Weerbaar door digitale transformatie
12 juni 2020 | Nieuws | Door: AMIS Conclusion
Deel
Digitale transformatie
"Het valt me op, hoe digitaler organisaties zijn, hoe beter ze om kunnen gaan met de huidige omstandigheden." Uitval van medewerkers is beter op te vangen, processen lopen beter door, informatie wordt automatisch verwerkt en informatie is voor iedereen beschikbaar. Het geeft het grote belang aan van ‘digitalisering’. De vorige grote crisis liet ook zien dat er een verschuiving van handmatig naar geautomatiseerd werk plaatsvond. Ook nu zie je dat door IoT en integratie informatie sneller en beter beschikbaar is, en niet locatie gebonden, zodat medewerkers beter in staat zijn hun taken uit te voeren.
'De vorige grote crisis liet ook zien dat er een verschuiving van handmatig naar geautomatiseerd werk plaatsvond'
Data-integratie
Zeker op het gebied van integratie zijn er meer mogelijkheden ontstaan en zijn er verschillende integratiesystemen en patronen om optimaal af te stemmen op de behoefte. Het tijdperk van ‘Enterprise Service Bus’ als het beste integratiemechanisme ligt ondertussen ver achter ons.
Mijn collega Lucas Jellema staat als expert op dit terrein vaak op nationale- en internationale podia. Laatst presenteerde hij in een online webinar voor de ‘Oracle User Group’ in Australië. De volledige presentatie vind je hier. Voor onze klanten is het relevant dat er steeds meer effectief gereedschap komt om applicaties te verbinden, ongeacht het doel wat men nastreeft en de mate van onderlinge afhankelijkheid.
Connected world
Het streven naar een ‘connected world’ is een blijvend actueel onderwerp. Werken in de cloud of een combinatie van meerdere clouds komt steeds meer aan de orde.
Frederique heeft haar serie over AWS verder uitgewerkt. Een vervolg op de demo waar met name aandacht is voor SQL en NoSQL (Not only SQL), een dataplatform waarin naast gestructureerde data ook ongestructureerde data kan worden opgeslagen en bewerkt. In AWS is gaat dat gebruikelijk met ‘DynamoDB’. Lees hier meer.
Frederique gaat nog een stapje verder in haar promotie van de kracht van AWS met als onderwerp de ‘Simple Notification Service’. Dit is een vorm van ontkoppeling waarbij berichten uitgewisseld kunnen worden zonder dat zender en ontvanger van elkaar iets hoeven te weten en of ze wel of niet beschikbaar zijn. SNS stuurt berichten naar Serverless Functions (Lambda), APIs, de AWS SQS Queuing Service of via SMS of e-mail naar menselijke afnemers. Frederique deelt ook voor dit onderwerp al haar voorbeeldcode op GitHub.
'Het streven naar een ‘connected world’ is een blijvend actueel onderwerp'
Eenduidigheid in hybride omgevingen
Naast de toename in het gebruik van cloudomgevingingen zijn er nog volop IT-omgevingen die on-premise draaien, in het eigen datacenter of bij een host. In de on-premise of hybride wereld is het goed te weten dat er ‘cloudtools’ beschikbaar zijn die je ook daar kunt gebruiken. Dit zorgt voor eenduidigheid in hybride omgevingen en biedt mogelijkheden om toch mee te liften op een aantal van de laatste ontwikkelingen (die vaak cloud-native worden ontwikkeld). De ‘Azure DevOps Pipelines’ is daar een mooi voorbeeld van. Joost beschrijft dat in zijn artikel en gaat nog een paar stappen verder door te schrijven over het geautomatiseerd testen en deployment van NodeJS/Angular applicaties via dit mechanisme. Lees hier het volledige artikel.
ADF Performance Monitor
De ADF Performance monitor heeft een stevige upgrade gehad. Frank duikt in zijn artikel ‘ADF Performance Monitor: Thread Wait and Blocked Time’ dieper in op de specifieke kracht van dit onmisbare gereedschap in complexere Oracle ADF-omgevingen. Tijdens de ontwikkeling en het gebruik van ADF-applicaties volgen we de wijze van gebruik en het verzamelen van informatie die uit de onderliggende lagen worden gebruikt. Het geeft inzichten in het technisch gedrag van de applicatie. Met deze inzichten kunnen problemen sneller worden gedetecteerd en de oorzaak sneller worden achterhaald. Wereldwijd hebben bedrijven een abonnement op ADFPM om het werk van ontwikkelaars en beheerders efficiënter te maken. Niet langer op zoek naar 'de speld in de hooiberg' maar gericht werken aan een robuustere applicatie.
'Wereldwijd hebben bedrijven een abonnement op ADFPM om het werk van ontwikkelaars en beheerders efficiënter te maken'
Windows Sandbox
Lucas heeft inmiddels een aardige serie over productiviteit geschreven. Windows Sandbox is zo’n tool waarmee je snel een eigen virtuele omgeving kunt maken om bijvoorbeeld experimenten uit te voeren. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Het belang van virtualisatie
Hoe je software installeert en uitrolt kan een groot verschil maken in hoe het uiteindelijk werkt. Virtualisatie is al sinds jaar en dag de manier waarop omgevingen worden ingericht. Marc schrijft daar een uitgebreid artikel over: Infrastructure as Code met Vagrant en VirtualBox. Met een uitgebreide toelichting op al zijn overwegingen en keuzes, laat Marc zien hoe je tussentijdse problemen en uiteindelijke ‘oplossingen provisioning’ van een VM met precies de gewenste samenstelling (in dit geval met een lichtgewicht single node Kubernetes cluster) kan definiëren. Lees hier het artikel.
'Virtualisatie is al sinds jaar en dag de manier waarop omgevingen worden ingericht'
Multi-Node Cluster
Maarten schrijft in zijn artikel over containers en in het bijzonder over het opzetten van een lichtgewicht ‘Kubernetes Cluster’. Dit is een verdieping naar ‘Mult-Node Cluster’ en betreft een methode om actief losse componenten in te zetten welke die voordoen als één systeem. Het is een mechanisme dat bijvoorbeeld kan helpen om snel op- en af te kunnen schalen bij intensiever gebruik. Maarten maakt ook gebruik van ‘Vagrant’ om automatische provisioning van de VMs te organiseren. Door het volgen van de instructies van maarten zou je in een korte tijd een interessante omgeving klaar hebben staan om onderzoek te kunnen doen in een Multi-Node Cluster.
Focus op technologie
Het lijkt soms heel veel technologie, en dat is het ook. Mijn collega’s zoeken dit echter niet allemaal voor niets uit. De kennis die we opdoen en vastleggen wordt gebruikt om betere systemen te bouwen en beter te kunnen beheren. De AMIS Technology Blog is een platform om kennis met elkaar en de rest van de wereld te delen. Bij AMIS wordt daar vaak nog een kennisoverdracht, via Special Interest Groups, of tijdens overleggen aan gekoppeld. Vaak interactief, zodat deelnemers ook de gelegenheid krijgen om zelf te ervaren hoe het werkt. Ook nu gaat deze kennisdeling door, de SIG’s zijn gewoon online. Een ander mechanisme wat we gebruiken is het zogenaamde ‘Code Café’: in een uur delen we drie tot vijf tools, tips, sites, apps en features met elkaar die het leven van een IT-professional makkelijker zou kunnen maken. Sneller, beter, productiever, dat is het resultaat wat onze inspanningen opleveren, en daar doen we het voor.
'AMIS Technology Blog is een platform om kennis met elkaar en de rest van de wereld te delen'