een foto van de binnenruimte onder grote glazen koepeldak. De ruimte bevat bomen en planten, waardoor een binnentuin of parkachtige sfeer ontstaat.

Veel organisaties zitten, net als APG, midden in een digitale transformatie of een digitaliseringstraject. Naast (IT-)systemen en processen vraagt dit ook veel van medewerkers. Als je een datagedreven organisatie wilt worden, moeten je medewerkers datageletterd zijn. Mooi dat we met onze oplossing bijdragen aan een meer datagedreven APG! 

Milo Renaud (Group Digital Officer): 
“Data spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven en in ons werk. Dan is het prettig als je er iets vanaf weet. Zeker omdat APG een datagedreven organisatie is. Met die gedachte kwam Group Digital Office (GDO) op het idee van een opleiding datageletterdheid. We zagen zowel buiten als binnen APG dat er behoefte ontstond aan het leren lezen en spreken van data. Want net zoals je Frans of Duits moet leren, zijn ook data een taal die je niet zomaar spreekt. Datageletterdheid is het leren van die taal op een basisniveau.

We horen vaak van collega’s dat ze het begrip ‘data’ te abstract vinden. Dat ze niet weten wat het betekent voor hun eigen werk, welke mogelijkheden data en digitalisering bieden en welke stappen ze kunnen zetten in de eigen ontwikkeling. Wij zien de e-learning die we samen met Bright Alley hebben ontwikkeld als een geschikt middel om bewustzijn te creëren. Van daaruit starten we het gesprek over eenieders behoefte in het ontwikkelen van datavaardigheden en kunnen we vervolgtrajecten aanbieden. Daarmee gaat de e-learning niet alle pijnpunten wegnemen, maar biedt het wel een belangrijke eerste stap”.